Vesirokkorokote

Viimeksi päivitetty: Pe 14 Kesäkuu, 2024

Maailmanlaajuisesti esiintyvän vesirokon aiheuttaa herpesviruksiin kuuluva Varicella zoster -virus, joka leviää hyvin herkästi ilma-, pisara- ja kosketustartuntana hengitysteistä ja ihorakkuloista. Vesirokko aiheuttaa kutisevan, vesikellomaisen ihottuman. Rokote suojaa vesirokolta ja sen jälkitaudeilta, kuten ihon bakteeritulehdukselta, aivotulehdukselta ja keuhkokuumeelta.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Vesirokkorokotteen aikataulu

Vesirokkorokote sisältää eläviä heikennettyjä vesirokkoviruksia. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, joiden annosväli määräytyy iän mukaan. Rokote ei sovellu raskaana oleville ja vakavasti immuunipuutteisille henkilöille.

Vesirokkorokote on kuulunut syksystä 2017 kansalliseen rokotusohjelmaan Suomessa. Rokote annetaan neuvolassa lapsille, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa tai ovat sairastaneet sen hyvin lievänä alle vuoden ikäisenä. Rokote annetaan tyypillisesti 1,5- ja 6-vuoden iässä.

Aikuisille ja yli 12-vuotiaille kaksi rokoteannosta annetaan 1-2kk välillä.

Vesirokon esiintyvyys

Suomessa vesirokko on vähentynyt huomattavasti lastentautina vuonna 2017 aloitetun rokotusohjelman ansiosta. Vuonna 2019 syntyneistä suomalaislapsista noin 86 prosenttia on saanut vesirokkorokotteen ja suojan tautia vastaan. Vesirokko on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen rokkotauti.

Tarvitsenko vesirokkorokotusta?

Aikuisväestössä rokotustarve on vähäinen, koska ainoastaan muutama prosentti aikuisista ei ole sairastanut vesirokkoa. Rokotetta suositellaan lasten lisäksi kaikille tautia sairastamattomille nuorille ja aikuisille iän myötä lisääntyvän vakavan tautimahdollisuuden vuoksi.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelevillä henkilöillä ja opiskelijoilla, jotka hoitavat vesirokon vakaville komplikaatioille alttiita henkilöitä, tulee olla rokotuksen tai sairastetun taudin antama suoja vesirokkoa vastaan.

Rokote voidaan antaa myös altistumisen jälkeen henkilölle, joka ei ole aikaisemmin sairastanut vesirokkoa. Vaikean tautimuodon mahdollisuus vähenee, jos henkilö rokotetaan 3–5 päivän sisällä taudille altistumisesta. Olemassa on myös ennaltaehkäisevää lääkehoitoa altistumisen jälkeen.

Vesirokkorokotteen voimassaolo

Rokotussarjan jälkeen suoja vesirokkoa vastaan on elinikäinen. Toisen annoksen jälkeen suoja vesirokkoa vastaan on 98% ja rokote antaa täyden suojan vaikeita tautimuotoja vastaan.

Vesirokkorokotteen sivuvaikutukset

Rokote on hyvin siedetty ja valtaosalle terveistä rokotetuista ei tule mitään oireita rokotteesta. Tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat pistoskohdan paikallisoireet. Muutamalle prosentille rokotetuista tulee pistopaikan läheisyyteen tai muualle kehoon yksittäisiä vesirokkomaisia rakkuloita. Pienelle osalle rokotetuista voi nousta kuume.

Vesirokon oireet

vesirokko kasvoissaVesirokko on koko kehon tulehdustauti, minkä tyypillisiä oireita ovat kutiseva rakkulainen ihottuma, kuume ja huonovointisuus. Taudin itämisaika on noin 10–21 päivää. Tartuttavuus alkaa noin 2 päivää ennen oireiden alkua ja loppuu kunnes rakkulat ovat rupeutuneet. Rakkuloita muodostuu yleensä noin 5 päivän ajan. Vesirokkoon liittyy myös vakavia jälkitauteja, kuten ihon bakteeri-infektio, keuhkokuume ja aivotulehdus. Vesirokon uusiminen on hyvin harvinaista.

Terveet lapset paranevat usein vesirokosta viikon kuluessa. Suurin osa lapsista sairastaa taudin ennen kouluikää, jolloin tauti on yleensä lievä. Terveenkin lapsen on mahdollista sairastua vakavasti ja saada jälkitauti. Eniten tauti uhkaa lapsia, joilla on esimerkiksi pitkäaikainen iho- tai keuhkosairaus tai immuunipuutos.

Aikuisilla ja nuorilla taudinkuva on rajumpi kuin lapsilla ja jälkitautien riski on suurempi. Siksi he tarvitsevat lähes aina viruslääkityksen ja joissakin tapauksissa myös sairaalahoitoa. Vesirokko voi olla vakava tauti immuunipuutteisille ja aiheuttaa komplikaatioriskin raskaana olevalle ja sikiölle.

Taudin sairastamisen jälkeen virus jää piileväksi hermosolmukkeisiin. Iän myötä virus voi aktivoitua ja aiheuttaa kivuliaan vyöruusun. Vyöruusun ennaltaehkäisyyn on olemassa oma rokote. Taudille altis voi saada vesirokkotartunnan myös vyöruusua sairastavan rikkoutuneesta vyöruusurakkulasta.

Vesirokkorokotteen hinta

Vesirokkorokotteen hinta on 120 € /annos. Rokotussarjassa on kaksi annosta. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, FVR – Suomen Rokotetutkimus ja CDC

vesirokko