Ruokastandardit pelastavat ihmishenkiä – Maailman ruokaturvapäivää vietetään 7.6.
Maailman viidettä ruokaturvapäivää vietetään 7.6. Ruokaturvapäivänä maailman terveysjärjestö WHO:n ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tavoitteena on lisätä tietoisuutta ruokaturvasta ja sen tärkeydestä, terveellisen ruokavalion merkityksestä ja kehittämiskohteista ruokajärjestelmissämme.
Teemaksi on valikoitunut “food standards saves lives”. Ruokastandardit on laadittu varmistamaan ruoan turvallisuus ja laatu määrittelemällä elintarvikkeissa käytettyjen lisä- ja säilöntäaineiden, hyönteiskarkotteiden ja antibioottijäämien sallitut määrät sekä miten ruokaa kasvatetaan, valmistetaan, pakataan ja kuljetetaan turvallisesti.
Yhdistyneet kansakunnat (YK) määrittelee ruokaturvan tilaksi, jossa kaikilla ihmisillä
on fyysiset, sosiaaliset ja taloudelliset mahdollisuudet saada riittävästi omia ruokatottumuksiaan vastaavaa ravitsevaa ja turvallista ruokaa, joka mahdollistaa terveen elämän.
Riski sairastua yli 200 tautiin elintarvikkeiden välityksellä
Ruokaturva koskettaa kaikkia maailman maita. WHO:n mukaan yksi kymmenestä ihmisestä sairastuu vuosittain syötyään saastunutta ruokaa ja 420 000 kuolee sen seurauksena. Saastuneet elintarvikkeet sisältävät ihmiselle haitallisia bakteereita, viruksia, parasiitteja, kemikaaleja ja raskasmetalleja. Saastuneen ruoan välityksellä voi sairastua aina ripulista maksatulehdukseen ja syöpään.
Vuonna 2021 tehdyssä Global food security index -ruokaturvavertailussa Suomi sijoittui ensimmäiselle sijalle. Ruokaturvallisuus koskettaa suomalaisia myös matkaillessa.
Rokotepalvelu muistuttaa matkailijoita ennaltaehkäisyn tärkeydestä ruokaperäisiltä taudeilta suojautuessa
Matkailijalla on riski sairastua eri mikrobien aiheuttamaan matkaripuliin tai hepatiitti A -viruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen saastuneen ruoan tai juoman välityksellä. Matkaripuliin sairastuu 10-40% suomalaisista turisteista.
Rokotepalvelun terveydenhoitaja Sari Rönnberg kertoo sairastumisriskin olevan erityisen suuri
matkustaessa huonon hygieniatason maihin: “Meillä käy paljon eksoottisiin maihin lähtijöitä, kuten Afrikan safareille, Vietnamiin, Thaimaaseen ja reppureissulle Indonesiaan, joissa riski sairastua ruoan ja juoman välityksellä on merkittävä. Rokotusten tarve on hyvä arvioida hyvissä ajoin ennen matkaa.”
Yleisimpiä saastuneen ruoan tai juoman kautta tarttuvia taudinaiheuttajia ovat hepatiitti A -virus ja vatsataudinaiheuttajista koli-, kampylo-, salmonella- ja shigellabakteerit sekä rota- ja norovirus ja alkueläimistä Giardia. Vakavia, mutta harvinaisia matkailijoiden vatsataudinaiheuttajia ovat lavantauti, amebapunatauti ja kolera. Lavantautia, koleraa ja hepatiitti A -infektiota vastaan voi suojautua rokottautumalla.
Lisätietoja:
Suomen Rokotepalvelu Oy, toimitusjohtaja Olivia Kuusinen, puh. 040 1563 112 tai
sähköposti olivia.kuusinen@rokotepalvelu.fi