Vaihto-oppilaan rokotukset

Vaihto-oppilaan rokotustarve on tärkeä selvittää hyvissä ajoin ennen lähtöä, mielellään 3-6 kk ennen lähtöä. Vaihto-oppilasvuoteen kannattaa varautua jo etukäteen ja selvittää oppilaitoksesta ja terveydenhuollosta, mitä vakuutuksia sekä rokotteita kohdemaahan tarvitaan. Joskus jopa opintojen aloittaminen saattaa viivästyä, jos rokotukset eivät ole kunnossa.

Osalla vaihto-oppilasjärjestöistä on antaa lista kohdemaan vaatimuksista, mutta vaatimukset saattavat muuttua lyhyessäkin ajassa. Yhdysvalloissa rokotusvaatimukset vaihtelevat eri oppilaitoksissa. Vesirokkoa vastaan täytyy olla rokotussuoja tai tieto sairastetusta vesirokosta rokotustodistuksessa.

Vaihto-oppilaan rokotukset – maakohtaiset rokotussuositukset vaihtelevat

  • Jäykkäkouristusrokotussuoja tulisi olla aina voimassa, myös Suomessa. Nuoret saavat tehosterokotuksen 8-9-luokalla peruskoulussa ja seuraava tehoste tulee 25-vuotiaana.
  • Monet Yhdysvaltojen, Kanadan sekä Iso-Britannian yliopistoista suosittelevat meningokkirokotuksen ottamista ennen opiskelun alkua. Oppilaitoksella voi olla tarkempi ohje siitä, mikä rokote pitäisi olla saatuna. Yhdysvalloissa kaikki nuoret saavat Meningokokki ACWY-rokotteen, jota myös vaihto-oppilaalta yleensä edellytetään. Ajoittain myös B-meningokokki voi aiheuttaa oppilaitoksissa Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa epidemioita, jolloin suositellaan Meningokokki B-rokotuksia opiskelijoille.
  • Keski-Eurooppaan lähteville vaihto-oppilaille suositellaan TBE- eli puutiaisaivotulehdusrokotetta, joka on tuttu meillä Suomessakin.
  • B-hepatiittirokotus on yleinen vaatimus. Esimerkiksi Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Australiaan meneville vaihto-oppilaille suositellaan hepatiitti B -rokotusta. Rokote kuuluu näiden maiden kansalliseen rokotusohjelmaan, toisin kuin Suomessa. Rokotteen voi ottaa joko erillisenä tai yhdistelmärokotteena (A+B-hepatiitti). Rokotussarjassa on kolme annosta ja näistä ainakin kaksi ensimmäistä pitäisi olla saatuna ennen matkustamista.
  • Polioepidemiatilanne vaihtelee maailmalla ja vaihto-oppilas voi tarvita poliotehosterokotusta riippuen kohdemaasta. Tällä hetkellä tehosterokotusta suositellaan myös Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Iso-Britanniaan (tieto päivätty 2.7.2024)