Mistä löydän rokotustiedot?

Etkö muista, mitä rokotuksia olet saanut – missä rokotustiedot ovat? Moni pohtii aika ajoin, millaisin väliajoin rokotteiden voimassaolo pitäisi tarkistuttaa. Onko olemassa jokin rekisteri, josta itse voi nähdä omat saadut rokotukset?

  1. Erilaiset paperiset rokotuskortit ja rokotustiedot

Monella on rokotustiedot tallessa paperisella rokotuskortilla. Esimerkiksi neuvolakortilla on monen lapsen rokotustiedot ja neuvolakortista löydät lapsena saadut rokotukset.

Myöhemmin olet mahdollisesti saanut kouluterveydenhuollosta rokotuskortin. Vanhemmilta kannattaa myös kysyä lapsena saaduista rokotteista ja neuvola tai kouluterveydenhuollon korteista. Suomen kansallisen rokoteohjelman rokotteet voit tarkistaa täältä: Kansallinen rokotusohjelma

Rokotustieto.fi sivulla saat listan mitkä kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet sinun olisi pitänyt saada. Armeijan käyneet ovat saaneet armeijassa annetut rokotteet kirjattuna pahviseen rokotuskorttiin.

Monelle matkailijalle on tuttu keltainen kansainvälinen rokotekortti. Tähän viralliseen ja kansainvälisesti tunnettuun rokotekorttiin merkitään mm. keltakuumerokote. Kortissa on tilaa myös muiden rokotusten tiedoille.

TBE-rokotteet saattavat olla merkittynä monella paperiseen ”punkkirokote-korttiin”.

  1. Työterveyshuolto ja terveyskeskus

Sinulla on oikeus saada kopiot terveystiedostasi, jotka on kirjattu yksityisillä terveysasemilla tai työterveyden kautta. Näistä voi myös löytyä rokotustietoja.

Jos olet asunut eri paikkakunnilla lapsena, voit pyytää tietoa omista rokotuksistasi näiden paikkakuntien terveyskeskuksista, joissa on lapsena asioinut. Tiedot on usein kirjattu sairauskertomustietoihin. Valitettavasti mitään keskitettyä järjestelmää vanhoille tiedoille ei ole olemassa.

Joudut mahdollisesti ryhtymään Sherlock Holmesiksi, sillä kuntarajat ovat vuosien mukaan muuttuneet ja terveyskeskukset vaihtaneet nimiä ja muuttaneet sijaintia. Nykyisin potilastiedot terveyskeskuksissa ovat sähköisiä mutta vanhemmat potilastiedot ovat paperisia.

Työterveyden rokotustiedot löytyvät yrityksen oman työterveysosaston rekisteristä tai yksityiseltä palveluntarjoajalta. Jos olet vaihtanut työpaikkaa usein, on mahdollista, että rokotetietosi ovat hajallaan monella eri toimijalla.

  1. Armeija ja rokotustiedot

Varusmiespalveluksen aikana annetut rokotteet löytyvät armeijan omasta potilastietojärjestelmästä. Ennen vuotta 1950 syntyneiden tiedot löytyvät Kansallisarkistosta ja tämän jälkeen Sotilaslääketieteen arkisto on oikea osoite rokotetietojen pyytämiseen. Vuoden 2018 jälkeen palvelukseen astuvien tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta.

  1. Omakanta.fi

Uusimmat rokotukset saattavat löytyä Omakanta-palvelusta, jonne on kirjattu terveystietoja muutaman viime vuoden ajan. Rokotuksille on ollut oma valikkonsa vuodesta 2021 alkaen Omakannan terveystietojen alla. Vanhempia rokotustietoja voi löytää Omakannasta myös käyntiteksteihin kirjattuna. 

Hankalaa eikö?

Rokotepalvelussa asioidessa rokotukset siirtyvät automaattisesti Omakanta-palveluun rokotukset-otsikon alle.