Vaihto-oppilaaksi ulkomaille

Matkustaminen on ehdottomasti yksi elämän monipuolisimmista nautinnoista ja nuorena vaihto-oppilasvuosi on hyvä tapa yhdistää opiskelu ja matkustaminen. Vaihto-oppilasvuoteen kannattaa varautua jo etukäteen ja selvittää mitä vakuutuksia sekä rokotteita kohdemaahan tarvitaan. Käytännössä on yksinkertaisinta hoitaa kotimaassa asiat siten, ettei kohdemaassa tarvitse ottaa rokotuksia ja tehdä tuberkuliinitestejä.

Osalla vaihto-oppilasjärjestöistä on antaa lista kohdemaan vaatimuksista, mutta vaatimukset saattavat muuttua lyhyessäkin ajassa.  Yhdysvalloissa rokotus- ja tuberkuliinitestivaatimukset vaihtelevat osavaltioittain ja kouluittain. Jotkut koulut vaativat normaalin kahden MPR-rokotuksen lisäksi kolmatta annosta, joka voidaan antaa osana Suomen kansallista rokotusohjelmaa. Lisäksi rokotustodistukseen on aina syytä laittaa merkintä sairastetusta vesirokosta (Varicella year xxxx).

Maakohtaiset rokotussuositukset vaihtelevat

Jäykkäkouristusrokotus kannattaa olla aina voimassa, Suomessakin. Monet Yhdysvaltojen, Kanadan sekä Iso-Britannian yliopistoista suosittelevat meningokkirokotuksen ottamista ennen opiskelun alkua. Keski-Eurooppaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan puutiaisaivotulehdusrokotetta, joka on tuttu meillä Suomessakin (ns. punkkirokote). Hepatiittirokotus on yleinen vaatimus. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan hepatiitti B -rokotusta, koska se kuuluu näiden maiden rokotusohjelmaan. Vaihto-oppilaiden ja muiden opiskelijoiden kohdalla onkin selkeintä noudattaa kohdemaan rokotussuosituksia.

Rokoteklinikalla autamme vaihto-oppilaita ja heidän perheitään selvittämään kohdemaan rokotevaatimukset sekä suositellut rokotteet.