Punkkisyyni

Punkkisyyni kannattaa tehdä aina kun on liikkunut alueella missä puutiaiset liikkuvat. Esimerkiksi jalkapallopelin, metsäretken tai puutarhassa vietetyn ajan jälkeen. Punkki voi ryömiä useita tunteja keholla, etsien hyvää paikkaa, ennen kuin se pureutuu ihoon. Mikäli liikut alueella, missä esiintyy punkkeja, kannattaa punkkisyyni tehdä joka ilta.

Tutki huolellisesti koko vartalo, erityisesti taivekohdat jossa iho on ohutta (polvitaipeet, nivuset, korvantaustat, korvantaukset sekä hiukset ja päänahka). Lapsilla punkki pureutuu usein ylävartaloon. Punkki voi kulkeutua sisätiloihin myös koiran tai kissan välityksellä. Ennen kuin puutiainen alkaa imeä verta, se valuttaa sylkeä saaliiseensa väkäpäisen imukärsänsä kautta. Sylki sisältää puudutusainetta, jonka vuoksi punkin purema ei satu tai tunnu. Monet eivät edes huomaa punkinpuremaa.

Punkkisyyni saunassa tai iltapesulla

Perheen punkkisyyni kannattaa tehdä rutiininomaisesti esimerkiksi saunassa tai iltapesulla. Poista punkki välittömästi. Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi on borrelian tartuntariski ihmiseen.  Riski tartunnan saamiseen nousee merkittävästi kun punkki on ollut kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia. TBE-virus/puutiaisaivokuume tarttuu ihmiseen minuuteissa punkin puremasta. Jos et saa punkkia poistetuksi kokonaisena, odota muutama päivä, jolloin punkin jäänteet on helppo poistaa pinseteillä tai puhtaalla neulalla.

TBE-rokote (ns. punkkirokote) sekä punkkisyyni

TBE-rokote suojaa puutiaisaivokuumeelta. Rokote tulee ottaa ennakkoon, rokoteohjelman mukaisesti. Borrelioosiin ei ole rokotetta mutta sitä voidaan hoitaa mm. antibiootein. Vaikka sinulla olisi TBE-rokote, kannattaa borrelioosin takia tehdä punkkisyyni säännöllisesti.

Kuva: Rokotesuoja.fi

 

punkkisyyni