Vyöruusu

Vyöruusu on kivulias, rakkulamainen ihottuma, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen aktivoituminen uudelleen. Vyöruusu ei siis johdu uudesta infektiosta, vaan sen sijaan oma vanha infektio ”herää eloon”. Valitettavasti vyöruusu voi johtaa pitkäaikaisiin ja kivuliaisiin komplikaatioihin. Yleisin pitkäkestoinen haitta on ihottumakohdalle jäävä särky, herkkyys ja hermokipu (post-herpeettinen neuralgia eli PHN).

50-vuotiaista yli 90% on sairastanut lapsena vesirokon ja kantaa vyöruusun aiheuttavaa virusta. Vyöruusun sairastaa suomalaisista arviolta 30-50 %. Jo sairastettu vyöruusu ei anna automaattisesti immuniteettia vaan vyöruusuun voi sairastua useamman kerran.

Oireet ja tarttuminen

Vyöruusu alkaa kivuilla 1-8 vuorokautta ennen iho-oireita. Ihottumavaiheessa alueelle kehittyy muutaman millimetrin läpimittaisia kirkkaita rakkuloita, jotka parantuvat 4-6 viikon kuluessa. Rakkuloissa on vesirokkovirusta ja harvinaisissa tapauksissa vyöruusupotilas voi tartuttaa vesirokon henkilöön, joka ei ole sitä vielä sairastanut. Vyöruusu voi tulla minkä tahansa tuntohermon hermottamalle alueelle, mutta vain toiselle puolelle kehoa. Joka kymmenennellä ihottuma tulee kasvojen alueelle.

Iän karttuessa vyöruusu yleistyy

Vyöruusun riski kasvaa iän myötä, sillä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee osana normaalia ikääntymistä. Puolustuskyvyn heiketessä, yleensä joko iän myötä tai vakavan taudin takia, vesirokkovirus voi aktivoitua selkäytimen hermosoluista ja siirtyä hermoja pitkin ihoon aiheuttaen vyöruusun. Yksi vyöruusun ikävimmistä vakavista seurauksista on pitkittynyt hermosärky, joka on yleisempää vanhemmilla ihmisillä.

Uusi rokote – nyt saatavilla Suomessa

3.9.2021 alkaen Suomesta on saatavilla vyöruusun puhkeamista ja sen jälkeistä hermokipua ehkäisevä rokote. Kysy rokotteesta tarkemmin lisää sairaanhoitajiltamme. 

Vyöruusu rokotetta annetaan kahden rokotteen sarjana. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 annosta 2-6 kuukauden välein. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten se tulee maksaa itse. Pääsääntöisesti meillä on aina vyöruusurokotetta varastossa mutta suosittelemme varmistamaan asian ennen saapumista. Uusi rokote ei sisällä elävää virusta ja sitä voidaan antaa myös immuunipuutteisille.

Tavoitat meidät parhaiten Rokoteklinikoiltamme.

Ateneumin Rokoteklinikka sijaitsee Helsingin keskustassa, avoinna arkisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-15: p. 050-5477 388 / ateneum(a)rokotepalvelu.fi

Ison Omenan Rokoteklinikka sijaitsee Espoossa, avoinna arkisin sekä lauantaisin klo 10-18 p. 050 301 3450  / omena(a)rokotepalvelu.fi