Jäykkäkouristusrokote

Aikuisten tulisi muistaa uusia jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus säännöllisesti. Perusrokotussarja annetaan lapsille neuvolassa. Aikuisiällä jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja aikuiset saavat rokotuksen 25-, 45- ja 65-vuotiaina sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein. Tapaturmatilanteessa rokotus on syytä uusia, jos edellisestä tehosteesta on yli 10 vuotta aikaa. 

Jäykkäkouristus on vakava tauti

Tetanus-bakteeri elää maaperässä ja jäykkäkouristuksen voi saada likaisesta haavasta, ruostuneesta naulasta, eläimen puremasta, palovammasta tai muun tapaturman seurauksena. Jäykkäkouristussuoja on syytä olla kaikilla voimassa. Ennen kuin rokotukset aloitettiin, jäykkäkouristus oli yleinen, henkeä uhkaava tauti. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan.

En muista milloin olen viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotteen, voinko ottaa nyt tehosteen?

Joskus on vaikea löytää tietoja aikaisemmin saaduista rokotuksista. Artikkelistamme Mistä löydän rokotustiedot? voit saada vinkkiä, mistä rokotustietoja voi löytyä. Jäykkäkouristusrokotuksessa minimiväli kahden rokotuksen välillä on kaksi vuotta. Jos sinulla ei ole tietoa aiemmasta rokotuksesta ja edellisestä rokotuksesta on vähintään kaksi vuotta, ei ole estettä ottaa nyt tehosterokotetta. Tehosterokote 10 vuoden välein voi olla paikallaan henkilölle, joka työn tai harrastusten vuoksi on erityisen altis tapaturmille (esim. metsätyöt, puutarhatyöt, hevosharrastus, kiipeily, retkeily, koiranpentu perheessä). Ennen matkaa voi myös ottaa tehosterokotuksen, jos edellisestä on kulunut jo kymmenen vuotta. Tällöin ulkomailla pienen tapaturman sattuessa ei tarvitse hakeutua tehosterokotukselle.

Jäykkäkouristusrokote Rokotepalvelusta

Jäykkäkouristusrokote on helppo hakea Rokotepalvelusta ilman ajanvarausta. Saatavilla on kaksi erilaista yhdistelmärokotetta. Dtap-yhdistelmärokote on kurkkumätää (difteria), jäykkäkouristusta (tetanus) ja hinkuyskää (pertussis) vastaan, ja se on tarkoitettu tehosterokotukseen aikuisille, nuorille ja lapsille 4 vuoden iästä alkaen. DT-yhdistelmärokote antaa suojaa jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä. Tätä rokotetta voidaan käyttää tehosterokotuksena sellaisille henkilöille, jotka ovat aikaisemmin saaneet kansallisten suositusten mukaiset perusrokotukset kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan. Lasten ja nuorten kohdalla käytetään tapaturmatilanteessa ensisijaisesti aina dtap-rokotetta.

Lue lisää:

Artikkelimme: Kurkkumätä- jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteesta (dtap) hyötyvät kaikenikäiset

Jäykkäkouristus (THL)