Matkailijan rokotukset

Oma rokotustarve ja kohdemaan rokotussuositukset kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa. Tarvittavat matkarokotukset määräytyvät matkakohteen, matkan luonteen ja matkan keston mukaan. Lyhyellä lomamatkalla Pohjois- ja Länsi-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa riittää yleensä suomalaisen kansallisen rokotusohjelman antama rokotesuoja, kunhan se on ajan tasalla. Pidemmälle matkalle, trooppiseen kohteeseen ja ulkomaille muuttaessa kannattaa kohdemaan rokotussuositukset aina tarkistaa.

Matkailu ja rokotukset

Matkaa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että rokotteet tulee hankkia hyvissä ajoin, vähintään 2-3kk ennen matkaa. Osasta matkarokotteista tarvitsee ottaa useampi rokoteannos, jotta hyvä rokotussuoja ehtii muodostua.

Omat voimassa olevat rokotukset on hyvä selvittää. Oman rokotushistorian selvittäminen kannattaa aloittaa esim. työterveyhuollon, oman terveysaseman tai opiskeluterveyden huollon kautta sekä Kanta.fi-palvelusta ja vanhoista rokotus- tai neuvolakorteista. Katso vinkkimme omien rokotustietojen tarkistamiseen sivuiltamme!

Matkailijan perusrokotukset tulee myös olla ajan tasalla

Pohjan matkailijan rokotussuojalle muodostavat kansallisen rokotusohjelman rokotteiden antama suoja, jotka saadaan pääosin lapsena ja nuorena neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Ennen matkaa on hyvä varmistaa, että myös perusrokotteet ja tarvittavat rokotetehosteet ovat ajan tasalla.

Kansallisen rokotusohjelman perusrokotteet:

Dt- eli Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote tulisi olla aina voimassa. Alle 65-vuotiailla rokote on voimassa 10-20 vuotta ja yli 65-vuotiailla 10 vuotta. Nuorilla aikuisilla tehosteena käytetään Dtap-rokotetta, joka antaa suojan jäykkäkouristuksen ja kurkkumädän lisäksi myös hinkuyskälle.

MPR-rokote (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) tai sairastetut taudit. Jos rokotetta ei ole saanut kahta annosta tai ei ole varma onko sairastanut nämä taudit, on rokotussuojaa hyvä täydentää.

Poliorokote on yleensä saatu lapsena neuvolassa. Suoja tehostetaan matkustettaessa maahan, jossa poliota esiintyy. Polion suhteen epidemiatilanne voi muuttua, joten suositukset tulisi tarkistaa aina ennen matkaa. Myös Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on esiintynyt poliota vuonna 2022.

Kausi-influenssarokote on monessa trooppisessa maassa tarpeellinen ympäri vuoden, sillä tropiikissa influenssan esiintyminen on ympärivuotista ilman erityistä influenssakautta. Kausi-influenssaa esiintyy eteläisellä pallonpuoliskolla siis silloinkin, kun Suomessa on kesä. 

Koronarokotetta suosittelemme kaikille ulkomaille matkustaville ennen matkalle lähtöä. Perussarjaan kuuluu kaksi annosta ja tehosteita annetaan iän ja perussairauksien aiheuttaman riskin perusteella.

Lasten ja nuorten matkailurokotteet

Matkailurokotteiden lisäksi lapsilta ja nuorilta on hyvä tarkistaa, että he ovat saaneet kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja tarvittaessa täydentää niitä ennen matkaa. Joskus kansallisen ohjelman rokotteita on syytä aikaistaa matkan vuoksi.

Mitä rokotteita tarvitaan matkalle?

Kansallisen rokotussuunnitelman rokotteiden lisäksi yleisin matkailijan tarvitsema rokote on tarttuvaa maksatulehdusta vastaan annettava A hepatiittirokote. Hepatiitti A -rokotetta tulee harkita jo matkustettaessa Välimeren itä- tai eteläpuolelle tai kun matka sijoittuu Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin pidemmäksi ajaksi. Riippuen matkan kestosta, kohteesta ja matkan luonteesta saatetaan tarvita myös rokote B hepatiittia vastaan. B hepatiittisuoja on järkevä antaa jo lapsuudessa ja viimeistään ennen teini-ikää, sillä lapset saavat yleensä kroonisen vakavan tautimuodon ja teini-ikäisten elämäntyyli altistaa nuoret B hepatiitin tarttumiselle. Yhdistelmähepatiittirokotteella saat kätevästi suojan sekä A – että B hepatiittia vastaan. 

TBE- eli punkkirokote, joka suojaa puutiasaivokuumeelta, voi olla erityisen tarpeellinen matkoilla, jotka suuntautuvat kotimaan saaristoon, Baltian maihin, Tukholman saaristoon ja Keski-Eurooppaan.

Rokotukset Eurooppa

Rokotukset Aasia

Rokotukset Amerikka

Rokotukset Afrikka

Rokotukset Australia ja Uusi-Seelanti

Rokotukset Lähi-itä

Matkailuneuvonta

Matkustettaessa Euroopan ulkopuolelle, on syytä tarkistaa, tarvitseeko maahan perusrokotusten ja mahdollisten A- ja B- hepatiittirokotusten lisäksi muita rokotteita tai esimerkiksi malarianestolääkitystä. Jos tarvitset useampia rokotteita tai haluat keskustella asiantuntijamme kanssa kohdemaan suosituksista, varaa aika Matkailuneuvontaamme.

A-hepatiitti -rokote

Lue lisää:

Matkailuneuvonta

Viime hetken matkailijat

Rokoteklinikat