Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote

Tiedätkö, onko sinulla jäykkäkouristusrokote voimassa? Jäykkäkouristusrokote on aina osa yhdistelmärokotetta. Dt-rokote antaa suojan jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä; dtap-rokote suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä. Lapset saavat rokotussuojan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. Aikuisiällä tulisi muistaa ylläpitää rokotussuojaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Tapaturmatilanteessa olisi hyvä aina varmistaa, että jäykkäkouristussuoja on voimassa. Kaikki kolme tautia ovat vakavia ja voivat hoidosta huolimatta johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan.

Jäykkäkouristus

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin myrkky eli toksiini. Tetanusbakteerin lepoitiöitä on laajasti erilaisissa ympäristöissä, kuten maaperässä, lannassa ja eläinten suolistossa. Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Ihminen voi saada tartunnan esimerkiksi tapaturman, haavan tai eläimen pureman kautta. Tämän vuoksi jäykkäkouristusrokote on erittäin tärkeä kaikenikäisille. Jäykkäkouristus on tautina vaikeahoitoinen ja hoidosta huolimatta 1-2 kymmenestä potilaasta menehtyy. Vain jäykkäkouristusrokote ennaltaehkäisee taudin syntymisen.

Jäykkäkouristuksen tartuntatavat

Tetanus ei tartu ihmiseltä toiselle, kuten muut rokotuksilla ehkäistävät taudit.

Tyypillisiä tartuntatapoja:

 • Likaantunut haava (maa-aines, eläimen uloste tai sylki)
 • Pistohaava (ruusun piikki, naula, neula)
 • Palohaavat ja paleltumat
 • Avomurtumat, puristusvammat, muut onnettomuudet

Jäykkäkouristuksen oireet

Taudin oireet alkavat keskimäärin viikon kuluttua tartunnasta. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan. Englanniksi jäykkäkouristuksen eli tetanuksen kansanomainen nimi on “lockjaw” eli leukalukko, joka viittaa tyypilliseen taudin oireeseen. Muita oireita ovat lihaskrampit, lihasjäykkyys, kouristukset, nielemisen vaikeus, kuume, hikoilu ja hengityshalvaus.

Jäykkäkouristuksen esiintyminen

Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Lämpimissä maissa tartunnan saaminen on yleisempää. Puutteellisesti rokotetuilla tautia esiintyy edelleen harvakseltaan Suomessa. Vuosina 2000–2017 Suomessa diagnosoitiin 21 jäykkäkouristustapausta ja heistä neljä kuoli tautiin.

Jäykkäkouristuksen ennaltaehkäisy

Jäykkäkouristusta ehkäistään tehokkaasti säännöllisillä rokotuksilla. Rokotussuojan ylläpitäminen on tärkeätä myös aikuisiällä, sillä suojan kesto on rajallinen. Myös hyvä haavanhoito on tärkeätä. Joskus tapaturmissa, joissa tetanusriski arvioidaan isoksi, voidaan lääkärin arvion perusteella käyttää lisäksi immunoglobuliinihoitoa.

Jäykkäkouristusrokotteen voimassaolo

tetanus on maaperässä

Perusrokotussarja annetaan lapsille neuvolassa ja tehostetaan yläasteiässä kouluterveydenhuollossa.

Aikuisiällä jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja aikuisten tulisi muistaa rokottautua 25-, 45- ja 65-vuotiaina sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein.

Kansallisessa rokotusohjelmassa käytetään 25-vuotiaiden rokottamiseen dtap-rokotetta (jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskä) ja muiden aikuisten tehosterokotukseen dT-rokotetta (jäykkäkouristus ja kurkkumätä). Kts. tarkempi iänmukainen aikataulu THL:n taulukosta aikuisten jäykkäkouristusrokotuksista kansallisessa rokotusohjelmassa.

Milloin tehosterokote on hyvä ottaa?

Jäykkäkouristurokotuksen on syytä olla kaikilla voimassa. Joissain ammateissa ja harrastuksissa riski loukkaantumisille ja haavoille on suurentunut, jolloin voi harkita dt- tai dtap-rokotuksen uusimista 10 vuoden välein jo alle 65v iässä. Esimerkiksi rakennusalalla, maatalous- ja metsätöissä, hevos- ja extremeurheilun parissa kannattaa harkita rokotuksen tehostamista 10 vuoden välein. Myös matkailija voi hyötyä tehosterokotteen ottamisesta 10 vuoden välein. Etenkin matkustaessa alkeellisiin olosuhteisiin, reppureissaajille ja seikkailijamatkailijoille tehoste 10 vuoden välein on perusteltu.

Tapaturmatilanteessa tulisi aina varmistaa rokotussuojan voimassaolo. Rokotus on tällöin syytä uusia, jos edellisestä tehosteesta on yli 5 vuotta aikaa. 

Rokotusten minimiväli

Jäykkäkouristusrokotuksessa minimiväli kahden rokotuksen välillä on kaksi vuotta. Jos sinulla ei ole tietoa aiemmasta rokotuksesta ja edellisestä rokotuksesta on vähintään kaksi vuotta, ei ole estettä ottaa nyt tehosterokotetta. 

Jäykkäkouristusrokotuksen oireet

Jäykkäkouristusrokote on turvallinen ja hyvin siedetty. Yleensä rokotusreaktiot ovat lieviä paikallisoireita, kuten pistopaikan kipua ja punoitusta. Lyhyemmällä rokotusvälillä (alle 10 vuotta) rokotusreaktiot ovat hieman tavallisempia.

Jäykkäkouristus ja tapaturmat

Jos saat likaisen haavan tai koira puree sinua, on syytä tarkistaa, kuinka pitkä aika on edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta. Kun edellisestä rokotuksesta on yli 5v aikaa, on tehosterokotus syytä ottaa välittömästi. Jos riski tartunnalle on suuri (esim. syvä likainen haava, eläimen purema, ruosteiseen naulaan astuminen, palovamma) on syytä hakeutua lääkäriin tetanusimmunoglobuliinin ja antibioottihoidon tarpeen arvioon. Lääkäri arvioi muun hoidon tarpeen, mutta rokotus on syytä joka tapauksessa pikaisesti uusia. Lasten ja nuorten kohdalla käytetään tapaturmatilanteessa ensisijaisesti aina dtap-rokotetta (jäykkäkouristus, kurkkumätä ja hinkuyskä), yli 25-vuotias voi ottaa tehosteena joko dtap-rokotteen tai Dt-rokotteen (jäykkäkouristus ja kurkkumätä).

Palvelemme kaikilla Rokoteklinikoillamme ilman ajanvarausta, joten rokotuksen hakeminen tapaturman jälkeen on nopeata ja helppoa.

Jäykkäkouristusrokotteen hinta

Jäykkäkouristusrokote on helppo hakea Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla jäykkäkouristusrokotetta (dT- ja dtap-rokotteet).

 • Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen (dT-rokote) hinta on 37 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (dtap-rokote) hinta on 63 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä- ja poliorokotteen (dtap-IPV) hinta on 72 €

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Kurkkumätä

Kurkkumätä eli difteria on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin aiheuttama ylähengitystie- tai ihotulehdus. Bakteerin taudinaiheuttamiskyky perustuu erityisesti bakteerin tuottamaan myrkkyyn eli toksiiniin. Rokotusten ansiosta kurkkumädän ilmaantuvuus Suomessa on pysynyt viime vuosikymmeninä matalana. Ennen rokotusten alkua kurkkumätä on ollut maailmanlaajuisesti yksi pelätyimpiä lastentauteja ja se on aiheuttanut laajoja epidemioita.

Kurkkumädän tartuntatavat

Kurkkumätä tarttuu lähikontaktissa ihmiseltä toiselle pisaratartuntana yskösten tai aivastuksen kautta. Tartunnan voi saada myös infektoituneen henkilön haavaumista.

Kurkkumädän oireet

Tyypillisesti taudissa hengitystiet tulehtuvat ja turpoavat, mikä voi aiheuttaa pahoja hengitysvaikeuksia ja joskus tukehtumisen. Bakteerin erittämä myrkky voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Hoidetuista potilaista 5-10% menehtyy.

Kurkkumätärokote

Kurkkumätärokote annetaan osana yhdistelmärokotetta (dT, dtap tai dtap-IPV). Rokotteet ehkäisevät erinomaisesti difterian vakavalta taudinkuvalta. Suojan ylläpitämistä suositellaan kaikenikäisille. Kts. rokotusaikataulu kohdasta Jäykkäkouristusrokotteen aikataulu. Kurkkumätärokote (dT, dtap tai dtap-IPV) on helppo hakea Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla kurkkumätärokotetta (dT tai dtap).

Hinkuyskä

Hinkuyskä eli pertussis on bakteerin (bordetella pertussis) aiheuttama hengitystiesairaus. Hinkuyskäbakteerit tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja. Hinkuyskään voi sairastua vakavasti missä iässä tahansa, mutta suurimmassa riskissä vaikealle tautimuodolle ovat pienet vauvat.

Hinkuyskän tartuntatavat

Hinkuyskä on erittäin tarttuva tauti ja tartuntariski jatkuu jopa kuusi viikkoa sairastumisen jälkeen. Hinkuyskä leviää ihmisestä toiseen pisaratartuntana hengitysteiden limakalvojen kautta. Tartunnan saanut levittää tautia eteenpäin pääosin yskimällä ja aivastamalla.

Hinkuyskän oireet

Aikuisten oireet muistuttavat usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota. Tyypillinen oire on useita viikkoja tai jopa kuukausia kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Noin viidesosalla aikuisista esiintyy komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia.

Hinkuyskä on vaarallinen rokottamattomille pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta tai sisaruksilta. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita hapen puutteesta johtuen yskäkohtausten yhteydessä. Vauvat saavat ensimmäisen rokotteen 3kk iässä lastenneuvolassa. Aikuiset voivat suojata lähipiirin vauvoja hoitamalla oman rokotussuojansa kuntoon.

Hinkuyskän esiintyvyys

Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti. Tartuntamäärät vaihtelevat alueellisesti ja vuosittain. Ennen koronapandemiaa ja sulkutoimia vuonna 2019 laboratoriovarmennettuja tartuntoja oli 557 kpl. Tartuntamäärät ovat vaihdelleet 2000-luvulla Suomessa noin 200-1600 tartuntaa/vuosi.

Kuka hyötyy hinkuyskärokotteesta?

Kenen tulisi ottaa hinkuyskärokote?Hinkuyskärokote sopii kaikenikäisille aikuisille ja lapsille 2kk iästä alkaen. Hinkuyskärokote annetaan aina osana yhdistelmärokotetta.

 • Lapset ja nuoret saavat suojan hinkuyskää vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa. Yli 26-vuotiaille rokote on omakustanteinen.
 • Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta on erilaisia keuhkosairauksia poteville, kuten astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille.
 • Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa tartuntataudeille, kuten hinkuyskälle. Hinkuyskärokote on suositeltava seniori-ikäisille, jotka voivat olla alttiimpia erilaisille taudin komplikaatioille.
 • Aikuiset voivat suojata lähipiirin vauvoja ottamalla itse rokotteen.
 • Raskauden viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa vastasyntynyttä ensimmäisten elinkuukausien aikana ennen kuin vauva saa oman rokotussuojansa käyntiin.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.

Hinkuyskärokotteen voimassaolo

Hinkuyskärokote antaa suojan noin viideksi vuodeksi.

Hinkuyskärokotteen hinta

Hinkuyskärokote (dtap tai dtap-IPV) on helppo hakea Rokoteklinikalta (Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku) ilman ajanvarausta. Myös Rokotebussissa on saatavilla hinkuyskärokotetta (dtap).

 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (dtap-rokote) hinta on 63 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä- ja poliorokotteen (dtap-IPV) hinta on 72 €

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 2,5 €.

Lähteet

THL: Jäykkäkouristus https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/jaykkakouristus

THL: Nuorten ja aikuisten kurkkumätä-, jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokote https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/nuorten-ja-aikuisten-kurkkumata-jaykkakouristus-ja-hinkuyskarokote-dtap#annostus

THL: Jäykkäkouristuksen ehkäisy tapaturmatilanteissa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/jaykkakouristus-kurkkumata-hinkuyska-polio-ja-hib-yhdistelmarokotteet/jaykkakouristuksen-ehkaisy-tapaturmatilanteissa#Suuri_riski

CDC: Tetanus https://www.cdc.gov/tetanus/index.html

CDC: Diphteria https://www.cdc.gov/diphtheria/index.html

CDC: Pertussis https://www.cdc.gov/pertussis/index.html

WHO: Diphteria https://www.who.int/teams/health-product-policy-and-standards/standards-and-specifications/vaccine-standardization/diphtheria

Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_shp?row=area-12260&column=time-12059&filter=reportgroup-12175

onko jäykkäkouristusrokote voimassa?