Hepatiitti A

A-hepatiitti johtuu viruksesta, joka leviää pääasiassa jäteveden saastuttamassa vedessä, mutta se voi myös tarttua ihmisestä toiseen tai saastuneella vedellä kastellun ruoan välityksellä. Tartunnan voi saada myös saastuneen uima-altaan vedestä. Virusta tarvitaan tartuntaan vain hyvin pieni määrä, jonka voi saada esimerkiksi ovenkahvoista, jos hepatiitti A -virusta on lähipiirissä.

Hepatiitti A on yleinen maissa, joissa juomaveden hygienia on huono. Hepatiitti A kuuluu yleisimpiin rokotteilla ehkäistäviin matkailijoiden tartuntatauteihin.

Oireet

Hepatiitti A on maksatulehdus, joka voi aiheuttaa kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, väsymystä, pahoinvointia, joskus oksentelua ja vatsakipua. Iho ja silmän kovakalvot saattavat muuttuvat keltaisiksi muutaman päivän kuluttua ensioireista. Hepatiitti A voi aiheuttaa väsymystä ja ruokahaluttomuutta useiden kuukausien ajan, sillä maksan toipuminen vaatii aikaa. Suurin osa kuitenkin toipuu ilman pysyviä maksavaurioita. Hepatiitti A:han ei ole olemassa lääkitystä. Pienten alle 6 vuoden ikäisten lasten A-hepatiitti on usein hyvin lieväoireinen ja voi mennä ohi huomaamattakin. On kuitenkin huomattava, että lieväoireiset ja oireettomat lapset tartuttavat tautia tehokkaasti eteenpäin.

Hepatiitti A – riskialueet

Hepatiitti A:ta esiintyy kaikkialla maailmassa, kuitenkin pääasiassa Afrikassa, Aasiassa, Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Itä-Euroopassa.

Hepatiitti A -rokote

Suosittelemme hepatiitti A -rokotusta kaikille matkustajille. Pelkkä hepatiitti A -rokote otetaan kahtena annoksena ja annosten välillä on vähintään kuusi kuukautta. Yksi annos riittää ennen matkaa täydelliseen suojaukseen. Toisen annoksen jälkeen sinulla on suoja A-hepatiittia vastaan ​​vähintään 30 vuoden ajan. Jos haluat myös suojan hepatiitti B:tä vastaan, suosittelemme ottamaan yhdistelmärokotteen. Hepatiitti A+B -rokote tulee ottaa kaksi kertaa ennen matkaa täydellisen suojan saavuttamiseksi (neljä viikkoa annosten välillä) ja kolmas annos 6-12 kuukauden kuluttua. Kolme annosta yhdistelmärokotetta suojaa vähintään 30 vuotta hepatiitti A:ta ja antaa elinikäisen suojan hepatiitti B:tä vastaan.

Käsihygienia ja ruokailu matkoilla

Rokotusten lisäksi kannattaa olla tarkkana hygienian suhteen. Kiinnitä huomiota erityisesti hyvään käsihygieniaan.

  • Kypsentämättömän ruuan ja erityisesti raakojen nilviäisten syömistä kannattaa välttää.
  • Matkustettaessa kädet kannattaa pestä aina WC:ssä käynnin jälkeen ja ennen ruokailua.
  • Pullotettu juomavesi on hyvä ostaa kaupasta.
  • Ravintoloissa ja kahviloissa juomiin ei kannata pyytää jääpaloja.
  • Kuori hedelmät ja vihannekset, pese salaatti puhtaassa vedessä.