Eri influenssarokotteet

Maailmassa on kymmenkunta suurta rokotevalmistajaa, jotka tekevät vuosittain kausi-influenssarokotteita. Influenssarokotus mietityttää monia asiakkaitamme ja erityisesti miten eri influenssarokotteet eroavat toisistaan.

Influenssarokote muuttuu jonkin verran vuosittain. Tämä johtuu siitä, että kiertävät viruskannat muuttuvat. Rokote pyritään suunnittelemaan sen vuoden yleisimpiä influenssaviruksia vastaavaksi. Viruskannat, jotka rokotteisiin valitaan, ovat erilaiset pohjoiselle ja eteläiselle pallonpuoliskolle ja perustuvat WHO:n antamiin vuosittaisiin suosituksiin. Rokotevirukset esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla ovat siten samankaltaiset kaikkien valmistajien rokotteissa. Rokotepalvelussa saatavissa pistettävissä influenssarokotteissa on suoja neljää eri influenssaviruskantaa vastaan (kaksi A-influenssaviruskantaa ja kaksi B-influenssaviruskantaa).

Suomessa on kolmea erilaista influenssarokotetta

  • Pistettävät rokotteet, jotka soveltuvat kaikenikäisille puolen vuoden iästä ylöspäin. Rokotteissa virukset ovat inaktivoituja, eli ne eivät sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja. Rokotepalvelussa on saatavilla kahden eri rokotevalmistajan vastaavat valmisteet. Tämä on niin sanottu perinteinen influenssarokote.
  • Nenäsumutteena annettavaa rokotetta voidaan käyttää 2-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Rokote sisältää eläviä heikennettyjä mikrobeja, eikä sovellu immuunipuutteiselle.
  • UUSI: Korkea annoksinen pistettävä influenssarokote 60-vuotta täyttäneille, joka sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta verrattuna perinteiseen influenssarokotteeseen. Rokote ei sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja. Uusi rokote on suunniteltu erityisesti ikäihmisille, joilla perinteisemmät influenssarokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan.

Influenssarokotteet ovat olleet pitkään käytössä ja tiedetään turvallisiksi. Mitään selkeitä eroja eri valmistajien pilkotuilla ja inaktivoiduilla rokotteilla ei ole potilaan kannalta. Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen tulee arvioida yksilöllisesti. Yleisesti ottaen influenssarokote on turvallinen ja tehokas ja sopii lähes kaikille.

Influenssarokote lapsille – nenäsumute vaihtoehtona

Influenssarokotteilla on joitakin eroja toisiinsa nähden riippuen valmistustekniikasta. Suomessa on myynnissä vain yksi elävä heikennetty rokote, joka annetaan nenäsumutteena. Suomessa tämä rokote on saatavilla 2–17 -vuotiaille. Kaikki muut rokotteet ovat inaktivoituja eli ei-eläviä valmisteita. Nenäsuihkeessa olevat influenssavirukset on heikennetty niin, etteivät ne pysty lisääntymään alemmissa hengitysteissä. Nenäsuihke ei sovi, jos astmaatikolla on menossa pahenemisvaihe. Myös jos lapsella itsellään tai perheenjäsenellä on vakava immuunipuute, ei suositella elävää, heikennettyä rokotetta. Nenäsuihke voi joskus vähentää jännitystä rokotustilannetta kohtaan. Myös pistettävä rokote sopii lapsille 6kk iästä alkaen. Rokotteiden suojateho on vastaava pistettävässä ja nenäsuihkeena annettavissa rokotteissa.

Pistettäviä rokotteita useita – kaikki turvallisia ja tehokkaita

Influenssakaudella 2022-2023 Suomen Rokotepalvelussa on käytössä nelivalenttisia lihakseen pistettäviä influenssarokotteita. Nelivalenttiset rokotteet suojaavat neljältä eri viruskannalta, eli kahdelta A-viruskannalta ja kahdelta B-viruskannalta. Tulevan influenssakauden uutuutena on ikäihmisille suunniteltu lihakseen pistettävä influenssarokote, joka sisältää muihin influenssarokotteisiin verrattuna korkeamman pitoisuuden vaikuttavaa ainetta. 

Uusi korkea-annoksinen influenssarokote yli 60-vuotiaille

Influenssakaudella 2022/2023 on tarjolla uusi korkea-annoksinen influenssarokote. Rokote on kehitetty erityisesti 60-vuotta täyttäneille, joilla perinteisemmät rokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan. Influenssarokotus ehkäisee influenssaa ja siihen liittyviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja vähentää sairaalahoidon tarvetta. 

Korkea-annoksinen influenssarokote eroaa rokotusohjelman rokotteesta siten, että se sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta eli influenssaviruksen pintaproteiinia, joka tekee rokotteesta tehokkaamman. Korkea-annoksisen rokotteen ja kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen valmistuksessa ei ole eroja.

Influenssa jälkitauteineen voi olla ikääntyneelle vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt ja omatoiminen ikääntynyt voi influenssan tai sen jälkitautien vuoksi päätyä sairaalahoitoon.

Influenssarokotteen hinta Rokotepalvelussa

Influenssarokote (pistettävä, nelivalenttinen)  35 €

Korkea-annoksinen influenssarokote, 60+ -vuotiaille (pistettävä, nelivalenttinen)  79 €

Nenäsumute (2-17-vuotiaille, nelivalenttinen)  57 €

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Lue lisää: Influenssarokote, THL: influenssarokote

 

influenssarokote influenssarokotus