Eri influenssarokotteet

Maailmassa on kymmenkunta suurta rokotevalmistajaa, jotka tekevät vuosittain kausi-influenssarokotteita. Influenssarokotus mietityttää monia asiakkaitamme ja erityisesti miten eri influenssarokotteet ovat erilaisia.

Viruskannat, jotka rokotteisiin valitaan, ovat erilaiset pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle ja perustuvat WHO:n antamiin vuosittaisiin suosituksiin. Rokotevirukset esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla ovat siten samankaltaiset kaikkien valmistajien rokotteissa. Rokotepalvelussa saatavissa pistettävissä influenssarokotteissa on suoja neljää eri influenssaviruskantaa vastaan (kaksi A-influenssaviruskantaa ja kaksi B-influenssaviruskantaa).

Influenssarokotus lapsille – nenäsumute vaihtoehtona

Influenssarokotteilla on joitakin eroja toisiinsa nähden riippuen valmistustekniikasta. Suomessa on myynnissä vain yksi elävä heikennetty rokote, joka annetaan nenäsumutteena. Suomessa tämä rokote on saatavilla 2–17 -vuotiaille. Kaikki muut rokotteet ovat inaktivoituja eli ei-eläviä valmisteita. Elävän heikennetyn rokotteen suojeteho on usein parempi kuin inaktivoiduilla rokotteilla. Nenäsuihke voi myös vähentää jännitystä rokotustilannetta kohtaan.

Pistettäviä rokotteita useita – kaikki turvallisia ja tehokkaita

Influenssakaudella 2022-2023 Suomen Rokotepalvelussa on käytössä nelivalenttisia lihakseen pistettäviä influenssarokotteita. Nelivalenttiset rokotteet suojaavat neljältä eri viruskannalta, eli kahdelta A-viruskannalta ja kahdelta B-viruskannalta. Tulevan influenssakauden uutuutena on ikäihmisille suunniteltu lihakseen pistettävä influenssarokote, joka sisältää muihin influenssarokotteisiin verrattuna korkeamman pitoisuuden vaikuttavaa ainetta. 

Suomessa on kolmea erilaista influenssarokotetta

  • Pistettävät rokotteet, jotka soveltuvat kaikenikäisille puolen vuoden iästä ylöspäin. Rokotteissa virukset ovat inaktivoituja, eli ne eivät sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.
  • Nenäsumutteena annettavaa rokotetta voidaan käyttää 2-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä mikrobeja ja on täten inaktivoitua rokotetta hieman tehokkaampi.
  • UUSI: Korkea annoksinen pistettävä influenssarokote 60-vuotta täyttäneille, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta, kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytetty rokote. Rokote ei sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja. Uusi rokote on suunniteltu erityisesti ikäihmisille, joilla perinteisemmät influenssarokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan.

Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen arvioidaan yksilöllisesti. 

Pistettäväksi kausi-influenssarokotteeksi on vahva suositus inaktivoitu pilkottu rokote, joita on saatavilla useilta eri valmistajilta. Nämä influenssarokotteet ovat kaikki yhtä turvallisia ja kuta kuinkin myös yhtä tehokkaita. Mitään selkeitä eroja eri valmistajien pilkotuilla ja inaktivoiduilla rokotteilla ei ole potilaan kannalta. Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen tulee arvioida yksilöllisesti. Yleisesti ottaen influenssarokote on turvallinen ja tehokas ja sopii lähes kaikille.

Uusi korkea-annoksinen influenssarokote ikäihmisille

Tulevalla influenssakaudella ikääntyneille on tarjolla uusi korkea-annoksinen influenssarokote. Rokote on kehitetty erityisesti 60-vuotta täyttäneille, joilla perinteisemmät rokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan. Rokote ehkäisee influenssaa ja siihen liittyviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja vähentää sairaalahoidon tarvetta. 

Korkea-annoksinen influenssarokote eroaa rokotusohjelman rokotteesta siten, että se sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta eli influenssaviruksen pintaproteiinia, joka tekee rokotteesta tehokkaamman. Korkea-annoksisen rokotteen ja kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen valmistuksessa ei ole eroja.

Influenssa jälkitauteineen voi olla ikääntyneelle vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt ja omatoiminen ikääntynyt voi influenssan tai sen jälkitautien vuoksi päätyä sairaalahoitoon.

Lue lisää: THL influenssarokote

 

influenssarokote