Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote

Tiedätkö, onko sinulla jäykkäkouristusrokote voimassa? Jäykkäkouristusrokote on aina osa yhdistelmärokotetta. Td-rokote antaa suojan jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä, kun taas Tdap-rokote (joskus kirjoitetaan myös dtap) suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä. Lapset saavat rokotussuojan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisiällä jäykkäkouristusrokote tulisi muistaa tehostaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Tapaturmatilanteessa olisi hyvä aina varmistaa, että jäykkäkouristussuoja on voimassa. Kaikki kolme tautia ovat vakavia ja voivat hoidosta huolimatta johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan.

Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin myrkky eli toksiini. Tetanusbakteerin lepoitiöitä on laajasti erilaisissa ympäristöissä, kuten maaperässä, lannassa ja eläinten suolistossa. Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Ihminen voi saada tartunnan esimerkiksi tapaturman, haavan tai eläimen pureman kautta. Tämän vuoksi jäykkäkouristusrokote on erittäin tärkeä kaikenikäisille. Jäykkäkouristus on tautina vaikeahoitoinen ja hoidosta huolimatta 1-2 kymmenestä potilaasta menehtyy. Vain jäykkäkouristusrokote ennaltaehkäisee taudin syntymisen.

Jäykkäkouristuksen tartuntatavat

Tetanus ei tartu ihmisestä toiseen, kuten monet muut rokotuksilla ehkäistävät taudit.

Tyypillisiä tartuntatapoja ovat:

 • Likaantunut haava (maa-aines, eläimen uloste tai sylki)
 • Pistohaava (ruusun piikki, naula, neula)
 • Palohaavat ja paleltumat
 • Avomurtumat, puristusvammat, muut onnettomuudet

Jäykkäkouristuksen oireet

Taudin oireet alkavat keskimäärin viikon kuluttua tartunnasta. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan. Englanniksi jäykkäkouristuksen eli tetanuksen kansanomainen nimi on “lockjaw” eli leukalukko, joka viittaa tyypilliseen taudin oireeseen. Muita oireita ovat lihaskrampit, lihasjäykkyys, kouristukset, nielemisen vaikeus, kuume, hikoilu ja hengityshalvaus.

Jäykkäkouristuksen esiintyminen

Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Lämpimissä maissa tartunnan saaminen on yleisempää. Rokotusten ansiosta Suomessa tautia esiintyy harvakseltaan puutteellisesti rokotetuilla. Vuosina 2000–2017 Suomessa diagnosoitiin 21 jäykkäkouristustapausta ja heistä neljä kuoli tautiin.

Jäykkäkouristuksen ennaltaehkäisy

Jäykkäkouristusta ehkäistään tehokkaasti säännöllisillä rokotuksilla. Rokotussuojan ylläpitäminen on tärkeätä myös aikuisiällä, sillä suojan kesto on rajallinen. Tapaturmissa hyvä haavanhoito on tärkeää. Jos tetanusriski arvioidaan isoksi, voidaan lääkärin arvion perusteella ehkäistä tautia lisäksi immunoglobuliinihoidolla.

Jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo

tetanus on maaperässä

Perusrokotussarja annetaan lapsille neuvolassa ja tehostetaan yläasteiässä kouluterveydenhuollossa.

Aikuisiällä jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja aikuisten tulisi muistaa rokottautua 25-, 45- ja 65-vuotiaina sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein.

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään 25-vuotiaiden rokottamiseen dtap-rokotetta (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskä) ja muiden aikuisten tehosterokotukseen dT-rokotetta (jäykkäkouristus ja kurkkumätä). Katso aikuisten iänmukainen jäykkäkouristusrokoteaikataulu THL:n taulukosta.

Milloin jäykkäkouristusrokote on hyvä tehostaa?

Jäykkäkouristurokotuksen on syytä olla kaikilla voimassa. Joissain ammateissa ja harrastuksissa riski loukkaantumisille ja haavoille on suurentunut, jolloin voi harkita dT- tai Tdap-rokotuksen uusimista 10 vuoden välein jo alle 65v iässä. Rakennusalalla, maatalous- ja metsätöissä, hevos- ja extremeurheilun parissa kannattaa harkita rokotuksen tehostamista 10 vuoden välein. Myös matkailija voi hyötyä tehosterokotteen ottamisesta 10 vuoden välein. Etenkin matkustaessa alkeellisiin olosuhteisiin, reppureissaajille ja seikkailijamatkailijoille tehosterokotteen ottaminen 10 vuoden välein on perusteltua.

Tapaturmatilanteessa tulisi aina varmistaa rokotussuojan voimassaolo. Jäykkäkouristusrokote on syytä uusia, jos edellisestä tehosteesta on yli 5 vuotta aikaa. 

Jäykkäkouristusokotteiden minimiväli

Jäykkäkouristusrokotteiden minimiväli on kaksi vuotta. Jos sinulla ei ole tietoa siitä, milloin olet saanut viimeksi jäykkäkouristusrokotteen, mutta edellisestä rokotuskerrasta on vähintään kaksi vuotta, voit ottaa tehosterokotteen. 

Jäykkäkouristusrokotuksen oireet

Jäykkäkouristusrokotetta on annettu Suomessa 1950-luvulta lähtien ja se on hyvin siedetty. Yleensä rokotusreaktiot ovat lieviä paikallisoireita, kuten pistopaikan kipua ja punoitusta. Lyhyemmällä rokotusvälillä (alle 10 vuotta) rokotusreaktiot ovat hieman tavallisempia.

Jäykkäkouristus ja tapaturmat

Jos saat likaisen haavan tai koira puree sinua, on syytä tarkistaa, milloin olet viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotteen. Kun edellisestä rokotuksesta on yli 5v aikaa, on tehosterokotus syytä ottaa välittömästi. Tartuntariskin ollessa suuri (esim. syvä likainen haava, eläimen purema, ruosteiseen naulaan astuminen, palovamma) on syytä hakeutua lääkäriin myös tetanusimmunoglobuliinin ja antibioottihoidon tarpeen arvioon. Lasten ja nuorten tapaturmien kohdalla käytetään ensisijaisesti dtap-rokotetta (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja hinkuyskä), mutta yli 25-vuotias voi ottaa tehosteena joko dtap-rokotteen tai Dt-rokotteen (jäykkäkouristus ja kurkkumätä).

Palvelemme kaikilla Rokoteklinikoillamme ilman ajanvarausta, joten rokotuksen hakeminen tapaturman jälkeen on nopeaa ja helppoa.

Jäykkäkouristusrokotteen hinta

Tervetuloa hakemaan jäykkäkouristusrokote Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla jäykkäkouristusrokotetta (dT- ja dtap-rokotteet).

 • Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen (dT-rokote) hinta on 37 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (dtap-rokote) hinta on 63 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä- ja poliorokotteen (dtap-IPV) hinta on 72 €

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Kurkkumätä

Kurkkumätä eli difteria on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin aiheuttama ylähengitystie- tai ihotulehdus. Bakteerin taudinaiheuttamiskyky perustuu bakteerin tuottamaan myrkkyyn eli toksiiniin. Rokotusten ansiosta kurkkumädän ilmaantuvuus Suomessa on pysynyt viime vuosikymmeninä matalana. Kurkkumätä on ollut maailmanlaajuisesti yksi pelätyimpiä lastentauteja ja aiheuttanut laajoja epidemioita ennen rokotteita.

Kurkkumädän tartuntatavat

Kurkkumätä tarttuu lähikontaktissa ihmisestä toiseen pisaratartuntana yskösten tai aivastuksen kautta. Tartunnan voi saada myös infektoituneen henkilön haavaumista.

Kurkkumädän oireet

Tyypillisesti taudissa hengitystiet tulehtuvat ja turpoavat, mikä voi aiheuttaa pahoja hengitysvaikeuksia ja joskus tukehtumisen. Bakteerin erittämä myrkky voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Hoidetuista potilaista 5-10% menehtyy.

Kurkkumätärokote

Kurkkumätärokote annetaan osana yhdistelmärokotetta (dT, dtap tai dtap-IPV). Rokotteet ehkäisevät erinomaisesti difterian vakavalta taudinkuvalta. Suojan ylläpitämistä suositellaan kaikenikäisille. Kts. rokotusaikataulu kohdasta Jäykkäkouristusrokotteen aikataulu.

Kurkkumätärokote (dT, dtap tai dtap-IPV) on helppo hakea Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla kurkkumätärokotetta (dT tai dtap).

Hinkuyskä

Hinkuyskä eli pertussis on bakteerin (bordetella pertussis) aiheuttama hengitystiesairaus. Hinkuyskäbakteerit tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja. Hinkuyskään voi sairastua vakavasti missä iässä tahansa, mutta suurimmassa riskissä vaikealle tautimuodolle ovat pienet vauvat.

Hinkuyskän tartuntatavat

Hinkuyskä on erittäin tarttuva tauti, joka leviää ihmisestä toiseen pisaratartuntana hengitysteiden limakalvojen kautta. Tartunnan saanut levittää tautia eteenpäin pääosin yskimällä ja aivastamalla jopa kuusi viikkoa sairastumisen jälkeen.

Hinkuyskän oireet

Aikuisten oireet muistuttavat usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota. Tyypillinen oire on useita viikkoja tai jopa kuukausia kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Noin viidesosalla aikuisista esiintyy komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia.

Hinkuyskä on vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta tai sisaruksilta. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita hapen puutteesta johtuen yskäkohtausten yhteydessä.

Hinkuyskän esiintyvyys

Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti. Tartuntamäärät vaihtelevat alueellisesti ja vuosittain. Ennen koronapandemiaa ja sulkutoimia vuonna 2019 laboratoriovarmennettuja tartuntoja oli 557 kpl. Tartuntamäärät ovat vaihdelleet 2000-luvulla Suomessa noin 200-1600 tartuntaa/vuosi.

Kuka hyötyy hinkuyskärokotteesta?

Kenen tulisi ottaa hinkuyskärokote?Hinkuyskärokote sopii kaikenikäisille aikuisille ja lapsille 2kk iästä alkaen. Lapset ja nuoret saavat suojan hinkuyskää vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa.  Yli 26-vuotiaille rokote on omakustanteinen. Hinkuyskärokote annetaan aina osana yhdistelmärokotetta.

 • Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta on erilaisia keuhkosairauksia poteville, kuten astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille.
 • Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa tartuntataudeille. Hinkuyskärokote on suositeltava seniori-ikäisille, jotka voivat olla alttiimpia erilaisille taudin komplikaatioille.
 • Aikuiset voivat suojata lähipiirin vauvoja ottamalla itse rokotteen.
 • Raskauden viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa vastasyntynyttä ensimmäisten elinkuukausien aikana ennen kuin vauva saa 3-kuukautisena ensimmäisen hinkuyskärokotteensa.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.

Hinkuyskärokotteen voimassaolo

Hinkuyskärokote antaa suojan noin viideksi vuodeksi.

Hinkuyskärokotteen hinta

Hinkuyskärokote (dtap tai dtap-IPV) on helppo hakea Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla hinkuyskärokotetta (dtap).

 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (dtap-rokote) hinta on 63 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä- ja poliorokotteen (dtap-IPV) hinta on 72 €

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Lähteet

THL: Jäykkäkouristus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/jaykkakouristus

THL: Nuorten ja aikuisten kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokote https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/nuorten-ja-aikuisten-kurkkumata-jaykkakouristus-ja-hinkuyskarokote-dtap#annostus

THL: Jäykkäkouristuksen ehkäisy tapaturmatilanteissa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/jaykkakouristuksen-ehkaisy-tapaturmatilanteissa#Suuri_riski

CDC: Tetanus https://www.cdc.gov/tetanus/index.html

CDC: Diphteria https://www.cdc.gov/diphtheria/index.html

CDC: Pertussis https://www.cdc.gov/pertussis/index.html

WHO: Diphteria https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/diphtheria

Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_shp?row=area-12260&column=time-12059&filter=reportgroup-12175

onko jäykkäkouristusrokote voimassa?