Influenssarokote

Viimeksi päivitetty: Ma 11 Maaliskuu, 2024

Influenssakaudella 2023-2024 on saatavilla perinteistä pistettävää influenssarokotetta, yli 60-vuotiaille sopivaa korkea-annoksista pistettävää rokotetta ja lapsille nenäsuihkerokotetta. Kaikki influenssarokotteet ovat nelivalenttisia eli antavat suojan neljää erilaista influenssavirusta vastaan. Rokotukselle voi tulla ilman ajanvarausta kaikille Rokoteklinikoillemme.

Influenssarokotteiden saatavuus:

 • Pistettävä influenssarokote saatavilla
 • Korkea-annoksinen ikäihmisten rokote saatavilla
 • lasten nenäsuihketta ei ole enää saatavilla kaudelle 2023-2024

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Influenssarokote kaudelle 2023-2024

Kaikki influenssarokotteet suojaavat neljältä eri influenssaviruskannalta, eli kahdelta A-viruskannalta ja kahdelta B-viruskannalta. Perinteinen pistettävä influenssarokote sopii kaikille yli 6kk ikäisille lapsille ja aikuisille. Yli 60-vuotiaille tarjoamme edellisen vuoden tapaan lihakseen pistettävää korkea-annoksista influenssarokotetta, joka sisältää muihin influenssarokotteisiin verrattuna nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta. Lapsille on saatavilla influenssarokote myös nenäsuihkeena. Rokotteiden viruskannat vastaavat WHO:n suosituksia. Edelliskauteen verrattuna kauden 2023-2024 rokotteessa toinen A-viruskanta on vaihdettu. 

Suomessa on kolmea erilaista influenssarokotetta:

 • Pistettävät rokotteet, jotka soveltuvat kaikenikäisille puolen vuoden iästä ylöspäin. Pistettävissä rokotteissa virukset ovat inaktivoituja, eli ne eivät sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja.
 • Korkea annoksinen pistettävä influenssarokote 60-vuotta täyttäneille, joka sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta. Korkea-annoksinen rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, mutta se on saatavilla Rokotepalvelusta. Rokote ei sisällä eläviä heikennettyjä mikrobeja. Nenäsumutteena annettavaa rokotetta voidaan käyttää 2–17 -vuotiaille lapsille. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä mikrobeja, eikä tämän vuoksi sovi immuunipuutteisille. Myös astman pahenemisvaihe on este rokotteen ottamiselle.

Influenssan riskiryhmät

Rokottautuminen influenssaa vastaan on erityisen tärkeää riskiryhmille. Riskiryhmiin kuuluvat henkilöt voivat sairastua herkemmin influenssan vakavaan muotoon, saada jälkitauteja ja joutua sairaalahoitoon. 

Influenssan riskiryhmät:

 • pienet lapset
 • raskaana olevat
 • yli 65-vuotiaat
 • immuunipuutteiset
 • perussairaat, kuten ​​sydän- ja verisuonitauteja, keuhkosairauksia, diabetesta, maksa- ja munuaistauteja sairastavat.

Yli 60-vuotiaiden korkea-annoksinen influenssarokote

Influenssakaudella 2023-2024 yli 60-vuotiaille on tarjolla korkea-annoksinen influenssarokote. Rokote on kehitetty erityisesti 60-vuotta täyttäneille, joilla perinteisemmät rokotteet eivät ole nostaneet tarpeeksi hyvää suojaa influenssaa vastaan. Rokote ehkäisee influenssaa ja siihen liittyviä jälkitauteja, kuten keuhkokuumetta ja vähentää sairaalahoidon tarvetta. 

Korkea-annoksinen influenssarokote eroaa rokotusohjelman rokotteesta siten, että se sisältää nelinkertaisen määrän vaikuttavaa ainetta eli influenssaviruksen pintaproteiinia, joka tekee rokotteesta tehokkaamman. Korkea-annoksisen rokotteen ja kansallisessa rokotusohjelmassa käytetyn influenssarokotteen valmistustavassa ei ole eroja. Yli 60-vuotias voi halutessaan ottaa myös perinteisen influenssarokotteen.

Influenssa jälkitauteineen voi olla ikääntyneelle vaikea ja henkeä uhkaava sairaus. Se voi pahentaa perussairautta, romahduttaa yleiskunnon tai myötävaikuttaa aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktin syntyyn. Aiemmin kotona hyvin selviytynyt ja omatoiminen ikääntynyt voi influenssan tai sen jälkitautien vuoksi päätyä sairaalahoitoon.

Influenssarokote lapselle

Pienet lapset sairastuvat usein influenssaan ja ovat alttiita bakteerien aiheuttamille jälkitaudeille, kuten korvatulehduksille ja keuhkokuumeelle. Lapset myös levittävät influenssaa eteenpäin perheenjäsenille ja muille läheisille. Lapsen voi rokottaa influenssaa vastaan 6kk iästä alkaen. Kun alle 9-vuotias lapsi saa ensimmäistä kertaa influenssarokotuksen, tarvitsee hän ensimmäisenä influenssakautena kaksi rokotetta vähintään 4 viikon välillä. Seuraavina kausina riittää yksi rokote.

Nenäsumutteena annettava influenssarokote voidaan antaa 2–17-vuotiaille lapsille.  Nenäsumute on täysin kivuton ja voi jännittää lasta vähemmän kuin pistettävä rokote. Rokotetta suihkutetaan pieni määrä lapsen molempiin sieraimiin. Nenäsumute sisältää eläviä heikennettyjä influenssaviruksia, eikä se sovi vakavasti immuunipuutteiselle. Hyvässä hoitotasapainossa oleva astma ei ole este nenäsumuterokotteen ottamiselle, mutta astman pahenemisvaiheen aikana suositellaan pistettävää rokotetta. Lue lisää nenäsuihkeena annettavasta rokotteesta THL:n sivuilta.

Influenssarokote ja raskaus

Pistettävä influenssarokote voidaan antaa odottavalle äidille missä tahansa raskauden vaiheessa. Euroopan tartuntatautivirasto ja Maailman terveysjärjestö WHO ovat suositelleet influenssarokotetta raskaana oleville vuodesta 2012 lähtien. Raskaus heikentää elimistön puolustuskykyä, mikä lisää riskiä vakavaan influenssaan ja sen jälkitauteihin sairastumiseen. Sairastuminen influenssaan raskauden toisella ja kolmannella kolmanneksella aiheuttaa odottavalle äidille suuremman tautitaakan verrattuna muihin saman ikäryhmän naisiin. 

Tutkimusten mukaan äidin sairastuminen influenssaan on riski myös kohdussa olevalle vauvalle. Raskauden viimeisellä kolmanneksella annettu rokote suojaa myös lasta influenssalta aina puolen vuoden ikään asti. Äidin rokottaminen influenssaa vastaan antaa myös välillisen suojan: kun äiti ei sairastu, ei hän myöskään tartuta vastasyntynyttä vauvaa. Myös raskaana olevan lähipiirin on hyvä suojautua influenssaa vastaan.  Lue lisää raskausajan rokotuksista artikkelistamme.

Miksi influenssarokote kannattaa ottaa?

Influenssaan liittyy tyypillisesti korkea kuume, joka kestää useamman päivän. Tauti voi olla rajuoireinen ja varsin ikävä myös perusterveelle aikuiselle. Iso osa rokotteen ottaneista välttyy influenssalta kokonaan. Rokotetulla influenssa voi myös olla huomattavasti lievempi ja toipuminen nopeampaa rokottamattomaan väestöön verrattuna. Rokotteen ottaneen riski saada jälkitauteja on pienempi. Rokottautumalla voi myös ehkäistä taudin leviämistä, vakavan influenssan ilmaantuvuutta ja suojata omia läheisiään sekä riskiryhmiin kuuluvia. Influenssarokote on siis hyödyllinen myös riskiryhmään kuulumattomille ihmisille. 

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi ja influenssakausi kestää tyypillisesti joulukuun puolivälistä maaliskuun loppuun. Influenssarokote tulee ottaa joka vuosi, sillä liikkeellä olevien influenssavirusten kannat vaihtelevat vuosittain. Influenssarokotteet saapuvat Suomeen yleensä lokakuussa. Rokote on hyvä ottaa syksyllä tai alkutalvesta ennen influenssakauden alkua, esimerkiksi loka-marraskuussa. Rokotteesta on kuitenkin hyötyä aina influenssakauden loppuun saakka. Rokotteen ottamista suunniteltaessa on hyvä huomioida, että influenssarokotteiden suojavaikutus alkaa noin 2 viikon kuluttua rokotuksesta. 

Influenssarokotteen sivuvaikutukset

Pistettävissä influenssarokotteissa tavallisimpia rokotusreaktioita ovat paikallisoireet pistoskohdassa, kuten kipu, turvotus ja punoitus. Pienillä lapsilla yleisoireet, kuten kuume, ovat tavallisempia kuin aikuisilla. Yleisoireita esiintyy noin yhdellä kymmenestä. Nenäsumuterokotteen tavallisimpia rokotusreaktioita ovat nenän tukkoisuus ja nuha, joita esiintyy yli yhdellä kymmenestä rokotetusta. Rokotuksesta johtuvat oireet ilmaantuvat yleensä parin päivän sisällä rokottamisesta ja ovat nopeasti ohimeneviä. On tärkeää huomata, että vakavat sivuvaikutukset, kuten vakava allerginen reaktio, ovat hyvin harvinaisia.

Milloin influenssarokotetta ei voida antaa?

Flunssarokote on hyvin siedetty. Yliherkkyys jollekin rokotteessa käytetylle aineelle, kuten kananmunan proteiinille tai formaldehydille, tai allergiset reaktiot aiemmista rokotuksista voivat olla este rokottamiselle. Hoitohenkilökuntamme arvioi jokaisen asiakkaan rokottamisen yksilöllisesti. Vaikea välitön allerginen reaktio (anafylaksia) aiemman influenssarokotteen yhteydessä on este rokottamiselle Rokotepalvelussa. 

Influenssarokotteita ei saa antaa alle puolivuotiaalle lapselle. Nenäsumutteena annettava rokote ei sovellu alle 2-vuotiaalle lapselle, 18-vuotta täyttäneille, salisylaattihoitoa saavalle lapselle tai henkilölle, jonka vastustuskyky on voimakkaasti heikentynyt. Kuume tai kuumeinen infektio sekä astma, joka ei ole hoitotasapainossa ovat myös vasta-aiheita nenäsumutterokotteen ottamiselle.

Influenssan oireet

kuume influenssaInfluenssa sekoitetaan usein flunssaan, eli tavalliseen nuhakuumeeseen. Influenssa on kuitenkin huomattavasti rajumpi tauti ja alkaa flunssaa nopeammin. Ensioireena on usein nouseva korkea kuume, joka tyypillisesti kestää 5-6 vuorokautta. Muita ensioireita ovat päänsärky, lihaskivut ja huonovointisuus. Ensioireiden jälkeen ilmaantuu yleensä kuivaa yskää, kurkkukipua, nuhaa ja joskus vatsakipua. Maha- ja suolisto-oireet ovat yleisiä etenkin lapsilla. Perusterve ihminen paranee influenssasta yleensä kahden viikon kuluessa. Influenssaan sairastunut voi saada bakteerin aiheuttaman jälkitaudin, kuten keuhkokuumeen.

Influenssan jälkitaudit

Influenssarokote on tehokas tapa suojautua influenssan lisäksi sen jälkitaudeilta. Useat sairaudet, kuten keuhkokuume, sydänlihastulehdus ja poskiontelontulehdus ovat influenssan jälkitauteja. Influenssa lisää myös riskiä aivoverenkierron häiriöiden ja sydäninfarktien esiintymiselle. Korkeakuumeinen influenssa raskauden aikana lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä. Astmaatikoilla influenssaan sairastuminen johtaa usein taudinkuvan vaikeutumiseen. Lapsilla tyypillisiä influenssan jälkitauteja ovat välikorvantulehdus ja keuhkokuume. Influenssainfektio voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, joka yleensä johtuu perussairauden pahenemisesta tai bakteeriperäisestä jälkitaudista.

Influenssarokote työntekijöille

Tutkimusten mukaan rokottautuminen influenssaa vastaan ehkäisee jopa kahdeksan influenssatapausta jokaista kymmentä sairastumista kohti. Haluatko ehkäistä influenssan aiheuttamia turhia sairauspoissaoloja ja ylimääräisiä kustannuksia yrityksessänne? Rokotamme myös henkilöstöä influenssaa vastaan neljällä Rokoteklinikallamme ilman ajanvarausta. Ota yhteyttä ja kysy lisää henkilöstön influenssarokotuksista!

Influenssarokotteen hinta

 • Aikuisten ja lasten perinteisen, pistettävän influenssarokotteen hinta on 38 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 
 • Yli 60-vuotiaille tarkoitetun korkea-annoksisen influenssarokotteen hinta on 80 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 
 • Lasten nenäsumuterokotteen hinta on 59 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 

 

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, ECDC, WHO