Gambia rokotteet

Kaikille suositeltava rokotesuoja Gambiaan

Kaikilla matkailijoilla tulisi olla kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat perusrokotteet voimassa, eli  jäykkäkouristus-kurkkumätä (dT) ja MPR (tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko) -rokotteet matkakohteesta huolimatta. Gambiaan matkustaville suositellaan lisäksi keltakuumehepatiitti A-, polio– (jos oleskelu Gambiassa kestää yli 4 viikkoa ja edellisestä poliorokotuksesta on yli 12kk), influenssa– ja koronarokotteita.

Harkittavat rokotteet Gambiaan

Riskiarvion perusteella harkittavat rokotteet Gambiaan ovat hepatiitti B –lavantauti- ja meningokokkirokotteet . Riskiarvion perusteella harkittavien rokotteiden tarve arvioidaan aina yksilöllisesti ottaen huomioon matkailijan iän ja terveydentilan, matkakohteen, matkan keston sekä luonteen.

Lapsille suositeltavat rokotteet Gambiaan

Gambiaan matkustavilla lapsilla tulee olla kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annettu. Tarvittaessa rokotteita on syytä täydentää tai aikaistaa ennen matkaa. Perusperiaate on, että lasten matkailurokotteiden tarvetta arvioidaan samalla tavalla kuin aikuisten, mutta huomioiden lapsen ikä.

Malaria Gambiassa

Malariaa on ympäri vuoden koko maassa. Malarian riski on erittäin suuri, joten estolääkitys tarvitaan aina. Lisäksi on tärkeää suojautua hyttysiltä.

Keltakuume Gambiassa

Maassa esiintyy keltakuumetta. Rokotusta suositellaan kaikille matkailijoille. Keltakuumeen esiintymisalueella tulee myös aina suojautua hyttysiltä. Todistus rokotuksesta vaaditaan 9 kuukautta täyttäneiltä matkailijoilta, jotka saapuvat maista, joissa on keltakuumeen esiintymisen riski. Vaatimus koskee myös yli 12 tunnin välilaskua näissä maissa.

Eläinten puremat Gambiassa

Gambiassa rabies on yleinen, joten älä koske koiriin, kissoihin, apinoihin tai muihin eläimiin. Jos eläin puree sinua, pese purema-alue vedellä ja saippualla, sen jälkeen desinfiointiaineella, hakeudu heti lääkäriin. Puremaa voidaan hoitaa immunoglobuliini- ja rokotushoidolla.

Ruokailuhygienia Gambiassa

Likainen ruoka ja vesi voivat aiheuttaa matkailijoiden ripulia ja muita sairauksia. Vähennä riskiä pitämällä kiinni turvallisista ruokailutavoista. Juo vain pullotettua vettä. Lue matkaripulista ja sen ennaltaehkäisystä.

Hyttysiltä suojautuminen Gambiassa

Gambiassa esiintyy hyttysvälitteisiä tauteja. Lue hyttysiltä suojautumisesta.

 

Varaa aika matkailuneuvontaan!

Rokoteklinikat

Hinnasto