Mistä löydän rokotustiedot?
Etkö muista, mitä rokotuksia olet saanut – missä rokotustiedot ovat? Moni pohtii aika ajoin, millaisin väliajoin rokotteiden voimassaolo pitäisi tarkistuttaa. Onko olemassa jokin rekisteri, josta itse voi nähdä omat saadut rokotukset?
Koronapandemia on saanut monet pohtimaan omaa rokotushistoriaansa. Valitettavasti monella tiedot ovat vielä hyvin hajalla. Rokotepalvelulla merkitysemme kaikki rokotuksesi OmaKantaan – Rokotukset-osioon
-
Erilaiset paperiset rokotuskortit ja rokotustiedot
Monella on rokotustiedot tallessa paperisella rokotuskortilla. Esimerkiksi neuvolakortilla on monen lapsen rokotustiedot ja neuvolakortista löydät lapsena saadut rokotukset.
Myöhemmin olet mahdollisesti saanut kouluterveydenhuollosta rokotuskortin. Vanhemmilta kannattaa myös kysyä lapsena saaduista rokotteista ja neuvola tai kouluterveydenhuollon korteista. Suomen kansallisen rokoteohjelman rokotteet voit tarkistaa täältä: Kansallinen rokotusohjelma
Rokotustieto.fi sivulla saat listan mitkä kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotteet sinun olisi pitänyt saada. Armeijan käyneet ovat saaneet armeijassa annetut rokotteet kirjattuna pahviseen rokotuskorttiin.
Monelle matkailijalle on tuttu keltainen kansainvälinen rokotekortti. Tähän viralliseen ja kansainvälisesti tunnettuun rokotekorttiin merkitään mm. keltakuumerokote. Kortissa on tilaa myös muiden rokotusten tiedoille.
TBE-rokotteet saattavat olla merkittynä monella paperiseen ”punkkirokote-korttiin”.
-
Työterveyshuolto ja terveyskeskus
Sinulla on oikeus saada kopiot terveystiedostasi, jotka on kirjattu yksityisillä terveysasemilla tai työterveyden kautta. Näistä voi myös löytyä rokotustietoja.
Jos olet asunut eri paikkakunnilla lapsena, voit pyytää tietoa omista rokotuksistasi näiden paikkakuntien terveyskeskuksista, joissa on lapsena asioinut. Tiedot on usein kirjattu sairauskertomustietoihin. Valitettavasti mitään keskitettyä järjestelmää vanhoille tiedoille ei ole olemassa.
Joudut mahdollisesti ryhtymään Sherlock Holmesiksi, sillä kuntarajat ovat vuosien mukaan muuttuneet ja terveyskeskukset vaihtaneet nimiä ja muuttaneet sijaintia. Nykyisin potilastiedot terveyskeskuksissa ovat sähköisiä mutta vanhemmat potilastiedot ovat paperisia.
Työterveyden rokotustiedot löytyvät yrityksen oman työterveysosaston rekisteristä tai yksityiseltä palveluntarjoajalta esim Mehiläinen. Jos olet vaihtanut työpaikkaa usein, on mahdollista, että rokotetietosi ovat hajallaan monella eri toimijalla.
-
Armeija ja rokotustiedot
Varusmiespalvelukseen astuvien rokotussuoja tarkistetaan saapumistarkastuksessa, palvelukseen astumisen yhteydessä. Jos aiemmin annetuista rokotuksista on voimassa oleva todistus, ei tarpeettomia rokotuksia anneta.
Varusmiespalveluksen aikana annetut rokotteet löytyvät siis armeijan omasta potilastietojärjestelmästä. Ennen vuotta 1950 syntyneiden tiedot löytyvät Kansallisarkistosta ja tämän jälkeen Sotilaslääketieteen arkisto on oikea osoite rokotetietojen pyytämiseen. Vuoden 2018 jälkeen palvelukseen astuvien tiedot löytyvät Omakanta-palvelusta.
-
Omakanta.fi
Uusimmat rokotukset saattavat löytyä Omakanta-palvelusta, jonne on kirjattu terveystietoja muutaman viime vuoden ajan.
Rokotustiedot löytyvät Omakannan tekstiosuudesta alkaen siitä, kun rokotustiedon kirjannut organisaatio on liittynyt Kanta-palveluihin. Tietojen löytyminen voi olla mahdollista eri tavalla eri organisaatioissa: esimerkiksi Helsingissä voi tulostaa asiakkaalle oman rokotekortin, jonka tiedot perustuvat terveyskeskuksen käytössä oleviin tietoihin mutta yksityisellä puolella annetut rokotteet eivät välttämättä näy Omakannassa tai ne pitää etsiä potilastiedostojen tekstistä.
Vuonna 2021 OmaKantaan lisättiin “Rokotukset”-osio. Jos rokotuksesi on kirjattu vain vanhan potilasasiakirjan tekstiin, ei sitä voida näyttää uudessa Rokotukset-osiossa. Tekstiin kirjatut tiedot näkyvät edelleen Omakannan Terveystiedot-osiossa käynnin teksteissä, eli harmittavan vaikeasti löydettävässä muodossa.
Hankalaa eikö?
**********************************
Rokotepalvelu auttaa sinua saamaan omat rokotussuojasi ajantasalle! Rokoteklinikoiden yhteystiedot
