Matkailijan rokotukset

Matkailijan rokotukset ja oma rokotustarve kannattaa selvittää hyvissä ajoin ennen matkaa. Rokotustarve määräytyy matkakohteen mukaan. Läntisessä euroopassa ja Pohjois-Amerikassa riittää turistille yleensä suomalaisen rokotusohjelman antama rokotesuoja. Rokotesuojan tulee tosin olla ajan tasalla.

Euroopan ulkopuolelle matkustettaessa kannattaa selvittää mitä rokotuksia kohdemaassa tarvitaan. Tämä kannattaa tehdä jo hyvissä ajoin, jopa 2kk, ennen matkaa. Näin rokotesuoja on voimassa matkan alkaessa. Moniin rokotuksiin tarvitaan useampi rokoteannos muutaman viikon-kuukauden välein otettuna ennen matkaa.

Omat voimassa olevat rokotukset on hyvä kaivaa esille ja ne saattavat löytyä esim. työterveysasemalta, opiskelijan terveydenhuollosta, Kanta.fi-palvelusta tai vanhoista rokotus- tai neuvolakorteista. Kokosimme sivuillemme yhteenvedon mistä omat rokotetiedot voi tarkistaa.

Kaikille suositeltavat perusrokotukset

Jäykkäkouristus-kurkkumätärokote, joka tulisi olla aina voimassa. Alle 65-vuotiailla rokote on voimassa 20v ja yli 65-vuotiailla 10v.

Hinkuyskärokote on suositeltavaa antaa kertaalleen aikuisiässä ja se annetaan yhdistettynä jäykkäkouristus-kurkkumätä tehosteeseen.

MPR-rokote (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko) tai sairastetut taudit. Jos rokotetta ei ole saanut kahta annosta tai ei ole varma onko sairastanut nämä taudit, on rokotussuojaa hyvä täydentää.

Poliorokote (tehostetaan vain matkustettaessa maahan jossa poliota esiintyy)

Kausi-influenssarokoteKausi-influenssaa esiintyy eteläisellä pallonpuoliskolla silloin kun Suomessa on kesä. Tropiikissa influenssan esiintyminen on ympärivuotista ilman erityistä influenssakautta.

Lapsilta ja nuorilta on hyvä tarkistaa, että he ovat saaneet kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ja tarvittaessa täydentää niitä ennen matkaa.

Suosittelemme kaikille ulkomaille matkustaville koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Eri maiden vaatimukset ja matkustussuositukset  muuttuvat nopeasti epidemiatilanteen mukana, joten matkailijan tulisi selvittää ajankohtaiset ohjeet aina ennen matkaa. Lue lisää koronavirustaudista ja rokottautumisesta THL:n sivuilta.

Matkailijan rokotukset

Rokoteohjelman rokotusten lisäksi yleisin matkailijan tarvitsema rokote on tarttuvaa maksatulehdusta vastaan annettava A-hepatiittirokote. Tätä tulee harkita jo matkustettaessa Välimeren itä- tai eteläpuolelle tai pidemmäksi aikaa Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin. Riippuen matkan kestosta, kohteesta ja matkan luonteesta saatetaan tarvita myös rokote B-hepatiittia vastaan. B-hepatiittisuojaus on järkevä antaa jo lapsuudessa ja viimeistään ennen teini-ikää, sillä lapset saavat yleensä kroonisen vakavan tautimuodon ja teini-ikäisten elämäntyyli altistaa nuoret B-hepatiitin tarttumiselle.

TBE- eli punkkirokote, joka suojaa puutiasaivokuumeelta, voi olla erityisen tarpeellinen matkoilla, jotka suuntautuvat Balttian maihin, Tukholman saaristoon ja Keski-Eurooppaan.

Kaukomatkailijan rokotus- ja neuvontapalvelu

Matkustettaessa Euroopan ulkopuolelle, on syytä tarkistaa, tarvitseeko maahan perusrokotusten ja mahdollisten A- ja B- hepatiittirokotusten lisäksi harvinaisempia lisärokotuksia ja esimerkiksi malarialääkitystä. Lue lisää matkailijan rokotus- ja neuvontapalvelustamme. Jos tarvitset monta rokotusta, suosittelemme soittamaan ja varaamaan ajan Matkailijan rokotus- ja neuvontapalveluun.

matkailijan rokotukset