Kirkkonummi ja Vihti

Punkkirokote: Kirkkonummi ja Vihti  Rokotebussissa voi käydä rokottautumassa ilman ajanvarausta tai lääkärin lähetettä. Rokotebussi on tunnettu erityisesti TBE-rokotteesta (”punkkirokote”), mutta Rokotebussissa on tarjolla myös esimerkiksi influenssa-, pneumokokki- sekä jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotetta (dtap).

Espoon Rokoteklinikka palvelee sinua arkisin kello 10-18 ja lauantaisin kello 10-18  kauppakeskus Isossa Omenassa.

Palvelemme myös seuraavilla pysäkeillä:

Influenssarokote Kirkkonummi ja Vihti

Aikuisten ja lasten nelivalenttisia influessarokotteita on saatavilla kaikilta Rokoteklinikoilta sekä Rokotebussista kaudella 2022-2023. Aikuisten ja lasten influenssarokotus maksaa pistoksena 35 €. Yli 60-vuotiaille suunnattu influenssarokotus maksaa 79 €. Kaikki hintamme ovat kokonaishintoja sisältäen toimisto- ja kantamaksun.

Influenssakaudella 2022-2023 Rokotepalvelussa on käytössä nelivalenttisia lihakseen pistettäviä influenssarokotteita. 2-17 vuotiaille lapsille on saatavilla myös nenäsumutteena annettava nelivalenttinen influenssarokote. Nelivalenttiset rokotteet suojaavat neljältä eri influenssaviruskannalta, eli kahdelta A-viruskannalta ja kahdelta B-viruskannalta. Tulevan influenssakauden uutuutena on ikäihmisille suunniteltu lihakseen pistettävä influenssarokote, joka sisältää muihin influenssarokotteisiin verrattuna korkeamman pitoisuuden vaikuttavaa ainetta. 

Kausi-influenssarokotteita valmistaa kymmenkunta suurta lääkeyhtiötä. Maailman terveysjärjestö WHO antaa vuosittain suositukset rokotteissa käytettävistä viruskannoista. Suositukset perustuvat kuluvan kauden viruskantoihin sekä ennusteeseen tulevan kauden epidemian aiheuttajista ja voivat vaihdella alueittain, esim. pohjoisen ja eteläisen pallonpuoliskon suositukset voivat poiketa toisistaan. 

Suomessa on kolmea erilaista influenssarokotetta

  • Pistettävät rokotteet, jotka soveltuvat kaikenikäisille puolen vuoden iästä ylöspäin. Pistettävissä rokotteissa virukset ovat inaktivoituja, eli ne eivät sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.
  • Nenäsumutteena annettavaa rokotetta voidaan käyttää 2-17 -vuotiaille lapsille ja nuorille. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä mikrobeja ja on täten inaktivoitua rokotetta hieman tehokkaampi.
  • UUTUUS: Korkea annoksinen pistettävä influenssarokote 60-vuotta täyttäneille, joka sisältää enemmän vaikuttavaa ainetta, kuin kansallisessa rokotusohjelmassa käytetty rokote. Rokote ei sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.

Rokotteissa voi olla pieniä jäämiä kananmunan proteiinia ja formaldehydiä, joten näille ainesosille vakavasti allergisten rokottaminen arvioidaan yksilöllisesti. 

 

Punkkirokote eli TBE-rokote Kirkkonummi ja Vihti

Punkkirokote Kirkkonummi ja Vihti: Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna hyvää suojaa, siksi on tärkeää viedä rokoteohjelma loppuun.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannesta annoksesta. Tämän jälkeen tehostetaan seuraavasti:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein
  • yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein
  • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

(lähde: THL)

Rokotteet ovat olleet hyvin siedettyjä. Paikallisia reaktioita (punoitusta, kipua rokotuskohdassa) on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla ja tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5–6 prosentilla. Sivuvaikutusten esiintyvyys vähenee ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Punkkirokote Kirkkonummi ja Vihti: suositellaan Espoossa luonnossa liikkuville sekä erityisesti Espoon saaristossa liikkuville. Masalan ja Luoman alueet (Kirkkonummi) kuuluvat kansalliseen ohjelmaan sekä osa Lohjan alueesta.

TBE-rokote kuuluu osassa Suomea kansalliseen rokotusohjelmaan ja osalla alueista rokotetta suositellaan omakustanteisesti hankittavaksi.

Lue lisää: TBE-rokote: usein kysyttyä