Keltakuume

Keltakuume on hyttysen levittämä akuutti, verenvuotokuumeisiin kuuluva virustauti, joka voi johtaa kuolemaan. Tauti on nimetty yhdestä oireista, joita sairastuneilla ilmenee: maksatulehduksen aiheuttama kellertävä sävy silmissä ja ihossa.

Yleisimmät oireet ovat kuitenkin flunssankaltaisia, kuten kuumetta sekä lihas- ja päänsärkyä. Tilapäisen paranemisen jälkeen noin 12 %:lle kehittyy toinen, vakavampi vaihe, johon kuuluu ihon ja silmien keltaisuutta, munuaisten ja maksan vajaatoimintaa sekä verenvuotoa. Keltakuumeeseen ei ole parannuskeinoa ja kuolleisuus on 10-30%. Aika tartunnasta oireisiin on noin 3-6 päivää.

Keltakuumetta esiintyy monissa trooppisen Afrikan maissa ja Etelä-Amerikassa, varsinkin päiväntasaajan lähellä. Tautia ei ole Aasiassa. Sairastumisriskiin vaikuttaa suuresti myös vuodenaika matkakohteessa.

Tarvitsenko rokotusta?

Sinut tulisi rokottaa, jos aiot matkustaa taudin esiintymisalueille. Jotkut maat vaativat matkailijalta rokotustodistuksen keltakuumerokotuksesta saapumisen yhteydessä. Saatat myös joutua esittämään todisteet rokotuksesta, jos olet tehnyt pidemmän välilaskun matkalla määränpäähän maassa, jossa esiintyy keltakuumetta.

Tartunnan riskiä voi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja hyttysverkolla.

Keltakuumerokote

Rokote keltakuumetta vastaan ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, vaan siitä tulee huolehtia itse. Rokote on elävä, heikennetty rokote, joka voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille lapsille ja aikuisille. Rokote on otettava vähintään 10 päivää ennen lähtöä ja rokote tulee kirjata kansainväliseen rokotekorttiin, joka tulee esittää saapuessa maahan. Yli 60 vuotiaiden rokottaminen tulee harkita huolellisesti lisääntyneen sivuvaikutusriskin takia. Alle 6 kk ikäisiä ei tule rokottaa ollenkaan.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi keltakuumerokotus riittää koko eliniäksi, eikä tehosterokotetta tarvita.