Covid-19 ja rokotebussin toiminta

Yllättäen, COVID-19 pandemia on tyhjentänyt potilaat sairaaloista ja terveyskeskuksista ja päivystyksistä. Ihmiset noudattavat viranomaisohjeita kurinalaisesti ja hakeutuvat terveydenhuollon toimipisteisiin vain pakottavassa tarpeessa. Tästä ilmiöstä on jo alettu huolestumaan, sillä ei SARS-CoV-2 virus muita sairauksia ympäriltämme poista. Vakavien tautien diagnostiikka myöhästyy ja ennalta ehkäisevä terveydenhuolto unohtuu. Seuraukset ovat ilmeiset, muutamien kuukausien viiveellä alkavat potilaat hakeutua hoitoon jo liian pitkälle ehtineen taudin kanssa ja toisaalta alkaa esiintyä enenevässä määrin sellaisia sairauksia, jotka olisivat olleet kokonaan estettävissä.

Miten rokottamisen hygieenisyys varmistetaan, kun toimitaan rokotebussissa?

Suomen Rokotepalvelu toimii tässä vaiheessa hyvinvarustelluissa rokotebussissa. Tilat on suunniteltu juuri tätä toimintaa varten, ja suunnittelussa on huomioitu tarkasti juuri hygienia-asiat. Emme tee autoissa sairaanhoitoa, vaan annamme rokotuksia ja neuvomme rokotusasioissa. Kyllähän ambulanssitkin ovat autoja ja potilaiden hoito sujuu sielläkin. Covid 19-pandemian aikana rokotamme asiakkaat ulkotiloissa, jossa tartuntariskit ovat pienet. Virukset menettävät nopeasti tartuntakyvyn ulkoilmassa ja ilmanvaihto on parempi.

Miten korona on huomioitu, kun autot lähtevät liikkeelle nyt toukokuussa?

Olemme korostaneet hygieniaa, käsien pesua ja desinfiointia. Kaikilla sairaanhoitajillamme on asianmukainen suojavarustus, johon kuuluvat kasvomaski, työasu ja kertakäyttöhansikkaat. Mahdollistamme ajanvarauksen etukäteen ja maksuvälineinä käy ainoastaan korttimaksaminen. Rokotteen voi ottaa normaalitilanteessakin vain, kun on terve – sairaana ei rokotusta voi antaa. Tämä pätee erityisesti nyt koronaepidemian aikana: ohjeistamme asiakkaitamme, että rokotamme ainoastaan oireettomia henkilöitä.

Rokotebussilla on pandemian aikana monia etuja perinteisempään terveys- tai lääkäriasemilla tapahtuvaan rokottamiseen nähden. Rokotusbussit menevät ihmisten luokse ja asiakkaat pääsevät paikalle usein kävelemällä. Julkisia kulkuvälineitä, joissa on muita ihmisiä, ei tarvitse käyttää. Odottelu tapahtuu ulkotiloissa, jossa tartuntariskit ovat pienet. Virukset menettävät nopeasti tartuntakyvyn ulkoilmassa ja ilmanvaihto on parempi. Lisäksi etäisyyden saaminen toisiin ihmisiin onnistuu ulkona helposti. Rokotebussin toiminta on suunniteltu vain ja ainoastaan rokottamiseen, joten työskentely on sujuvaa ja kontaktiaika asiakkaan ja rokottajan välillä jää minimiin. Tämän lisäksi rokotusbusseissa käy vain lähtökohtaisesti terveitä ihmisiä. Terveysasemilla ja lääkärikeskuksissa terveet ja sairaat ihmiset puolestaan sekaantuvat helposti keskenään samoihin tiloihin.

Jos kuulut riskiryhmään, voimme rokottaa sinut autossasi. Sairaanhoitajamme voi antaa rokotteen kun istut autossasi.