Jäykkäkouristusrokote

Aikuisten tulisi muistaa uusia jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus säännöllisesti. Perusrokotussarja annetaan lapsille neuvolassa. Aikuisiällä jäykkäkouristusrokote tulisi ottaa iästä riippuen 10-20 vuoden välein. Rokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan ja aikuiset saavat rokotuksen 25-, 45- ja 65-vuotiaina sekä tämän jälkeen 10 vuoden välein. Tapaturmatilanteessa rokotus on syytä uusia, jos edellisestä tehosteesta on yli 5 vuotta aikaa. 

Jäykkäkouristus on vakava tauti

Tetanus-bakteeri elää maaperässä ja jäykkäkouristuksen voi saada likaisesta haavasta, ruostuneesta naulasta, eläimen puremasta, palovammasta tai muun tapaturman seurauksena. Jäykkäkouristussuoja on syytä olla kaikilla voimassa. Ennen kuin rokotukset aloitettiin, jäykkäkouristus oli yleinen, henkeä uhkaava tauti. Pienikin määrä myrkkyä lamaa lihasten hermoston toimintaa ja pitkälle edennyt, hoitamaton tetanus johtaa hengityslamaan. Puutteellisesti rokotetuilla tautia esiintyy edelleen harvakseltaan Suomessa. Vuosina 2000–2017 Suomessa diagnosoitiin 21 jäykkäkouristustapausta ja heistä neljä kuoli tautiin (lähde THL).

En muista milloin olen viimeksi saanut jäykkäkouristusrokotteen, voinko ottaa nyt tehosteen?

Joskus on vaikea löytää tietoja aikaisemmin saaduista rokotuksista. Artikkelistamme Mistä löydän rokotustiedot? voit saada vinkkiä, mistä rokotustietoja voi löytyä. Jäykkäkouristusrokotuksessa minimiväli kahden rokotuksen välillä on kaksi vuotta. Jos sinulla ei ole tietoa aiemmasta rokotuksesta ja edellisestä rokotuksesta on vähintään kaksi vuotta, ei ole estettä ottaa nyt tehosterokotetta. Paikalliset rokotusreaktiot, kuten pistopaikan kipu ja punoitus, ovat yleisempiä, jos rokotusväli on alle 10 vuotta.

Joissain ammateissa ja harrastuksissa riski loukkaantumisille ja haavoille on suurentunut, jolloin voi harkita dt- tai dtap-rokotuksen uusimista 10 vuoden välein jo alle 65v iässä. Esimerkiksi rakennusalalla, maatalous- ja metsätöissä, hevos- ja extremeurheilun parissa kannattaa harkita rokotuksen tehostamista 10 vuoden välein. Myös matkailija voi hyötyä tehosterokotteen ottamisesta 10 vuoden välein. Etenkin matkustaessa alkeellisiin olosuhteisiin, reppureissaajille ja seikkailijamatkailijoille tehoste 10 vuoden välein on perusteltu.

Jäykkäkouristusrokote tapaturman sattuessa

Jos saat likaisen haavan, on syytä pikaisesti tarkistaa, kuinka pitkä aika on edellisestä jäykkäkouristusrokotuksesta. Kun edellisestä rokotuksesta on yli 5v aikaa, on tehosterokotus syytä ottaa välittömästi. Jos riski tartunnalle on suuri (esim. syvä likainen haava, eläimen purema, ruosteiseen naulaan astuminen, palovamma) on syytä hakeutua lääkäriin tetanusimmunoglobuliinin ja antibioottihoidon tarpeen arvioon. Lääkäri arvioi muun hoidon tarpeen, mutta rokotus on syytä joka tapauksessa pikaisesti uusia.

Jäykkäkouristus-/ tetanusrokote Rokotepalvelusta

Jäykkäkouristusrokote on helppo hakea Rokotepalvelusta ilman ajanvarausta. Saatavilla on kaksi erilaista yhdistelmärokotetta. Dtap-yhdistelmärokote on kurkkumätää (difteria), jäykkäkouristusta (tetanus) ja hinkuyskää (pertussis) vastaan, ja se sopii kaikenikäisille nuorille ja aikuisille tehosterokotteeksi. Dt-yhdistelmärokote antaa suojaa jäykkäkouristukselta ja kurkkumädältä. Tätä rokotetta voidaan käyttää tehosterokotuksena sellaisille henkilöille, jotka ovat aikaisemmin saaneet kansallisten suositusten mukaiset perusrokotukset kurkkumätää ja jäykkäkouristusta vastaan, eivätkä tarvitse suojaa hinkuyskää vastaan. Lasten ja nuorten kohdalla käytetään tapaturmatilanteessa ensisijaisesti aina dtap-rokotetta.

Lue lisää:

Artikkelimme: Kurkkumätä- jäykkäkouristus- ja hinkuyskärokotteesta (dtap) hyötyvät kaikenikäiset

Jäykkäkouristus (THL)