Kirkkonummi, Kartanonranta

Punkkirokote Kirkkonummi (TBE-rokote)

Punkkirokote Kirkkonummi? Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna hyvää suojaa, siksi on tärkeää viedä rokoteohjelma loppuun.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannesta annoksesta. Tämän jälkeen tehostetaan seuraavasti:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein
  • yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein
  • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

(lähde: THL)

Rokotteet ovat olleet hyvin siedettyjä. Paikallisia reaktioita (punoitusta, kipua rokotuskohdassa) on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla ja tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5–6 prosentilla. Sivuvaikutusten esiintyvyys vähenee ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Punkit ja Punkkirokote Kirkkonummi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on määritellyt puutiaisaivotulehduksen (TBE-virus) riskialueeksi Kirkkonummen Luoman postinumeroalueen (02440) vuodesta 2021 alkaen, ja Masalan postinumeroalueen (02430) maaliskuusta 2022 alkaen, koska alueella on esiintynyt viime vuosina useita TBE-virustapauksia. Maksuttoman kolmen rokotteen perusrokotesarjan saa, jos henkilö asuu tai hänellä on vakituinen vapaa-ajan kesäasunto THL:n määrittämällä riskialueella ja hän on täyttänyt kolme vuotta.

Puutiaisaivotulehdusta esiintyy myös muualla Kirkkonummella ja on mahdollista, että tulevaisuudessa kansallinen rokotusohjelma laajenee Kirkkonummella. Tällä hetkellä muualla Kirkkonummella on edelleen voimassa rokotussuositus. Kaikille kirkkonummelaisille, jotka liikkuvat erityisen paljon ja vähintään neljän viikon ajan luonnossa lumettomana aikana, suositellaan omakustanteista puutiaisaivokuumerokotetta.

Borrelioosia vastaan ei ole rokotetta

On hyvä huomioida, että puutiaisten levittämä bakteeritauti borrelioosi on hyvin yleinen Kirkkonummella, eikä borrelioosia vastaan ole toistaiseksi rokotetta. Tämän takia puutiaisilta suojautuminen ja punkkisyyni luonnossa liikkumisen jälkeen on tärkeää koko Kirkkonummella.

TBE-rokote kuuluu osassa Suomea kansalliseen rokotusohjelmaan ja osalla alueista rokotetta suositellaan omakustanteisesti hankittavaksi.

Lue lisää: TBE-rokote: usein kysyttyä

punkkirokote kirkkonummi