RSV-rokote

Viimeksi päivitetty: Pe 14 Kesäkuu, 2024

RS-virus (RSV eli respiratory syncytial virus) on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. RSV-kausi käynnistyy marras–joulukuussa ja tartuntoja on eniten vuoden vaihteen molemmin puolin. Virus aiheuttaa tyypillisesti lieviä, flunssankaltaisia oireita. Imeväisille ja senioreille tauti voi kuitenkin olla vakava ja vaatia sairaalahoitoa. Yli 60-vuotiaat voivat suojautua RS-virukselta uudella rokotteella. Myös raskaana oleville on saatavilla RSV-rokote. Raskausviikkojen 24–36 aikana otettu rokote suojaa syntyvää vauvaa 6 kk ikään saakka.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

RSV-rokotteen aikataulu

Yli 60-vuotiaille on saatavilla kaksi eri RSV-rokotetta. RSV-rokote otetaan kertaalleen, mielellään ennen infektiokauden alkua. Rokottamisen jälkeen kestää muutaman viikon, että suoja on muodostunut. Mahdollisten tehosteannosten tarpeesta ei ole vielä tietoa.

Raskaana oleville on saatavilla yksi RSV-rokote, joka otetaan raskausviikkojen 24–36 aikana. Rokotteesta hyötyvät erityisesti vauvat, jotka syntyvät RSV-kauden aikana.

RS-viruksen esiintyvyys Suomessa

rsv rsv-rokoteRSV on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja Suomessa. Tavanomaisesti RSV-epidemiat ajoittuvat vuoden vaihteen molemmin puolin. Tartuntojen määrässä ja ajankohdassa on vuosittaista vaihtelua. Pitkäaikaisseurannassa on Suomessa havaittu joka toisena talvena esiintyvä iso RSV-epidemia, joka usein käynnistyy marras–joulukuussa. Suurten epidemioiden väliin sijoittuu pienempi epidemia.

RSV tarttuu hyvin herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten ja yskösten välityksellä. Sairastunut henkilö levittää virusta noin viikon ajan ja sairastuttaa keskimäärin noin kolme henkilöä. RSV tarttuu henkilöstä toiseen herkemmin kuin esimerkiksi influenssa- tai koronavirus. Tartunnan voi saada useita kertoja.

RSV-rokotteen voimassaolo

RSV-rokotteen seurantavaihe on edelleen käynnissä ja sen perusteella tullaan arvioimaan, kuinka kauan yhden rokoteannoksen suojateho säilyy sekä mahdollisen tehosterokotteen tarvetta. Tämän hetken tutkimusten mukaan rokotteen teho säilyy vähintään kaksi RSV-epidemiakautta.

RSV-rokotteen sivuvaikutukset

RSV-rokote on hyvin siedetty. Tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat paikallisreaktiot pistopaikassa, väsymys, kuume, päänsärky, pahoinvointi sekä lihas- ja nivelkipu.

RSV-infektion oireet

RSV-infektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista hengitystieinfektioista, kuten influenssasta tai koronasta. Tyypillisiä oireita ovat nuha, kurkkukipu, yskä ja kuume.

RSV voi aiheuttaa lisäksi (erityisesti riskiryhmille):

 • vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen
 • keuhkokuumeen
 • bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen
 • hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeutta

RS-virus aikuisilla

Aikuiset sairastavat RSV-infektion tyypillisesti lievänä flunssana. Osalle aikuisista RSV-infektio voi kuitenkin olla vaikea ja toimintakykyä sekä henkeä uhkaava. Erityisessä riskissä vakavalle RSV-infektiolle ovat:

 • Yli 65-vuotiaat
 • Aikuiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus
 • Aikuiset, joilla on immuunipuutos sairauden tai hoitojen vuoksi

Osalle RSV-infektioon sairastuneista voi kehittyä keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Kroonista keuhkosairautta (astma, keuhkoahtauma) tai sydämen vajaatoimintaa sairastavan perussairaus voi vaikeutua RS-virusinfektiosta. Seniori voi joutua sairaalahoitoon RS-virusinfektion vuoksi ja tauti voi olla myös henkeä uhkaava. Vuosittain RSV-infektion vuoksi tarvitsee sairaalahoitoa Euroopassa noin 250 000 yli 65-vuotiasta, ja heistä 17 000 menehtyy tautiin (EMA).

RS-virus vauvoilla

vauva rsvRS-virus voi olla henkeä uhkaava ja sairaalahoitoa vaativa infektio vauvoille ja pienille lapsille. Erityisessä riskissä vakavaoireiselle RSV-infektiolle ovat:

 • Kaikki alle 12 vko:n ikäiset vauvat
 • Keskosena syntyneet vauvat
 • Alle 2-vuotiaat, joilla on keuhko- tai sydänsairaus, myös jotkut neurologiset sairaudet
 • Lapset, joilla on immuunipuutos

Lähes kaikki lapset sairastavat RSV-infektion toiseen ikävuoteen mennessä. Suurin osa lapsista sairastaa sen lievänä, mutta RSV voi aiheuttaa myös bronkioliitin (keuhkojen ilmatiehyiden tulehdustila) tai keuhkokuumeen. Suomessa RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla erityisesti talvikuukausien ajan. Vaikeisiin RSV-oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Suurimmalle osalle riittää hoitona lisähappi, suonensisäinen nesteytys ja hengityksen avustaminen.

RSV-rokotteen hinta

Rokotepalvelun Rokoteklinikoilta on saatavilla kahta eri RSV-rokotetta, jotka molemmat  sopivat yli 60-vuotiaille. Toinen valmiste sopii myös raskaana oleville raskausviikoilla 24-36. RSV-rokotteen hinta on 265 € + kantamaksu 3,00 €.

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, EMA ja CDC