Kurkkumätä- jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteesta (dtap) hyötyvät kaikenikäiset

Tiedätkö onko sinulla jäykkäkouristusrokote voimassa? Dtap-rokote antaa suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä. Dtap-rokote sopii kaikenikäisille nuorille ja aikuisille perusrokotussuojan ylläpitämiseen. Kaikki kolme tautia ovat vakavia ja voivat hoidosta huolimatta johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan.

Jäykkäkouristus  

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen voi saada maaperästä esimerkiksi haavan, ihorikon tai eläimen pureman kautta. Taudin aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin myrkky eli toksiini. Bakteeria esiintyy yleisenä kaikkialla maailmassa.

Tartunnan voi saada esimerkiksi kaatumisen yhteydessä tulleesta haavasta, ruosteiseen naulaan astumisesta tai puutarhatöissä tulleesta ihorikosta. Tämän vuoksi jäykkäkouristusrokote on erittäin tärkeä kaikenikäisille. Dtap-rokote antaa erinomaisen suojatehon jäykkäkouristusta vastaan. Jäykkäkouristus on tautina vaikeahoitoinen ja hoidosta huolimatta 1-2 kymmenestä potilaasta menehtyy. Vain jäykkäkouristusrokote ennaltaehkäisee taudin syntymisen.

Lue lisää jäykkäkouristuksesta.

Kurkkumätä

Kurkkumätä eli difteria on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin aiheuttama ylähengitystie- tai ihotulehdus. Tyypillisesti taudissa hengitystiet tulehtuvat (turpoavat), mikä voi aiheuttaa pahoja hengitysvaikeuksia ja joskus tukehtumisen. Bakteerin erittämä myrkky voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Hoidetuista potilaista 5-10% menehtyy.

Dtap-rokote ehkäisee erinomaisesti difterian vakavalta taudinkuvalta. Rokotusten ansiosta kurkkumädän ilmaantuvuus Suomessa on pysynyt viime vuosikymmeninä matalana.

Hinkuyskä

Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama hengitystieinfektio. Hinkuyskää esiintyy kaikenikäisillä, mutta tauti on vaarallisin pienille vauvoille. Hinkuyskän tyypillinen oire on useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Pienillä vauvoilla keuhkokuumetta esiintyy 10–25 %:lla, lisäksi oireina voi olla kouristuksia ja aivosairauksia. Alle 2kk ikäisistä vauvoista <1 %:lla sairastuneista tauti johtaa kuolemaan.

Neuvolassa vauvat saavat ensimmäisen hinkuyskärokotteen (yhdistelmärokote Dtap-IPV-Hib) 3kk iässä ja ovat ennen tätä ilman suojaa taudilta. Tartunta on tuolloin mahdollinen lähipiiriltä, vanhemmilta, sisaruksilta tai isovanhemmilta. Ottamalla itselleen dtap-rokotteen voivat aikuiset suojata perheen pienimpiä hinkuyskältä. Raskaanaoleva voi suojata syntyvää vauvaa hinkuyskältä ottamalla dtap-rokotteen raskauden viimeisellä kolmanneksella. Tällöin vauva saa istukan kautta vasta-aineita, jotka antavat suojaa ensimmäisinä elinkuukausina. Joissain maissa rokotetaankin kaikki raskaana olevat naiset dtap-rokotteella. 

Dtap-rokote antaa suojaa hinkuyskää vastaan noin viideksi vuodeksi ja suojateho rokotteella on noin 80%. Suomessa laumasuojaa on viime vuosina pyritty tehostamaan rokottamalla 25-vuotiaat ja pieniä lapsia hoitava sosiaali- ja terveydenhuoltohenkilöstö dtap-rokotteella. Toistaiseksi Suomi on välttynyt laajoilta hinkuyskäepidemioilta. Tautitapauksia on edellisinä vuosina ollut n. 400-550 vuosittain.

Lue lisää hinkuyskästä.

Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote kansallisessa rokotusohjelmassa

Dtap-rokote annetaan kansallisen rokotusohjelman osana 14–15-vuotiaille kouluterveydenhuollossa sekä nuorille aikuisille 25 vuoden iässä. Aikuisten tulee huolehtia itse rokotussuojan päivittämisestä. Asepalvelusta suorittavat saavat rokotuksen tarvittaessa armeijassa. Kansallisen rokotusohjelman rokotteita voit kysyä omalta terveysasemalta, opiskeluterveydenhuollosta tai työterveydestä. Rokotteen voi hankkia myös kätevästi Rokotepalvelun kautta ilman ajanvarausta. Hinnastomme löydät täältä.

Jäykkäkouristusrokote (dtap) Rokotepalvelusta

Yli 45-vuotiaat saavat kansallisessa rokotusohjelmassa dT- eli kurkkumätä-jäykkäkouristusrokkotteen. Alle 65-vuotiailla rokotussuoja kestää 20 vuotta ja yli 65-vuotiaiden tulisi tehostaa suojaa 10 vuoden välein. Dt-rokotteella ei saa suojaa hinkuyskältä. Rokotepalvelusta on saatavilla laajempaa suojaa antava dtap-rokote myös tälle ikäryhmälle. 

Erityistä hyötyä dtap-rokotteesta on kroonisia keuhkosairauksia sairastaville ja iäkkäämmille aikuisille, jotka useammin sairastavat hinkuyskän vaikeampioireisena ja ovat alttiimpia jälkitaudeille. Hinkuyskätartunnan saaneilla astmaatikoilla on havaittu pitkittynyttä yskää, enemmän yöaikaisia oireita sekä lisääntynyttä lääkityksen tarvetta. Dtap-rokotteen saat kätevästi Rokotepalvelun klinikoilta ilman ajanvarausta. 

Lue lisää seniorikansalaisten rokotuksista.

Jäykkäkouristusrokote tapaturman sattuessa

Jos saat likaisen haavan, on syytä pikaisesti tarkistaa, kuinka pitkä aika on edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta. Kun edellisestä rokotuksesta on yli 5v aikaa, on tehosterokotus syytä ottaa välittömästi. Jos riski tartunnalle on suuri (esim. syvä likainen haava, eläimen purema, ruosteiseen naulaan astuminen, palovamma) saattaa olla tarpeen myös harkita tetanusimmunoglobuliinia. Lääkäri arvioi muun hoidon tarpeen, mutta rokotus on syytä joka tapauksessa pikaisesti uusia.

Joissain ammateissa ja harrastuksissa riski loukkaantumisille ja haavoille on suurentunut, jolloin voi harkita dt- tai dtap-rokotuksen uusimista 10 vuoden välein jo alle 60v iässä. Esimerkiksi rakennusalalla, maatalous- ja metsätöissä, hevos- ja extremeurheilun parissa kannattaa harkita rokotuksen tehostamista 10 vuoden välein. Myös matkailija voi hyötyä tehosterokotteen ottamisesta 10 vuoden välein. Etenkin matkustaessa alkeellisiin olosuhteisiin, reppureissaajille ja seikkailijamatkailijoille tehoste 10 vuoden välein on perusteltu. 

Lähteet: THL, Lääkeinfo.fi, GSK rokote.fi

Jäykkäkouristus