Keltakuumerokote

Keltakuume on hyttysen levittämä vakava ja akuutti virustauti. Oireet vaihtelevat lievistä hengenvaarallisiin. Oireina voi olla kuumetta, lihaskipuja, ihon keltaisuutta, maksan ja munuaisten vajaatoimintaa sekä verenvuotoja. Pahimmillaan keltakuume voi johtaa kuolemaan. Keltakuumevirus leviää tartunnan saaneen hyttysen välityksellä pääasiassa päiväsaikaan. Keltakuumeetta vastaan kannattaa suojautua tehokkaalla hyttyskarkotteella, pitkähihaisella ja -lahkeisella vaatetuksella sekä rokottautumalla. Keltakuumerokote on elävä, heikennetty rokote ja yksi annos antaa elinikäisen suojan.

Keltakuumeen oireet

Suurin osa tartunnan saaneista saa vain lieviä oireita tai pysyvät täysin oireettomina. Tavallisimmat ensioireet ovat flunssankaltaisia, kuten kuumetta, heikotusta, pahoinvointia, lihas- ja päänsärkyä. Suurin osa paranee täysin näiden lievien oireiden jälkeen. Tilapäisen paranemisen jälkeen noin yhdelle seitsemästä kehittyy toinen, vakavampi vaihe, johon kuuluu korkea kuume, ihon ja silmien keltaisuus, monielinvaurio, verenvuotoa ja shokki. Keltakuumeeseen ei ole parannuskeinoa ja hoito on oireenmukaista. Vakavan tautimuodon saaneista 30-60% kuolee. Aika tartunnasta ensioireisiin on noin 3-6 päivää.

Keltakuumeen esiintyvyys

Keltakuumetta esiintyy Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja osassa Väli- ja Etelä-Amerikkaa, trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla. Tautia ei ole Aasiassa. Sairastumisriskiin vaikuttaa myös vuodenaika matkakohteessa. Etelä-Amerikassa riski on kymmenen kertaa pienempi kuin Afrikassa, mutta epidemiatilanteet vaihtelevat ja muuttuvat ajan kanssa.

Tarvitsenko keltakuumerokotusta?

Keltakuumerokote on hyvä ottaa, jos matkustaa taudin esiintymisalueille. Jotkut maat vaativat matkailijalta rokotustodistuksen keltakuumerokotuksesta maahan saapumisen yhteydessä. Saatat myös joutua esittämään todisteet rokotuksesta, jos olet tehnyt pidemmän välilaskun matkalla määränpäähän maassa, jossa esiintyy keltakuumetta. Tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja hyttysverkolla.

Katso CDC:n ylläpitämät kartat ja maakohtaiset listat keltakuumeen esiintymisestä ja rokotussuosituksista.

Keltakuumerokotus

Keltakuumerokote on elävä, heikennetty rokote, joka voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille lapsille ja aikuisille. Rokotetta annetaan yksi annos ihon alle. Rokote on otettava vähintään 10 päivää ennen lähtöä ja rokote tulee kirjata kansainväliseen rokotekorttiin, joka tulee esittää saapuessa maahan. Yli 60 vuotiaiden rokottaminen tulee harkita huolellisesti lisääntyneen sivuvaikutusriskin takia. Alle 6 kk ikäisiä ei tule rokottaa ollenkaan. Erityisestä syystä, tartuntariskin ollessa suuri, voidaan 6-9kk ikäinen vauva rokottaa lääkärin arvion perusteella. Rokote ei sovi immuunipuutteisille, eikä sitä suositella raskaana oleville. Keltakuumerokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan matkailijan tulee huolehtia siitä itse.

Keltakuumerokotteen oireet

Keltakuumerokote on turvallinen ja hyvin siedetty rokote. Rokotusreaktiot ovat tyypillisesti lieviä. Yleisimpiä oireita ovat päänsärky, lihaskipu ja lämpöily. Joskus harvoin keltakuumerokotteesta voi tulla vakava, henkeä uhkaava reaktio, kuten sisäelinvaurio. Joillain henkilöillä voi olla kohonnut riski vakavaan rokotusreaktioon sairauden, sen hoidon tai iän vuoksi. Pienten vauvojen (6-8kk) ja yli 60-vuotiaiden kohdalla lääkäri arvioi aina rokotuksen tarpeen ja mahdollisten rokotushaittojen mahdollisuuden.

Keltakuumerokotustodistus

keltakuumerokoteWHO:n kansainvälinen rokotustodistus eli keltainen kortti toimii virallisena dokumenttina keltakuumerokotuksen saamisesta. Kortissa tulee olla rokotustietojen lisäksi virallinen Yellow fever vaccination centre -leima.

Keltakuumerokotustodistus on edellytys monessa maassa matkailijoilta, jotka saapuvat maasta tai maahan, jossa keltakuumetta esiintyy. Joihinkin maihin todistusta vaaditaan myös, jos maahantulija on tehnyt välilaskun maahan, jossa on keltakuumetta.

Jos matkailija ei voi terveydellisen syyn vuoksi ottaa keltekuumerokotusta, mutta kohdemaassa vaaditaan rokotustodistusta, tulee kansainväliseen rokotustodistukseen liittää lääkärin allekirjoittama selvitys asiasta. Ole yhteydessä Rokoteklinikoillemme, jos mietit voitko ottaa keltakuumerokotteen tai jos tarvitset lääkärintodistuksen esteestä rokotuksen ottamiselle kansainvälisen rokotuskortin liitteeksi.

Lue lisää kansainvälisestä rokotuskortista.

Keltakuumerokotteen voimassaolo

Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua rokottamisesta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi keltakuumerokotus riittää koko eliniäksi, eikä tehosterokotetta tarvita. Voimassaolo kirjataan korttiin merkinnällä “Life of person vaccinated”. Vanhoissa korteissa voi olla merkintä tehosteen ottamisesta 10 vuoden kuluttua rokotuksesta, mutta muuttuneiden suositusten vuoksi yksi annos riittää, eikä tehostetta tarvitse ottaa.

Keltakuumerokotteen hinta

Keltakuumerokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 99 €. Hinta sisältää kansainvälisen rokotuskortin eli ns. keltaisen kortin. Käyntiin lisätään kantamaksu 3 €.

Keltakuumerokote Rokoteklinikalta

Rokoteklinikka OmenaKeltakuumerokote on saatavilla kaikilta rokoteklinikoiltamme. Keltakuumerokote tulisi ottaa hyvissä ajoin ennen matkaa, rokotustodistus on voimassa 10vrk päästä rokotuksen ottamisesta.

Rokoteklinikoiden yhteystiedot löydät täältä!

Lue lisää:

Hyttysiltä suojautuminen

Kansainvälinen rokotuskortti

Lähteet:

CDC: Yellow fever vaccine https://www.cdc.gov/yellowfever/vaccine/index.html

CDC: Yellow Fever Vaccine & Malaria Prophylaxis Information, by Country https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/yellow-fever-vaccine-and-malaria-prophylaxis-information-by-country/

CDC: Symptoms, Diagnosis, & Treatment https://www.cdc.gov/yellowfever/symptoms/index.html

WHO: Yellow fever https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/yellow-fever

FVR Keltakuume https://fvr.fi/osallistu-tutkimukseen/infektiotaudeista/keltakuume/

Terveyskirjasto: Keltakuume https://www.terveyskirjasto.fi/mat00041

 

denguerokote