Vyöruusurokote

Vyöruusu (herpes zoster) on vesirokkoviruksen aiheuttama paikallinen rakkulainen ihomuutos.

Moni suomalainen on sairastanut vesirokon lapsena. Vesirokko muuttuu harvoin vakavaksi ja yleensä häviää itsestään muutaman viikon kuluttua. Vesirokkovirus jää kuitenkin lapsuuden infektion jälkeen pysyvästi elimistöön, selkäytimen hermosoluihin.  Iän myötä immuunijärjestelmä heikkenee ja virus saattaa aktivoitua ja siirtyä hermoja pitkin ihoon. Iho alkaa punoittaa ja sille nousee muutaman millimetrin läpimittaisia usein kivuliaita rakkuloita. Vyöruusu asettuu tyypillisesti nauhana kehon toiselle puolelle, jossa esiintyy kirkkaita rakkuloita.

Ei uusi infektio

Vyöruusu ei siis johdu uudesta infektiosta, vaan sen sijaan oma vanha infektio ”herää eloon”. Lähes kaikilla Suomessa kasvaneilla aikuisilla on ollut vesirokko, joten he voivat saada vyöruusun. Nykyään vesirokkorokote kuuluu lasten kansalliseen rokoteohjelmaan.

Vyöruusurokote

Vyöruusun riski kasvaa iän myötä, ja joka viides ihminen saa taudin jossain vaiheessa elämässään. Vyöruusun puhkeamista voi ehkäistä rokotteella, joka on tarkoitettu yli 50-vuotiaiden rokottamiseen. Siinä on elävää virusta, joten se ei sovellu raskaana oleville eikä vakavasti sairaille immuunipuutteisille henkilöille. Rokote ehkäisee myös vyöruusun jälkeistä pitkittynyttä hermosärkyä. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten se tulee maksaa itse.

Sairastettu vyöruusu tehostaa omaa immuniteettia niin hyvin, että vyöruusun uusiminen on hyvin harvinaista. Näin ollen rokottaminen on vain harvoin tarpeen sairastetun vyöruusun jälkeen.

Uusi vyöruusurokote Shingrix tulee Suomen markkinoille syyskuussa 2021. Kysy lisää hoitajiltamme!

Voit tilata vyöruusurokotetta Rokoteklinikalle lähettämällä meille sähköpostia.