1. Home
  2. /
  3. Rokotteet
  4. /
  5. Influenssarokote

Influenssarokote

Influenssarokote & saatavuus / ROKOTEKLINIKOILTA LÖYTYY VIELÄ PIENI MÄÄRÄ INFLUENSSAROKOTETTA.

Influenssa on pitkäkestoinen ja hankalaoireinen tauti, johon liittyy terveydentilaltaan heikentyneillä ihmisillä melko suuri komplikaatioriski. Tauti alkaa lihaskivuilla, päänsäryllä ja korkealla kuumeella. Alkuoireiden jälkeen yskä on hallitseva oire, muina oireina on kurkkukipua ja joskus vatsakipuakin. Nuha ei yleensä ole kovin voimakasta. Kuumeen kokonaiskesto on usein 5 – 6 vrk. Komplikaatioihin kuuluu erityisesti korvatulehdukset, keuhkokuume ja lihastulehdukset, mukaan lukien sydänlihastulehdukset. Influenssarokote on turvallinen tapa suojautua ikävältä ja potentiaalisesti vaaralliselta kuumetaudilta.

Influenssarokote suunnitellaan tulevaa influenssakautta varten erikseen joka vuosi. Suositus rokotteen koostumukseksi tulee maailman terveysjärjestöltä WHO:lta ja se perustuu kuluvan kauden viruskantoihin ja ennusteeseen tulevan kauden epidemian aiheuttajista.  Influenssarokotteen teho infektioiden ehkäisyssä vaihtelee vuosittain. Tutkimuksissa teho on ollut joskus 30 % ja toisaalta välillä 90 % luokkaa.

Toisin kuin yleisesti huhutaan, kausi-influenssarokote ei aiheuta influenssatautia eikä myöskään pahenna muiden flunssien eli nuhakuumeiden oireita. Rokote voi aiheuttaa lyhytkestoisen silmien punoituksen tai nenän ärsytyksen, mitään hankalia sivuvaikutuksia ei rokotteesta kuitenkaan seuraa.

Influenssarokote sopii lähes kaikille

Influenssarokotteet ovat erityisen suositeltavia riskiryhmiin kuuluville ihmisille. Riskiryhmiiin kuuluvat monet perussairaat ihmiset, kuten sydänsairaat, diabeetikot, astmaatikot, mutta myös pienet alle 5 v. lapset ja vanhusväestö. Monissa tutkimuksissa on myös osoitettu, että vaikka perusterveet aikuiset ihmiset yleensä selviävät influenssasta ilman hengenvaarallisia komplikaatioita, niin ottaen huomioon menetetyt työpäivät influenssarokote on taloudellisesti hyvinkin kannattava rokotus. Influenssarokotetta voi hyvällä syyllä suositella myos riskiryhmään kuulumattomille ihmisille.

Influenssarokotteen ottamiselle on vain vähän vasta-aiheita. Yleiset vasta-aiheet, kuten allergiset reaktiot aiemmista rokotuksista voivat olla este rokottamiselle.

Influenssakausi 2021-2022

Suomessa on ollut influenssavirusta liikkeellä hyvin vähän koko reilut kaksi vuotta kestäneen koronapandemian ajan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan laboratoriovarmennettujen influenssatapausten määrä on lähtenyt tartuntatautirekisterin mukaan nousuun huhtikuun alusta alkaen ja on yhä kasvussa (23.4.2022 tieto). Nyt on liikkeellä nimenomaan influenssa A -virus. Se on liikkeellä tavallista myöhemmin, sillä normaalisti se jyllää joulukuun puolenvälin ja maaliskuun lopun välillä.

Lue lisää influenssarokotuksista ja rokotussuosituksista THL:n sivuilta.

Influenssarokotteita on saatavilla Rokoteklinikoilla influenssakauden aikana! 

Lue lisää:

Eri influenssarokotteet

influenssarokote