Lasten rokotukset

Lasten rokotukset saattavat mietityttää vanhempia. Useimmat rokotukset annetaan lapsille neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa, osana kansallista rokotusohjelmaa. Kansallinen rokotusohjelma luo pohjan rokotussuojalle, jota täydennetään tarpeen mukaan muilla rokotteilla. Kansallisen rokotusohjelman tavoitteena on suojata suomalaiset mahdollisimman hyvin rokotuksin estettäviä tauteja vastaan. Nämä rokotukset ovat kaikille vapaaehtoisia ja maksuttomia. Voit tutustua kansalliseen rokotusohjelmaan THL:n sivuilla. Rokotuksilla ollaan onnistuttu vähentämään sairastuvuutta ja jopa hävittämään monet infektiotaudit maastamme. Rokotepalvelun klinikoilla ja busseissa on mahdollista täydentää lapsen rokotussuojaa tarpeen mukaan. 

Influenssarokotus on tärkeä ottaa pikkulapsille (6kk-6v) vuosittain, sillä he ovat erityisen alttiita sairastumaan rajuoireiseen influenssaan. Influenssavirus aiheuttaa lapsilla tyypillisesti kuumeisen hengitystieinfektion. Influenssan jälkitautina pikkulapset sairastavat usein korvatulehduksen tai keuhkokuumeen, joten rokottautumalla saa suojaa myös ikäviltä jälkitaudeilta. Rokotetuilla lapsilla on influenssakautena jopa kolmannes vähemmän korvatulehduksia kuin rokottamattomilla. Rokottamalla vähenee myös antibioottikuurien tarve. Influenssarokotetta suositellaan myös isommille lapsille ja nuorille, joilla on perussairautensa vuoksi riski sairastua vakavaoireiseen influenssaan. Rokotepalvelun klinikoilla koko perhe voi tulla samalla kertaa hakemaan rokotteen influenssaa vastaan. Influenssaa vastaan on saatavilla pistettävä ja nenäsuihkeena annettava rokotus. Pistettävä rokote sopii kaikille yli 6kk ikäisille lapsille. Nenäsuihkeena annettava rokote on saatavilla 2-17v ikäisille lapsille (rokotteen saatavuus on pienempää kuin pistettävällä rokotteella, joten varmista saatavuus klinikoiltamme).

TBE- eli puutiaisaivokuumerokote kuuluu osassa Suomea kansalliseen rokotusohjelmaan. Puutiaisaivokuume on punkkien välityksellä tarttuva infektio ja sitä esiintyy Suomessa alueellisesti. TBE-rokote on myös matkaillessa hyvä muistaa, sillä puutiaisaivokuume on yleinen mm. Ruotsin rannikolla, Baltiassa ja monessa Keski-Euroopan maassa. Lapsen riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen vaihtelee maantieteellisesti ja riippuu myös siitä kuinka paljon tulee liikuttua luonnossa. Riskialueilla aikaa viettäville TBE-rokote on tarpeellinen, sillä tauti voi tarttua virusta kantavan punkin syljestä jo muutamassa minuutissa. TBE-rokote voidaan antaa 1v ikäisille ja vanhemmille lapsille. 

Ulkomaille matkustaessa on syytä selvittää lapsen tarpeellinen rokotussuoja. Esimerkiksi maksatulehduksia aiheuttavaa hepatiittivirusta vastaan on saatavilla turvallisia ja tehokkaita rokotteita. B-hepatiitti -rokote voidaan antaa jo vastasyntyneelle ja A-hepatiitti- sekä A+B-hepatiitti -yhdistelmärokote 1v iästä alkaen. Riippuen matkakohteesta ja matkan kestosta myös muu rokotussuoja voi olla tarpeen. Myös ulkomaille muuttaessa on syytä arvioida uudessa kotimaassa tarvittavaa rokotussuojaa. Esimerkiksi meningokokkirokotukset kuuluvat monessa maassa rokotusohjelmiin ja voivat olla jopa vaatimuksena päiväkodin tai koulun aloitukselle.

Välillisesti vanhemmat ja lähipiiri suojaavat lasta infektioilta, varmistamalla oman rokotussuojansa. Esimerkiksi influenssarokotuksen ottamalla vanhemmat ja sisarukset voivat suojata alle 6kk ikäistä vauvaa, joka ei iän puolesta voi vielä rokotusta saada. Influenssarokotetta suositellaan myös raskaana oleville, jolloin rokote suojaa lasta jo raskausaikana ja myös syntymän jälkeen. Hinkuyskä voi olla henkeä uhkaava hengitystieinfektio imeväisille ja lapset saavat ensimmäisen hinkuyskältä suojaavan yhdistelmärokotteen 3kk iässä neuvolassa. Tätä ennen vauvat ovat ilman rokotussuojaa ja voivat saada tartunnan esimerkiksi perhepiiristä. Vanhemmat voivat välillisesti suojata vauvaa rokottamalla itsensä dtap-rokottella (hinkuyskä, kurkkumätä, jäykkäkouristus -rokote). Joissain maissa rokotetta suositellaan kaikille raskaana oleville loppuraskaudessa, jolloin vauva saa vasta-aineita istukan kautta äidiltä jo kohdussa. 

Rokotepalvelussa täydennämme lapsen rokotussuojaa tarpeen mukaan muillakin rokotteilla. Voit olla yhteydessä klinikallemme, jos lapselta tai nuorelta puuttuu esim. HPV-, vesirokko- tai muu yleensä neuvolassa tai kouluterveydenhuollossa annettava kansallisen rokotusohjelman rokote. 

Lapsen kanssa asiointi Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun klinikoilla ja busseissa palvellaan lapsiperheitä ilman ajanvarausta. Vanhempi kirjaa lapsen henkilötiedot aina ennen vastaanottoa asiakaspäätteelle. Varmistamme lapsen henkilöllisyyden Kela- tai henkilökortista. Aikaisemmat rokotustiedot kannattaa aina ottaa mukaan käynnille, erityisesti neuvolakortti. Voit lukea täältä kuinka lapsen kanssa voi keskustella rokotuksesta ennen rokotuskäyntiä. Lapset reagoivat yksilöllisesti jännittävään rokotustilanteeseen, mutta yleensä rokotuksen jälkeen tulee voittajaolo omasta rohkeudesta! Vanhempien tuki ja tsemppaus auttaa lasta jännittävässä tilanteessa. 

 

lasten rokotukset