Eri influenssarokotteet

Maailmassa on kymmenkunta suurta rokotevalmistajaa, jotka tekevät vuosittain kausi-influenssarokotteita. Monet asiakkaamme miettivät miten eri influenssarokotteet ovat erilaisia.

Viruskannat, jotka rokotteisiin valitaan, ovat erilaiset pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle ja perustuvat WHO:n antamiin vuosittaisiin suosituksiin. Rokotevirukset esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla ovat siten samankaltaiset kaikkien valmistajien rokotteissa.

Nenäsumute vaihtoehtona lapsille

Influenssarokotteilla on kuitenkin joitakin eroja toisiinsa nähden riippuen valmistustekniikasta. Suomessa on myynnissä vain yksi elävä heikennetty rokote, joka annetaan nenäsumutteena. Suomessa tämä rokote on saatavilla 2–18 -vuotiaille. Kaikki muut rokotteet ovat inaktivoituja eli ns. ei-aktiivisia valmisteita. Inaktivoitua rokotetta voi jo sellaisenaan käyttää rokotteena (yksi valmiste), mutta useimmissa rokotteissa tapetut viruskannat pilkotaan vielä pienempiin osiin.

Rokoteviruksen pilkkominen vähentää rokotereaktioita huomattavasti. Osa valmistajista puhdistaa vielä pilkottua virusta pidemmälle, mutta tällöin on vaarana, että rokotteen antama suojateho heikkenee jonkin verran. Kaikki Suomessa käytettävät kausi-influenssarokotteet ovat turvallisia eikä niitä ole liitetty esimerkiksi narkolepsiaan. Elävä heikennetty rokote on hyvin suositeltava 2–18 -vuotiaille, sillä sen antaminen ei pelota lapsia tai nuoria ja suojateho on useimmiten parempi kuin inaktivoiduilla rokotteilla.

Pistettäviä rokotteita useita – kaikki turvallisia ja tehokkaita

Pistettäväksi kausi-influenssarokotteeksi on vahva suositus inaktivoitu pilkottu rokote, joita on saatavilla useilta eri valmistajilta. Nämä influenssarokotteet ovat kaikki yhtä turvallisia ja kuta kuinkin myös yhtä tehokkaita. Mitään selkeitä eroja eri valmistajien pilkotuilla ja inaktivoiduilla rokotteilla ei ole potilaan kannalta. Missään kausi-influenssarokotteissa ei käytetä adjuvantteja, jotka ovat tyypillisiä tehoaineita monissa muissa rokotteissa.