Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotukset ja oma rokotustarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkarokotukset määräytyvät matkakohteen mukaan. Läntisessä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa riittää lyhyellä lomamatkalla yleensä suomalaisen rokotusohjelman antama rokotesuoja kunhan se on ajan tasalla. Pidemmälle matkalle ja ulkomaille muuttaessa kannattaa kohdemaan rokotussuositukset aina tarkistaa. Euroopan ulkopuolelle matkustaessa tulisi aina varmistaa suositellut rokotukset.

Matkailu ja rokotukset

Matkalle lähtevän on syytä selvittää, mitä rokotuksia matkakohteeseen menijöille suositellaan, ja hankkia rokotukset hyvissä ajoin. Tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, noin 2-3kk ennen matkaa.  Moniin rokotuksiin tarvitaan useampi rokoteannos muutaman viikon-kuukauden välein otettuna ennen matkaa. Viimeiset rokotukset on syytä ottaa muutama viikko ennen matkaa, jotta täysi rokotussuoja ehtii muodostua.

Omat voimassa olevat rokotukset on hyvä kaivaa esille ja ne saattavat löytyä esim. työterveysasemalta, opiskeluterveydenhuollosta, Kanta.fi-palvelusta tai vanhoista rokotus- tai neuvolakorteista. Kokosimme sivuillemme yhteenvedon mistä omat rokotetiedot voi tarkistaa.

 

Matkailijoiden perusrokotukset

Pohjan matkailijan rokotussuojalle muodostavat kansallisen rokotusohjelman rokotteet, jotka saadaan pääosin lapsena ja nuorena neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Ennen matkaa on hyvä varmistaa oma rokotussuoja ja ottaa tarvittavat perussuojan tehosteet tai muut matkailurokotteet.

Dt- eli Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, joka tulisi olla aina voimassa. Alle 65-vuotiailla rokote on voimassa 10-20v ja yli 65-vuotiailla 10v. Nuorilla aikuisilla tehosteena käytetään Dtap-rokotetta, joka antaa suojan jäykkäkouristukselle, kurkkumädälle ja hinkuyskälle.

MPR-rokote (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) tai sairastetut taudit. Jos rokotetta ei ole saanut kahta annosta tai ei ole varma onko sairastanut nämä taudit, on rokotussuojaa hyvä täydentää.

Poliorokote  Perussuoja pitäisi olla saatuna lapsena neuvolassa. Suoja tehostetaan matkustettaessa maahan, jossa poliota esiintyy. Polion suhteen epidemiatilanne voi muuttua, joten suositukset tulisi tarkistaa aina ennen matkaa. Myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on esiintynyt poliota vuonna 2022.

Kausi-influenssarokote. Kausi-influenssaa esiintyy eteläisellä pallonpuoliskolla silloin kun Suomessa on kesä. Tropiikissa influenssan esiintyminen on ympärivuotista ilman erityistä influenssakautta.

Koronarokote. Suosittelemme kaikille ulkomaille matkustaville koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Perussarjaan kuuluu kaksi annosta ja tehosteita annetaan iän ja perussairauksien aiheuttaman riskin perusteella.

Lapsilta ja nuorilta on hyvä tarkistaa, että he ovat saaneet kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja tarvittaessa täydentää niitä ennen matkaa. Joskus kansallisen ohjelman rokotteita on syytä aikaistaa matkan vuoksi.

Mitä rokotteita tarvitaan matkalle?

Rokoteohjelman rokotusten lisäksi yleisin matkailijan tarvitsema rokote on tarttuvaa maksatulehdusta vastaan annettava A-hepatiittirokote. Tätä tulee harkita jo matkustettaessa Välimeren itä- tai eteläpuolelle tai pidemmäksi aikaa Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin. Riippuen matkan kestosta, kohteesta ja matkan luonteesta saatetaan tarvita myös rokote B-hepatiittia vastaan. B-hepatiittisuojaus on järkevä antaa jo lapsuudessa ja viimeistään ennen teini-ikää, sillä lapset saavat yleensä kroonisen vakavan tautimuodon ja teini-ikäisten elämäntyyli altistaa nuoret B-hepatiitin tarttumiselle.

TBE- eli punkkirokote, joka suojaa puutiasaivokuumeelta, voi olla erityisen tarpeellinen matkoilla, jotka suuntautuvat Baltian maihin, Tukholman saaristoon ja Keski-Eurooppaan.

Rokotukset Eurooppa

Rokotukset Aasia

Rokotukset Amerikka

Rokotukset Afrikka

Rokotukset Australia ja Uusi-Seelanti

Rokotukset Lähi-itä

Kaukomatkailijan rokotus- ja neuvontapalvelu

Matkustettaessa Euroopan ulkopuolelle, on syytä tarkistaa, tarvitseeko maahan perusrokotusten ja mahdollisten A- ja B- hepatiittirokotusten lisäksi muuta rokotussuojaa ja esimerkiksi malarianestolääkitystä. Lue lisää matkailijan rokotus- ja neuvontapalvelustamme. Jos tarvitset monta rokotusta, suosittelemme soittamaan ja varaamaan ajan Matkailijan rokotus- ja neuvontapalveluun.

A-hepatiitti -rokote

Lue lisää:

Matkailuneuvonta

Viime hetken matkailijat

Rokoteklinikat