Koronarokote

Viimeksi päivitetty: Ti 23 Huhtikuu, 2024

Koronarokotetta ei ole tällä hetkellä saatavilla Rokotepalvelusta. Riskiryhmään kuuluvia rokotetaan oman hyvinvointialueen terveyskeskuksessa tai rokotuspisteessä, yksityisesti koronarokotteita ei ole saatavilla. Tiedotamme tällä sivulla, jos rokotetta on taas saatavilla Rokotepalvelussa.

Koronarokotteen aikataulu

Koronarokotteet suojaavat hyvin vakavalta koronavirustaudilta. Suomessa on käytössä kahden eri valmistajan XBB.1.5-varianttiräätälöityjä rokotteita. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta. Ensimmäisen ja toisen annoksen suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa. Tämän jälkeen tehosteita annetaan riippuen rokottettavan iästä ja muista riskitekijöistä. THL vastaa koronarokotteiden hankinnasta ja määrittää, mitä rokotetta käytetään kullekin ryhmälle. Voit lukea tarkemmin eri koronarokotteista THL:n sivuilta.

Vaikuttaako koronarokote muihin rokotuksiin?

Koronarokotteen kanssa voi ottaa samalla kertaa muita rokotteita tai myös millä tahansa aikavälillä. Kun on tarve saada useampi rokote samalla kertaa tai lyhyellä aikavälillä, pyritään eri rokotteet laittamaan eri olkavarsiin. Voit koronarokotuksen jälkeen ottaa esimerkiksi TBE-rokotteen samana päivänä tai vaikkapa viikon kuluttua. Tällöin rokotamme TBE-rokotteen toiseen olkavarteen kuin mihin koronarokote on laitettu.

Koronarokote ja matkailu

perhe matkustaa koronaMatkailija voi olla suuremmassa riskissä koronavirustartunnalle, sillä virus tarttuu erityisen herkästi ruuhkaisissa, suljetuissa ja ahtaissa tiloissa. Tällaisia ovat esimerkiksi lentokentät, lentokoneet, risteilyalukset ja monet muut kulkuneuvot.

Matkailijan kannattaa ottaa koronarokotteet yleisten suositusten mukaisesti. EU:n digitaalisen koronatodistuksen käyttö päättyi 30.6.2023. Koronatodistusta ei tarvitse matkustamisessa eikä se ole enää käytössä Suomessa. 

Koronapandemia

Koronavirustauti eli Covid-19 on uuden koronaviruksen SARS-CoV-2 aiheuttama tauti. Uusi koronavirus tuli maailmanlaajuisesti tietoon joulukuussa 2019, kun tauti aiheutti uudenlaista keuhkokuumetta Kiinan Wuhanissa. Sieltä virus lähti leviämään aiheuttaen maailmanlaajuisen pandemian. WHO ylläpitää ajantasaista tilastoa maailmanlaajuisista tartuntamääristä: voit katsoa karttaesityksen täältä.  

Miten koronavirus tarttuu?

Koronavirus leviää pääosin lähikontaktissa ja tarttuu tautia sairastavan henkilön hengitysteistä esim. aivastuksen, puheen tai yskimisen välityksellä. Viruksia siirtyy pienissä pisaroissa ympäristöön, josta tartunnan voi saada silmien, nenän tai suun kautta. Joskus tartunnan voi saada myös pintojen kautta käsien välityksellä.

Koronataudin (Covid-19) oireet

Koronavirus voi aiheuttaa sairastuneelle monenlaisia oireita. Oireet voivat olla hyvin lieviä tai ne voivat olla vakavia ja johtaa jopa kuolemaan. Mahdollisia oireita ovat mm. Kuume, vilunväreet, yskä, hengitysvaikeus, väsymys, lihaskipu, päänsärky, haju- ja makuaistin katoaminen, kurkkukipu, tukkoinen nenä, pahoinvointi ja ripuli. Koronavirustaudin jälkitautina voi saada myös bakteerin kuten pneumokokin aiheuttaman keuhkokuumeen.

Koronavirusvariantit

Kaikki virukset muuntuvat ajan kanssa. Erilaisia koronavirusvariantteja kehittyy pikkuhiljaa. Osa virusmuunnoksista esiintyy vain hetken ja osa jää pidemmäksi aikaa kiertämään. Osa virusmuunnoksista on helpommin tartuttavia ja osa aiheuttaa lievempää tai vaikeampaa taudinkuvaa. THL seuraa Suomessa kiertäviä koronavirusvariantteja

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Kuka tahansa voi sairastua vakavaan koronavirustautiin, mutta tietyt ryhmät ovat suuremmassa riskissä vakavalle tautimuodolle:

Iän tuoma riski

Riski sairastua vakavasti kasvaa iän myötä. Erityisesti 50 ikävuoden jälkeen riski alkaa kasvaa ja mitä vanhemmasta henkilöstä kyse, sitä suurempi riski. Suurin osa koronan aiheuttamista kuolemista on tapahtunut yli 65-vuotiaille.

Immuunipuutteiset

Immuunipuutteiset ovat korkeammassa riskissä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Immuunipuute voi johtua sairauden tai sairauden hoitoon käytetystä lääkityksestä.

Perussairaudet

Tietyt perussairaudet lisäävät riskiä sairastua vakavaan koronavirustautiin. Riski kasvaa myös, jos perussairauksia on useampia. Riskiä lisääviä sairauksia ovat mm. syöpä, krooninen munuais- tai maksatauti, krooninen keuhkosairaus, sydänsairaus tai diabetes. Lue THL:n määrittelemät riskiryhmät täältä.

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, WHO ja CDC

maski kasvoilla korona