Eri influenssarokotteet

Maailmassa on kymmenkunta suurta rokotevalmistajaa, jotka tekevät vuosittain kausi-influenssarokotteita. Monet asiakkaamme miettivät miten eri influenssarokotteet ovat erilaisia.

Viruskannat, jotka rokotteisiin valitaan, ovat erilaiset pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle ja perustuvat WHO:n antamiin vuosittaisiin suosituksiin. Rokotevirukset esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla ovat siten samankaltaiset kaikkien valmistajien rokotteissa. Rokotepalvelussa saatavissa pistettävissä influenssarokotteissa on suoja neljää eri influenssaviruskantaa vastaan (kaksi A-influenssaviruskantaa ja kaksi B-influenssaviruskantaa).

Kaikki Suomessa käytettävät kausi-influenssarokotteet ovat turvallisia eikä niitä ole liitetty esimerkiksi narkolepsiaan.

Nenäsumute vaihtoehtona lapsille

Influenssarokotteilla on joitakin eroja toisiinsa nähden riippuen valmistustekniikasta. Suomessa on myynnissä vain yksi elävä heikennetty rokote, joka annetaan nenäsumutteena. Suomessa tämä rokote on saatavilla 2–17 -vuotiaille. Kaikki muut rokotteet ovat inaktivoituja eli ei-eläviä valmisteita.

Elävä heikennetyn rokotteen suojeteho on usein parempi kuin inaktivoiduilla rokotteilla. Nenäsuihke voi myös vähentää jännitystä rokotustilannetta kohtaan.

Pistettäviä rokotteita useita – kaikki turvallisia ja tehokkaita

Pistettäväksi kausi-influenssarokotteeksi on vahva suositus inaktivoitu pilkottu rokote, joita on saatavilla useilta eri valmistajilta. Nämä influenssarokotteet ovat kaikki yhtä turvallisia ja kuta kuinkin myös yhtä tehokkaita. Mitään selkeitä eroja eri valmistajien pilkotuilla ja inaktivoiduilla rokotteilla ei ole potilaan kannalta. Suomessa käytössä olevissa influenssarokotteissa ei ole adjuvantteja, jotka ovat tyypillisiä tehoaineita monissa muissa rokotteissa. Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen tulee arvioida yksilöllisesti. Yleisesti ottaen influenssarokote on turvallinen ja tehokas ja sopii lähes kaikille.