Influenssarokote

Millainen tauti influenssa on?

Influenssa on pitkäkestoinen ja hankalaoireinen tauti, johon liittyy terveydentilaltaan heikentyneillä ihmisillä melko suuri komplikaatioriski. Tauti alkaa lihaskivuilla, päänsäryllä ja korkealla kuumeella. Alkuoireiden jälkeen yskä on hallitseva oire, muina oireina on kurkkukipua ja joskus vatsakipuakin. Kuumeen kokonaiskesto on usein 5 – 6 vrk. Komplikaatioihin kuuluu ennen muuta korvatulehdukset, keuhkokuume ja lihastulehdukset, mukiaan lukien sydänlihastulehdukset.

Influenssarokote kannattaa ottaa ennen kauden alkua

Influenssarokote kannattaa ottaa syksyn aikana ennen influenssakauden alkua.

Influenssarokote suunnitellaan tulevaa influenssakautta varten erikseen joka vuosi. Suositus rokotteen koostumukseksi tulee maailman terveysjärjestöltä WHO:lta ja se perustuu kuluvan kauden viruskantoihin ja arvaukseen tulevan kauden epidemian aiheuttajista. Riippuen arvauksen onnistumisesta influenssarokotteen teho infektioiden ehkäisyssä vaihtelee melko suuresti. Tutkimuksissa teho on ollut joskus 30 % ja toisaalta välillä 90 % luokkaa.

Lue lisää influenssarokotteiden eroista.

Toisin kuin yleisesti huhutaan, kausi-influenssarokote ei aiheuta influenssatautia eikä myöskään pahenna muiden flunssien eli nuhakuumeiden oireita. Rokote voi aiheuttaa lyhytkestoisen silmien punoituksen tai nenän ärsytyksen, mitään hankalia sivuvaikutuksia ei rokotteesta kuitenkaan seuraa.

Kenen kannattaa ottaa influenssarokote?

Influenssarokotteet ovat erityisen suositeltavia riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Riskiryhmiiin kuuluvat monet perussairaat ihmiset, kuten sydänsairaat, diabeetikot, astmaatikot, mutta myös pienet alle 5-vuotiaat lapset ja seniorikansalaiset. Alle 9-vuotiaille lapsille tulee antaa ensimmäisenä rokotusvuotena kaksi rokotetta kuukauden välein, jotta tarvittava rokotesuoja influenssaa vastaan syntyy. Näin ollen pienille lapsille (alle 2 vuotta), tulee aina antaa tehosterokote aikaisintaan neljän viikon kuluttua ensimmäisestä rokotteesta. Jos lapsi on aiemmin saanut yhteensä kaksi annosta mitä tahansa influenssarokotetta tai yhden annoksen nenäsumuterokotetta (2-17 vuotiaille), riittää hänelle nyt yksi annos.

Monissa tutkimuksissa on myös osoitettu, että vaikka perusterveet aikuiset ihmiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, niin menetetyt työpäivät huomioon ottaen influenssarokote on taloudellisesti hyvinkin kannattava rokotus. Influenssarokotetta voi hyvällä syyllä näin suositella myös riskiryhmään kuulumattomille ihmisille.

Influenssarokotteen ottamiselle ei ole mitään erityisvasta-aiheita. Yleiset vasta-aiheet, kuten allergiset reaktiot aiemmista rokotuksista ovat este rokottamiselle.

Suomen Rokotepalvelussa kaudella 2020-2021 on käytössä rokotevalmiste Fluarix Tetra.