MPR-rokote

Viimeksi päivitetty: Pe 14 Kesäkuu, 2024

MPR-taudit eli tuhkarokko (morbiili), sikotauti (parotiitti) ja vihurirokko (rubella) ovat virusten aiheuttamia herkästi ihmisestä toiseen tarttuvia tauteja. Ne voivat aiheuttaa vakavia jälkitauteja kaikenikäisille. MPR-tauteihin ei ole olemassa lääkitystä, mutta niitä voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotuksilla. MPR-rokote on yhdistelmärokote, joka antaa suojan kaikkia kolmea tautia vastaan. 

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

MPR-rokotteen aikataulu

Jokaisella lapsella ja aikuisella tulisi olla kahden rokoteannoksen suoja MPR-tauteja vastaan tai sairastettujen tautien aikaansaama immuniteetti. Lapset saavat MPR-rokotukset osana kansallista rokotusohjelmaa neuvolassa 1 v ja 6 v iässä. 

Aikuinen voi tarkistaa oman rokotussuojansa esimerkiksi rokotuskorteista, OmaKanta-palvelusta, omalta terveysasemalta, opiskelu- tai työterveyshuollosta. Jos suoja on puutteellinen, se tulisi täydentää. Aikuisiällä toinen rokoteannos annetaan vähintään 6 kuukauden kuluttua, mieluiten 2–3 vuoden päästä ensimmäisestä rokotuksesta. Tämänhetkisen tiedon mukaan kaksi rokotusta antaa elinikäisen suojan.

Suomessa ennen vuotta 1965 syntyneistä suurin osa on sairastanut lapsena MPR-taudit ja näin ollen saaneet immuniteetin. Lähes kaikki vuonna 1975 ja sen jälkeen syntyneet ovat saaneet rokotukset MPR-tauteja vastaan neuvolassa tai koulussa. Vuosina 1965–1975 syntyneiden suojassa saattaa olla puutteita, sillä osa heistä ei ole sairastanut MPR-tauteja eikä saanut rokotuksia. Jos on sairastanut vain yhden tai kaksi MPR-taudeista, suositellaan rokottautumista täyden suojan saamiseksi. Jos on epävarma siitä, onko saanut rokotuksia tai sairastanut tauteja, voi rokotteen ottaa. Mahdollisesta ylimääräisestä annoksesta ei ole haittaa. 

Ulkomaille matkustaessa 6-11 kk ikäisille vauvoille voidaan suositella MPR-rokotetta matkakohteen tuhkarokkotilanne huomioiden. Tämä rokoteannos katsotaan ylimääräiseksi ja lapsi tarvitsee lisäksi kaksi rokotetta normaalin ohjelman mukaisesti (vähintään 6 kk kuluttua ylimääräisestä annoksesta). 

MPR-tautien esiintyvyys

Suomesta MPR-taudit on saatu hävitettyä rokotusten ansiosta. MPR-tauteja esiintyy kuitenkin monissa muissa maissa ja Suomessakin todetaan vuosittain joitakin tautitapauksia, jotka ovat peräisin ulkomailta. Kaikilla matkailijoilla tulisikin olla suoja MPR-tauteja vastaan.

Tuhkarokkoa esiintyy erityisesti osassa Afrikkaa, Lähi-Itää ja Aasiaa. WHO:n arvion mukaan tautiin kuoli vuonna 2021 noin 128 000 ihmistä, joista suurin osa alle viisi vuotiaita lapsia. Tammikuussa 2024 WHO varoitti hälyttävästä noususta tuhkarokkotapauksissa Euroopassa.

 THL ylläpitää listaa maista, joissa on lähiaikoina todettu tuhkarokko- ja vihurirokkoepidemioita.

MPR-rokotteen sivuvaikutukset

MPR-rokotteen sisältämät elävät heikennetyt virukset lisääntyvät elimistössä. Ne herättävät vastustuskyvyn tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. THL:n arvion mukaan rokotetuista 5 –15 prosenttia saa lieviä taudinkaltaisia oireita, kuten kuumetta, nuhaa tai ihottumaa, tyypillisesti ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen. Oireet häviävät tyypillisesti muutamassa päivässä tai viikossa. Hyvin harvoin rokottamisen jälkeen on kuvattu korvasylkirauhasten turpoamista tai kivesten turvotusta. Lue lisää MPR-rokotteen mahdollisista haittavaikutuksista THL:n sivuilta. Rokote ei sovi raskauden aikana, eikä vakavasti immuunipuutteiselle henkilölle.

Tuhkarokon oireet

Tuhkarokko on paramyksoviruksen aiheuttama rokkotauti, joka leviää erittäin herkästi kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse. Tauti aiheuttaa koko vartalolle leviävää punaläiskäistä ihottumaa, kuumetta sekä hengitys- ja silmäoireita. Tuhkarokko paranee usein viikon kuluessa. Yleisimpiä jälkitauteja ovat esimerkiksi korvatulehdus ja keuhkokuume. Harvinainen jälkitauti on aivotulehdus.

Vihurirokon oireet

Vihurirokon aiheuttaa rubellavirus. Tauti tarttuu hengitysteitse pisaratartuntana. Taudinkuvaan kuuluu koko vartalolle leviävä ihottuma ja lievän flunssan kaltaiset oireet. Tauti voi olla myös oireeton. Vihurirokon jälkitauteina voi esiintyä niveloireita ja verihiutalekatoa. Aivotulehdus on harvinainen jälkitauti. Raskaudenaikainen vihurirokko voi myös vaurioittaa sikiötä.

Sikotaudin oireet

Sikotauti on paramyksoviruksen aiheuttama sylkirauhastulehdus, joka tarttuu pisaratartuntana hengitysteitse ihmisestä toiseen. Taudin oireisiin kuuluu mm. kuumetta, päänsärkyä, nielemiskipua ja sylkirauhasten turpoamista. Osalla sairastuneista oireet voivat olla hyvin lievät. Sikotaudin jälkitauteja voivat olla kivestulehdus, aivotulehdus ja aivokalvontulehdus.

MPR-rokotteen hinta

MPR-rokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 62 € /annos. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL ja WHO

virustauti