Jäykkäkouristusrokote

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotuksen täytyy olla voimassa jokaisella. Rokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Osassa jäykkäkouristusrokotteita on mukana myös suoja hinkuyskää vastaan.

Jos saat likaisia haavoja, tarkista aina, onko jäykkäkouristusrokotuksesi voimassa. Perusrokotesarja annetaan lapsille neuvolassa. Sarjaa tehostetaan työikäisille 20 vuoden välein terveyskeskuksessa. Rokotetta tarjotaan 25-, 45- ja 65-vuotiaille. Tätä vanhemmille tehosteväli on 10 vuotta.

Jäykkäkouristus on vakava tauti

Jäykkäkouristuksen voi saada hyvin pienestäkin pistosta esimerkiksi ruostuneesta naulasta, syvistä pistohaavoista, esimerkiksi, jos ruusunpiikki pistää syvälle tai eläin puree syvän haavan. Siksi kaikki tarvitsevat jäykkäkouristusrokotuksen. Ennen kuin rokotukset aloitettiin, jäykkäkouristus oli yleinen, henkeä uhkaava tauti. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan.

Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan, ja sen saa terveyskeskuksesta ilmaiseksi. Rokotepalvelusta saat myös jäykkäkouristusrokotteen nopeasti ja helposti. Rokote on yhdistelmärokote kurkkumätää (difteria), jäykkäkouristusta (tetanus) ja hinkuyskää (pertussis) vastaan, ja se on tarkoitettu tehosterokotukseen aikuisille, nuorille ja lapsille 4 vuoden iästä alkaen. Rokote vaikuttaa saamalla elimistössä aikaan omien vasta-aineiden (suojan) muodostuksen näitä tauteja vastaan.