Kysymyksiä ja vastauksia punkkirokotuksesta

Punkit levittävät Suomessa kahta tunnettua tautia; borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta, mutta TBE-viruksen aiheuttamaa puutiaisaivokuumetta vastaan voi ottaa rokotteen. Rokotukset saat helposti Rokoteklinikalta tai Rokotebussista. Punkkirokotus perusrokotussarja koostuu kolmesta rokoteannoksesta. Näistä kaksi ensimmäistä annosta on hyvä ottaa heti punkkikauden alussa tai ennen. Kolmas perussarjan rokote otetaan 6-12 kuukauden jälkeen toisesta rokotteesta.

Mitä punkkirokotetta (TBE-rokote) käytette?

Rokoteklinikoilta ja Rokotebusseilta löytyy pääsääntöisesti molempia Suomessa myytäviä rokotteita (Ticovac ja Encepur). Rokotteen valita tehdään asiakkaan kanssa edellisten rokotetietojen perusteella. Varmimmin molempia rokotteita löytyy aina Rokoteklinikoilta, joissa on isommat varastot.

Millaisella aikataululla minun tulisi ottaa TBE-/punkkirokotus?

TBE-rokotteen perussuoja saadaan kolmen pistoksen avulla. Kaksi ensimmäistä otetaan noin 1 kuukauden välein ja kolmas 6 – 12 kk kuluttua. Ensimmäinen tehoste annetaan kolmen vuoden päästä perusrokotesarjasta.  Seuraavat tehosteet annetaan alle 50-vuotiailla 10 vuoden välein ja vanhemmilla kolmen vuoden välein. Älä huoli, lähetämme sinulle tekstiviestillä tai sähköpostilla muistutuksen kun on aika hakea rokote!

Sain kaksi annosta TBE-rokotetta kuukauden välein neljä vuotta sitten, mutta unohdin ottaa kolmannen rokotuksen. Pitääkö minun aloittaa alusta tyhjästä?

Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan yleensä siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.

Olen kuullut, että alle 7-vuotiaita lapsia ei tule rokottaa TBE-tautia vastaan. Onko se oikein?

Ei, se ei ole totta. TBE-rokotetta voi antaa 1-vuodesta lähtien. Pienetkin lapset voivat sairastaa vakavan tautimuodon ja saada hankalia pitkäaikaisia komplikaatioita. Punkkirokotus voidaan hyvin antaa riskialueella liikkuvan yli 1-vuotiaalle lapselle. Tutkimuksissa on myös käynyt ilmi, että lapsilla on lievänkin tautimuodon jälkeen pitkäkestoisia oppimis- ja muistihäiriöitä ja käytösongelmia liittyen esim. koulunkäyntiin. Lisäksi voimme sanoa, että rokotesarjan antama suoja on hyvä.

Onko punkkirokote turvallinen ottaa?

Kyllä, TBE-rokotteet ovat olleet hyvin siedettyjä. Paikallisia reaktioita (punoitusta, kipua rokotuskohdassa) on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla. Tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5 – 6 %:lla. Sivuvaikutusten esiintyvyys vähenee ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Rokote on ollut käytössä aikuisilla ja lapsilla jo yli 40 vuoden ajan, eikä sen käyttöön liity merkittäviä terveysriskejä.

Olen hieman vilustunut. Saanko silti tulla?

Rokotamme vain terveitä ihmisiä. Rokoteklinikkamme ovat auki ympäri vuoden. Tule ottamaan tarvittavat rokotukset, kun olet tervehtynyt.

Pelkään piikkejä, mitä voin tehdä, jotta punkkirokotus tuntuisi helpommalta?

Tärkeintä on kertoa asiasta hoitajillemme. Näin voimme antaa sinulle ylimääräistä aikaa ja voit saada rokotuksesi maaten. Huolehdi että olet syönyt ja juonut hyvin, jos pyörryt helposti.

Imetän lastani, voinko silti saada rokotuksen?

Yleensä tämä ei ole ongelma sinulle tai lapsellesi. Hoitajamme katsovat kuitenkin juuri sinun henkilökohtaisen tilanteesi tullessasi rokottautumaan. Voit myös soittaa meille Rokoteklinikalle ja konsultoida sairaanhoitajaamme.

Olen raskaana, voinko silti saada rokotuksen?

Suosittelemme konsultoimaan henkilökuntaamme tai lääkäriä. Raskaana olevatkin voivat tarvita rokotuksia. On osoitettu, että jotkut rokotteet voivat hyödyttää sekä äidin että lapsen terveyttä. Näin ollen niiden käyttö raskauden aikana on perusteltua. Raskaana olevien rokottamisen hyödyt ja mahdolliset haitat on kuitenkin punnittava huolellisesti. Voit tutustua THL:n suosituksiin etukäteen täällä. Influenssarokotetta suosittelemme myös raskaana oleville.

Voinko mennä saunaan rokotuksen jälkeen?

Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen, jos vointi on normaali.

Poikani on allerginen kananmunalle, voiko hän ottaa rokotuksen?

Osa rokotteista on viljelty kananmunassa ja saattavat teoriassa aiheuttaa allergiaa. Useimmiten kanamunalle allerginen voidaan rokottaa aivan normaalisti, jos allergia on lievä. Käymme aina läpi mahdolliset allergiat ennen rokottamista. Katsomme tapauskohtaisesti onko kananmuna-allergia este rokottamiselle. Voit lukea lisää THL:n suosituksista täältä.

Palvelemme Rokoteklinikoilla ympäri vuoden, Rokotebussilla huhti-lokakuuhun.

punkkirokote