Hinkuyskärokote

Hinkuyskään voi sairastua missä iässä tahansa. Suurimmassa riskissä vaikealle tautimuodolle ovat pienet lapset ja yli 65-vuotiaat. Hinkuyskä on bakteerin (bordetella pertussis) aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja. Hinkuyskärokote kuuluu lapsilla ja nuorilla rokotusohjelmaan mutta kaikenikäiset hyötyvät rokotteen ottamisesta.

Pienet vauvat erityisessä riskissä

Hinkuyskä leviää pisaratartuntana. Tauti on erittäin tarttuvaa ja tartuntariski jatkuu jopa kuusi viikkoa sairastumisen jälkeen. Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti ja tauti on vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta tai sisaruksilta. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita hapen puutteesta johtuen yskäkohtausten yhteydessä. Vauvat saavat ensimmäisen rokotteen 3kk iässä lastenneuvolassa. Aikuisten oireet ovat lievempiä ja muistuttavat usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota. Jopa viidesosalla aikuisistakin esiintyy kuitenkin komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia. Aikuiselle hinkuyskän tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Aikuisten suojaus on tehokas tapa estää taudin leviäminen imeväisille. Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa hinkuyskälle ja muille tartuntataudeille.

Raskauden aikana saatu hinkuyskärokote suojaa vastasyntynyttä

Raskauden viimeisen kolmanneksen aikana otetulla tehosterokotteella suojataan myös vastasyntynyttä vauvaa. Vauva saa istukan läpi vasta-aineita äidiltä ja on näin paremmassa suojassa hinkuyskältä syntymän jälkeen. Vauvan oma rokotussuoja alkaa rakentua 3kk iässä neuvolassa. Monissa maissa rokotetta suositellaan naisille joka raskauden viimeisellä kolmanneksella antamaan suojaa vastasyntyneelle.

Hinkuyskärokote osana yhdistelmärokotetta

Hinkuyskärokote annetaan osana yhdistelmärokotetta jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteen tai jäykkäkouristus-kurkkumätä-poliotehosteen kanssa. Hinkuyskärokote antaa suojan noin viideksi vuodeksi. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan. Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta on myös esimerkiksi astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille.

Lue artikkelimme Kurkkumätä- jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteesta (dtap) hyötyvät kaikenikäiset

Raskaus ja rokotukset

Hinkuyskän esiintyvyys Suomessa (THL)

hinkuyskärokote