Hinkuyskä

Hinkuyskää kutsutaan lastensairaudeksi mutta myös aikuiset voivat sairastua. Hinkuyskä on bakteerin (bordetella pertussis)  aiheuttama hengitystiesairaus. Bakteerit leviävät hengitysteiden limakalvojen kautta ja tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja.

Infektio leviää pisara-infektiona. Tauti on erittäin tarttuvaa ja tartuntariski jatkuu jopa kuusi viikkoa sairastumisen jälkeen. Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti ja tauti on vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita  hapen puutteesta johtuen yskäkohtausten yhteydessä. Aikuisten oireet ovat lievempiä ja muistuttavat usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota. Jopa viidesosalla aikuisistakin esiintyy kuitenkin komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia. Aikuiselle hinkuyskän tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Aikuisten suojaus on tehokas tapa estää taudin leviäminen imeväisille. Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa hinkuyskälle ja muille tartuntataudeille.

Hinkuyskärokote

Hinkuyskätehoste annetaan osana yhdistelmärokotetta jäykkäkouristus-kurkkumätätehosteen tai jäykkäkouristus-kurkkumätä-poliotehosteen kanssa. Hinkuyskärokotteen suoja kestää noin viisi vuotta. Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.

Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta on myös esimerkiksi astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille tai iäkkäämmille aikuisille.