Vyöruusu

Vyöruusu on kivulias, rakkulamainen ihottuma, jonka aiheuttaa elimistöön jääneen vesirokkoviruksen aktivoituminen uudelleen. Vyöruusu ei siis johdu uudesta infektiosta, vaan sen sijaan oma vanha infektio ”herää eloon”. Valitettavasti vyöruusu voi johtaa pitkäaikaisiin ja kivuliaisiin komplikaatioihin. Yleisin pitkäkestoinen haitta on ihottumakohdalle jäävä särky, herkkyys ja hermokipu (post-herpeettinen neuralgia eli PHN). Kasvojen alueella infektio voi levitä silmään ja vahingoittaa silmän rakenteita ja aiheuttaa pysyviä ongelmia.

50-vuotiaista yli 90% on sairastanut lapsena vesirokon ja kantaa vyöruusun aiheuttavaa virusta. Vyöruusun sairastaa suomalaisista arviolta 30-50 %. Jo sairastettu vyöruusu ei anna automaattisesti immuniteettia vaan vyöruusuun voi sairastua useamman kerran.

Oireet ja tarttuminen

Usein vyöruusua esiintyy vartalolla kyljessä tai pakarassa. Kasvoissa vyöruusua esiintyy noin 10-20 % potilaista, jolloin myös silmä voi tulehtua. Vyöruusu esiintyy harvemmin ala- tai yläraajoissa ja lähes aina vain toisella puolella kehoa ”vyömaisessa” muodostelmassa.

Usein ensimmäinen oire vyöruusussa on kipu, ja se voi alkaa jopa viikkoa ennen ihon punotusta. Tämän jälkeen ihoon ilmestyy muutamien millimetrien kokoisia kirkkaita rakkuloita, joihin liittyy kirvelyä, kipua ja kosketusarkuutta. Lopulta rakkulat muuttuvat sameiksi ja rupisiksi, paranevat noin kuukaudessa. Rakkuloissa on vesirokkovirusta ja harvinaisissa tapauksissa vyöruusupotilas voi tartuttaa vesirokon henkilöön, joka ei ole sitä vielä sairastanut. 

Iän karttuessa vyöruusu yleistyy

Vyöruusun riski kasvaa iän myötä, sillä immuunijärjestelmän toiminta heikkenee osana normaalia ikääntymistä. Puolustuskyvyn heiketessä, yleensä joko iän myötä tai vakavan taudin takia, vesirokkovirus voi aktivoitua selkäytimen hermosoluista ja siirtyä hermoja pitkin ihoon aiheuttaen vyöruusun. Yksi vyöruusun ikävimmistä vakavista seurauksista on pitkittynyt hermosärky, joka on yleisempää vanhemmilla ihmisillä.

Vyöruusu on vain toisella puolella kehoa. Iholle ilmaantuu rakkuloita, jotka pian rupeutuvat. Ihottuma syntyy tietylle tuntohermotuksen alueelle, usein vartalolle mutta myös muualle.

Uusi rokote – nyt saatavilla Suomessa

Suomesta on saatavilla vyöruusun puhkeamista ja sen jälkeistä hermokipua ehkäisevä rokote. Kysy rokotteesta tarkemmin lisää sairaanhoitajiltamme. GSK:n uusi rokote ei sisällä elävää virusta, ja se soveltuu myös immuunipuutteisille.

Vyöruusu rokotetta annetaan kahden rokotteen sarjana. Perusrokotussarjaan kuuluu 2 annosta 2-6 kuukauden välein. Rokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, joten se tulee maksaa itse. Pääsääntöisesti meillä on aina vyöruusurokotetta varastossa mutta suosittelemme varmistamaan asian ennen saapumista. Uusi rokote ei sisällä elävää virusta ja sitä voidaan antaa myös immuunipuutteisille.

Tavoitat meidät parhaiten Rokoteklinikoiltamme.

Ateneumin Rokoteklinikka sijaitsee Helsingin keskustassa, avoinna arkisin klo 10-18 ja lauantaisin klo 10-15: Yhteystiedot. 050-5477 388 / ateneum(a)rokotepalvelu.fi

Ison Omenan Rokoteklinikka sijaitsee Espoossa, avoinna arkisin sekä lauantaisin klo 10-18 Yhteystiedot. 050 301 3450  / omena(a)rokotepalvelu.fi

Tammiston Rokoteklinikka sijaitsee Vantaalla, avoinna arkisin arkisin kello 10-18, sekä lauantaisin kello 10-16. Yhteystiedot: 050-382 8811  / tammisto@rokotepalvelu.fi