Keltakuumerokote

Keltakuume on hyttysen levittämä akuutti, verenvuotokuumetta aiheuttava virustauti. Pahimmillaan keltakuume voi johtaa kuolemaan. Tauti on nimetty yhdestä oireesta, jota sairastuneilla ilmenee: maksatulehduksen aiheuttama kellertävä sävy silmissä ja ihossa. Keltakuumetta vastaan voi suojautua helposti rokottautumalla. Keltakuumerokote on elävä, heikennetty rokote ja yksi annos antaa elinikäisen suojan.

Keltakuumeen yleisimmät oireet ovat flunssankaltaisia, kuten kuumetta sekä lihas- ja päänsärkyä. Tilapäisen paranemisen jälkeen noin 12 %:lle kehittyy toinen, vakavampi vaihe, johon kuuluu ihon ja silmien keltaisuutta, munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuotoa. Keltakuumeeseen ei ole parannuskeinoa ja kuolleisuus on 10-30%. Aika tartunnasta oireisiin on noin 3-6 päivää.

Keltakuumetta esiintyy monissa trooppisen Afrikan maissa ja Etelä-Amerikassa, varsinkin päiväntasaajan lähellä. Tautia ei ole Aasiassa. Sairastumisriskiin vaikuttaa suuresti myös vuodenaika matkakohteessa.

Tarvitsenko keltakuumerokotusta?

Keltakuumerokote on hyvä ottaa, jos matkustaa taudin esiintymisalueille. Jotkut maat vaativat matkailijalta rokotustodistuksen keltakuumerokotuksesta saapumisen yhteydessä. Saatat myös joutua esittämään todisteet rokotuksesta, jos olet tehnyt pidemmän välilaskun matkalla määränpäähän maassa, jossa esiintyy keltakuumetta. Tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja hyttysverkolla.

Keltakuumerokote

Tämä rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä tulee huolehtia itse. Keltakuumerokote on elävä, heikennetty rokote, joka voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille lapsille ja aikuisille. Rokote on otettava vähintään 10 päivää ennen lähtöä ja rokote tulee kirjata kansainväliseen rokotekorttiin, joka tulee esittää saapuessa maahan. Yli 60 vuotiaiden rokottaminen tulee harkita huolellisesti lisääntyneen sivuvaikutusriskin takia. Alle 6 kk ikäisiä ei tule rokottaa ollenkaan. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi keltakuumerokotus riittää koko eliniäksi, eikä tehosterokotetta tarvita.

Lue lisää aiheesta:

WHO: Yellow fever

Hyttysiltä suojautuminen

Kansainvälinen rokotustodistus eli keltainen kortti