Punkin poistaminen

Iiik, lapsesta tai koirasta löytyi punkki! Mitä teen, miten sen saa pois? Tarttuiko joku tauti?

Pääsääntö on että punkki tulisi poistaa ihosta välittömästi! Ihoon pureutunut punkki on poistettava mahdollisimman pian, koska tartunnanaiheuttajat, kuten borreliabakteerit siirtyvät punkista 1−2 päivässä.  Näin ollen riski tartunnan saamiseen nousee merkittävästi kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli 12-24 tuntia. TBE-virustartunta siirtyy vielä nopeammin, lähes välittömästi punkin pureutuessa ihoon.

Älä purista punkkia äläkä peitä sitä rasvalla. Jos et saa punkkia poistetuksi kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinteteillä tai puhtaalla neulalla.

Rokotebusseissa ja Rokoteklinikalla on myynnissä Punkkilastoja (4,50 €), jonka voit kiinnittää mökin tai auton avaimiin. Asiantuntijat suosittelevat punkin poistoa mahdollisimman nopeasti – suosittelemme että sinulla on Punkkilasta tai muu väline lähellä esim auton tai mökin avaimissa kiinnitettyinä.

Punkin poistaminen Punkkilastalla:

  1. Aseta lasta ihon myötäisesti punkin eteen.
  2. Liu’uta Punkkilastaa niin että punkki asettuu kapeaan osaan lastaa. Punkkilastassa on kaksi eri paikkaa punkille, toinen isommille ja toinen pienemmille. Käytä oikeaa kokoa riippuen punkin koosta.
  3. Liu’uta hitaasti Punkkilastaa eteenpäin, tunnet että punkki irroittaa otteensa.
  4. Hävitä punkki asianmukaisesti  (litistä paperin sisässä ja huuhtele vessanpöntöstä alas tai polta takassa).
  5. Desinfioi puremakohta ihosta
  6. Seuraa ihoa ja mahdollisia muutoksia lähipäivinä