Rokotukset pyhiinvaellukselle Mekkaan

Onko suunnitelmissasi pyhiinvaellusmatka (Hajj tai Umrah) Mekkaan? Rokotukset pyhiinvaellukselle Mekkaan kannattaa suunnitella hyvissä ajoin. Saudi-Arabian Hajj ja Umrah -ministeriö päivittää sivuillaan ajantasaisen tiedon vaadittavista rokotuksista pyhiinvaellusmatkaa varten. Suositukset voivat muuttua, joten suosittelemme varmistamaan vaadittavat rokotukset ministeriön sivulta ennen matkaa.

Rokotukset pyhiinvaellukselle Mekkaan

Meningokokki ACWY

 • Kaikilta 2 vuotta täyttäneiltä pyhiinvaeltajilta vaaditaan todistus Meningokokki ACWY -rokotuksesta. Rokotusta suositellaan myös alle 2-vuotiaille.
 • ACWY-konjugaattirokote on voimassa 5 vuotta ja rokotustodistukseksi hyväksytään Kansainvälinen rokotuskortti (International Certificate of Vaccination). Rokotus tulee ottaa viimeistään 10vrk ennen Saudi-Arabiaan saapumista
 • Jos olet saanut aikaisemmin ACWY-polysakkaridirokotteen, tulisi rokote tehostaa 3 vuoden kuluttua sen saamisesta.
 • Rokotepalvelussa on saatavilla ainoastaan konjugaattirokotetta, jonka suoja säilyy 5 vuotta.

Keltakuume

 • Keltakuumealueelta saapuvalta vaaditaan todistus Keltakuumerokotteesta
 • Suomessa ei esiinny keltakuumetta, joten jos matkustat Saudi-Arabiaan suoraan Suomesta, ei tätä rokotusta tarvitse
 • Jos matkustat jonkin toisen maan kautta, tulisi varmistaa rokotussuoja myös tämän rokotteen osalta

Polio

 • Polioriskialueelta tai -maasta saapuvalta vaaditaan todistus saadusta rokotussuojasta 4 viikkoa ennen matkaa (lähde CDC ja Saudi Arabia Ministry of health). Suomi ei kuulu tällä hetkellä näihin maihin, joten poliotehoste ei ole pakollinen Suomesta Mekkaan matkustavalle (tieto päivätty 27.5.2023, epidemiatilanne voi muuttua).
 • Pyhiinvaeltajien poliorokotussuojaa tehostetaan myös paikanpäällä sisääntuloporteilla. CDC arvioi, että noin 500 000 annosta poliorokotetta annetaan vuosittain pyhiinvaltajille paikan päällä

Korona

 • Kaikilta pyhiinvaeltajilta vaaditaan rokotussuoja koronavirustautia vastaan. Vaadittavien rokotusten määrä riippuu valmisteesta. Koronarokotusten perussarja (kaksi ensimmäistä annosta) tulee hakea omalta terveysasemalta. Huom! Koronarokotteita ei ole saatavilla yksityisiltä toimijoilta. 

Muut rokotussuositukset pyhiinvaeltajille

 • Täältä löydät THL:n listan rokotussuosituksista Saudi-Arabiaan
 • Saudi-Arabian terveysministeriö suosittelee pyhiinvaeltajille kausi-influenssarokotetta ennen maahan saapumista
 • Perusrokotussuoja tulisi olla kunnossa ja Saudi-Arabian terveysministeriö suositteleekin, että ennen pyhiinvaellusmatkaa tulisi varmistaa seuraavan rokotussuojan voimassaolo: jäykkäkouristus, kurkkumätä, hinkuyskä, polio, tuhkarokko, sikotauti ja vesirokko. THL suosittelee näiden lisäksi A-hepatiittirokotetta kaikille Saudi-Arabiaan matkaaville.

Kansainvälinen rokotuskortti – International Certificate of Vaccination

Voit ostaa rokotuskäynnin yhteydessä Kansainvälisen rokotuskortin, johon hoitaja merkitsee saadut rokotukset. Kortissa tulee olla merkintä alle 5 vuotta sitten annetusta ACWY-meningokokkikonjugaattirokotteesta. Rokotus tulisi ottaa 10vrk ennen matkaa, jotta rokotussuoja ehtii muodostua.

Pyhiinvaeltajan rokotukset Rokotepalvelusta

Hinnastomme löydät täältä. Yksittäiset rokotukset voit hakea ilman ajanvarausta Rokoteklinikoiltamme. Esimerkiksi, jos perusrokotussuojasi on kunnossa ja tarvitset vain pakollisen ACWY meningokokkirokotuksen, voit tulla klinikalle ilman ajanvarausta. Jos olet epävarma tarvittavasta rokotussuojasta ja tarvitset neuvontaa, suosittelemme matkailuneuvontakäyntiä ajanvarauksella.

rokotukset Hajj