Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokote

Viimeksi päivitetty: To 18 Huhtikuu, 2024

Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Ihminen voi saada tartunnan esimerkiksi tapaturman, haavan tai eläimen pureman kautta. Suoja jäykkäkouristusta vastaan tulisi olla kaikilla voimassa. Jäykkäkouristusrokote on aina osa yhdistelmärokotetta. Td-rokote antaa suojan jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä, kun taas Tdap-rokote (joskus kirjoitetaan myös dtap) suojaa jäykkäkouristukselta, kurkkumädältä ja hinkuyskältä. Kaikki kolme tautia ovat vakavia ja voivat hoidosta huolimatta johtaa pahimmillaan jopa kuolemaan.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Jäykkäkouristusrokotteen aikataulu ja voimassaolo

Rokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan. 

 • Lapset saavat rokotussuojan jäykkäkouristusta, kurkkumätää ja hinkuyskää (Tdap-rokote) vastaan neuvolassa ja kouluterveydenhuollossa. 
 • Aikuisten tulisi muistaa rokottautua (Td tai Tdap-rokote) 25-, 45- ja 65-vuotiaina sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein. 
 • Tapaturmatilanteessa olisi hyvä aina varmistaa, että jäykkäkouristussuoja on voimassa. Tapaturmatilanteessa suosittelemme tehosteannosta, jos edellisestä rokotuksesta on kulunut yli 5 vuotta. 
 • Tdap-rokote antaa suojan hinkuyskää vastaan noin viideksi vuodeksi. Tarvittaessa rokotteen voi tehostaa viiden vuoden välein. 

Joissain ammateissa ja harrastuksissa riski loukkaantumisille ja haavoille on suurentunut, jolloin voi harkita Td- tai Tdap-rokotuksen uusimista 10 vuoden välein jo alle 65v iässä. Rakennusalalla, maatalous- ja metsätöissä, hevos- ja extremeurheilun parissa kannattaa harkita rokotuksen tehostamista 10 vuoden välein. Myös matkailija voi hyötyä tehosterokotteen ottamisesta 10 vuoden välein. Etenkin matkustaessa alkeellisiin olosuhteisiin, reppureissaajille ja seikkailijamatkailijoille tehosterokotteen ottaminen 10 vuoden välein on perusteltua.

Jäykkäkouristus ja tapaturmat

Tetanus ei tartu ihmisestä toiseen, kuten monet muut rokotuksilla ehkäistävät taudit. Tyypillisiä tartuntatapoja ovat:

 • Likaantunut haava (maa-aines, eläimen uloste tai sylki)
 • Pistohaava (ruusun piikki, naula, neula)
 • Palohaavat ja paleltumat
 • Avomurtumat, puristusvammat, muut onnettomuudet

Tapaturmatilanteessa on syytä tarkistaa, milloin olet viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotteen. Kun edellisestä rokotuksesta on yli 5v aikaa, on tehosterokotus syytä ottaa välittömästi. Tartuntariskin ollessa suuri (esim. syvä likainen haava, eläimen purema, ruosteiseen naulaan astuminen, palovamma) on syytä hakeutua lääkäriin myös tetanusimmunoglobuliinin ja antibioottihoidon tarpeen arvioon. Muista myös hyvä haavanhoito.

Jäykkäkouristusrokotteen sivuvaikutukset

Jäykkäkouristusrokotetta on annettu Suomessa 1950-luvulta lähtien ja se on hyvin siedetty. Yleensä rokotusreaktiot ovat lieviä paikallisoireita, kuten pistopaikan kipua ja punoitusta. Lyhyemmällä rokotusvälillä (alle 10 vuotta) rokotusreaktiot ovat hieman tavallisempia.

Jäykkäkouristuksen esiintyvyys

Jäykkäkouristusbakteeri on yleinen kaikkialla maailmassa. Lämpimissä maissa tartunnan saaminen on yleisempää. Rokotusten ansiosta Suomessa tautia esiintyy vain harvakseltaan puutteellisesti rokotetuilla. Vuosina 2000–2017 Suomessa diagnosoitiin 21 jäykkäkouristustapausta ja heistä neljä kuoli tautiin.

Hinkuyskän esiintyvyys

Hinkuyskää esiintyy maassa jatkuvasti. Tartuntamäärät vaihtelevat alueellisesti ja vuosittain. Ennen koronapandemiaa ja sulkutoimia vuonna 2019 laboratoriovarmennettuja tartuntoja oli 557 kpl. Tartuntamäärät ovat vaihdelleet 2000-luvulla Suomessa noin 200-1600 tartuntaa/vuosi.

Kurkkumädän esiintyvyys

Rokotusten ansiosta kurkkumädän ilmaantuvuus Suomessa on pysynyt viime vuosikymmeninä matalana. Kurkkumätä on ollut maailmanlaajuisesti yksi pelätyimpiä lastentauteja ja aiheuttanut laajoja epidemioita ennen rokotteita.

Jäykkäkouristuksen oireet

Jäykkäkouristuksen eli tetanuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerin myrkky eli toksiini. Tetanusbakteerin lepoitiöitä on laajasti erilaisissa ympäristöissä, kuten maaperässä, lannassa ja eläinten suolistossa. Taudin oireet alkavat keskimäärin viikon kuluttua tartunnasta. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan. Englanniksi jäykkäkouristuksen eli tetanuksen kansanomainen nimi on “lockjaw” eli leukalukko, joka viittaa tyypilliseen taudin oireeseen. Muita oireita ovat lihaskrampit, lihasjäykkyys, kouristukset, nielemisen vaikeus, kuume, hikoilu ja hengityshalvaus. Jäykkäkouristus on tautina vaikeahoitoinen ja hoidosta huolimatta 1-2 kymmenestä potilaasta menehtyy. 

Hinkuyskän oireet

Hinkuyskä eli pertussis on bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama herkästi tarttuva hengitystiesairaus. Hinkuyskäbakteerit tuottavat myrkyllisiä aineita eli toksiineja, jotka vaurioittavat limakalvoja ja lamaavat elimistön puolustusmekanismeja. Hinkuyskä on vaarallinen pienille vauvoille, jotka voivat saada tartunnan yskiviltä aikuisilta tai sisaruksilta. Pienet lapset voivat saada pysyviä keskushermostovaurioita hapen puutteesta johtuen yskäkohtausten yhteydessä. Aikuisten oireet muistuttavat usein pitkittynyttä ylähengitystieinfektiota. Tyypillinen oire on useita viikkoja tai jopa kuukausia kestävä puuskittainen ja tikahduttava yskä. Noin viidesosalla aikuisista esiintyy komplikaatioita, kuten virtsankarkailua ja kylkiluun murtumia.

Kuka hyötyy hinkuyskärokotteesta?

Hinkuyskärokote sopii kaikenikäisille aikuisille ja lapsille 2kk iästä alkaen. Lapset ja 25-vuotiaat saavat suojan hinkuyskää vastaan osana kansallista rokotusohjelmaa.  Muille rokote on omakustanteinen. Hinkuyskärokote annetaan aina osana yhdistelmärokotetta (Tdap tai Tdap-IPV).

 • Erityistä hyötyä hinkuyskätehosteesta on erilaisia keuhkosairauksia poteville, kuten astma- tai keuhkoahtaumatautipotilaille.
 • Iän myötä immuunipuolustus heikkenee ja altistaa tartuntataudeille. Hinkuyskärokote on suositeltava seniori-ikäisille, jotka voivat olla alttiimpia erilaisille taudin komplikaatioille.
 • Aikuiset voivat suojata lähipiirin vauvoja ottamalla itse rokotteen.
 • Raskauden viimeisellä kolmanneksella otettu rokote suojaa vastasyntynyttä ensimmäisten elinkuukausien aikana ennen kuin vauva saa 3kk iässä ensimmäisen hinkuyskärokotteensa.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöillä, jotka työssään hoitavat alle 12 kuukauden ikäisiä lapsia, tulee olla suoja hinkuyskää vastaan.

Kurkkumädän oireet

Kurkkumätä eli difteria on Corynebacterium diphtheriae -bakteerin ja sen erittämän toksiinin eli myrkyn aiheuttama ylähengitystie- tai ihotulehdus.Tyypillisesti taudissa hengitystiet tulehtuvat ja turpoavat, mikä voi aiheuttaa pahoja hengitysvaikeuksia ja joskus tukehtumisen. Bakteerin erittämä myrkky voi aiheuttaa myös vakavia jälkitauteja. Hoidetuista potilaista 5-10% menehtyy.

Jäykkäkouristusrokotteen hinta

 • Jäykkäkouristus- ja kurkkumätärokotteen (Td-rokote) hinta on 40 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä- ja hinkuyskärokotteen (Tdap-rokote) hinta on 65 €
 • Jäykkäkouristus-, kurkkumätä-, hinkuyskä- ja poliorokotteen (Tdap-IPV) hinta on 72 € (varmista tämän rokotteen saatavuus Rokoteklinikalta)

Rokotuskäyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Lähteet: Asiantuntijamme, THL, WHO ja CDC

jäykkäkouristusrokote ruosteinen naula