RSV-infektio

RS-virus (RSV eli respiratory syncytial virus) on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. Virus aiheuttaa tyypillisesti lieviä, flunssankaltaisia oireita. Imeväisille ja senioreille tauti voi kuitenkin olla vakava. Alle 1-vuotiailla RSV-infektio on yleisin bronkioliitin (keuhkojen ilmatiehyiden tulehdustila) ja keuhkokuumeen aiheuttaja.

RSV leviää pisaratartunta esimerkiksi aivastusten ja yskösten kautta ja epäsuorasti käsien välityksellä. Tartunnan voi saada useita kertoja, mutta tyypillisesti ensimmäinen tartunta on oirekuvaltaan rajumpi. 

RSV vauvalla
RSV-infektio

RSV-infektio vauvoilla

RSV voi olla henkeä uhkaava ja sairaalahoitoa vaativa infektio vauvoille ja pienille lapsille. Erityisessä riskissä vakavaoireiselle RSV-infektiolle ovat:

  • Alle 12 vko:n ikäiset vauvat
  • Keskosena syntyneet vauvat
  • Alle 2-vuotiaat, joilla on keuhko- tai sydänsairaus, myös jotkut neurologiset sairaudet
  • Lapset, joilla on immuunipuute

Suurin osa sairaalahoitoon johtaneista RSV-infektioista todetaan perusterveillä lapsilla.

Vakava RSV-infektio vauvalla

Lähes kaikki lapset sairastavat RSV-infektion toiseen ikävuoteen mennessä. Suurin osa lapsista sairastaa sen lievänä, mutta RSV voi aiheuttaa myös bronkioliitin (keuhkojen pienten ilmatiehyiden tulehdustila) tai keuhkokuumeen. Suomessa RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla erityisesti talvikuukausien ajan. Vaikeisiin rsv-oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Suurimmalle osalle riittää hoitona lisähappi, iv-nesteytys ja/tai mekaaninen ventilaatio hengityksen tukemiseksi.  

RSV senioreilla

Osalle senioreista RSV-infektio voi olla vaikea ja toimintakykyä sekä henkeä uhkaava. Erityisessä riskissä vakvalle RSV-infektiolle ovat:

  • Yli 65-vuotiaat
  • Aikuiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus
  • Aikuiset, joilla on immuunipuutos sairauden tai hoitojen vuoksi

Lue seniorikansalaisten rokotuksista.

Vakava RSV-infektio aikuisilla ja senioreilla

Aikuiset sairastavat RSV-infektion tyypillisesti lievänä flunssana. Osalle voi kuitenkin kehittyä keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Kroonista keuhkosairautta (astma, keuhkoahtauma) tai sydämen vajaatoimintaa sairastavan perussairaus voi vaikeutua RS-virusinfektiosta. Seniori voi joutua sairaalahoitoon RS-virusinfektion vuoksi ja tauti voi olla myös henkeä uhkaava. 

RSV-kausi Suomessa

Tavanomaisesti RSV-epidemiat ajoittuvat vuoden vaihteen molemmin puolin. Pitkäaikaisseurannassa on Suomessa havaittu joka toisena talvena esiintyvä iso RSV-epidemia, joka usein käynnistyy marras–joulukuussa ja suurten epidemioiden väliin sijoittuva pienempi epidemia. (THL 16.6.2022) 

RSV-kauden aikana on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa, välttämällä flunssaisia ihmisiä ja isoja ihmisjoukkoja, sekä pintoja pyyhkimällä. Nuhaisena tai kurkkukipuisena ei tulisi vierailla perheessä, jossa on pieni vauva.

RSV-rokote 

RS-virusta vastaan ei toistaiseksi ole käytössä rokotetta, mutta useampi rokote on jo pitkällä rokotetutkimuksessa. Rokotteita kehitetään lapsille, senioreille sekä odottaville äideille, jolloin vasta-aineita siirtyy istukan kautta äidistä sikiöön. Toiveissa on saada RSV-rokote jo vuonna 2023.

RSV-vasta-ainevalmiste

Euroopan komissio on myöntänyt marraskuussa 2022 myyntiluvan AstraZenecan ja Sanofin kehittämälle monoklonaaliselle vasta-ainevalmisteelle (nirsevimabi) RSV-infektioiden ehkäisemiseksi lapsilla. Myyntiluvan saanut vasta-aine on kertaalleen annettava, ennaltaehkäisevä valmiste, joka on suunnattu kaikille pikkuvauvoille, myös perusterveille. Pitkävaikutteinen vasta-aine annostellaan rokotteen tavoin lihakseen ennen vauvan ensimmäistä RSV-kautta. Yksi annos riittää antamaan passiivista suojaa tulevalle RSV-kaudelle.  

Myyntilupa myönnettiin kliinisten teho- ja turvallisuustutkimusten jälkeen. Tutkimuksessa vasta-aine vähensi hoitoa vaativia RSV:n aiheuttamia brokioliitteja ja keuhkokuumeita 74.5% verrattuna lumelääkkeeseen 150 vrk sisällä vasta-ainepistoksen jälkeen. Turvallisuuteen liittyviä huolia ei tullut tutkimuksessa esiin ja siedettävyys vastasi lumelääkkettä.

Lähteet:

Sanofi pasteur Press Release: European Commission grants first approval worldwide of B******us (nirsevimab) for prevention of RSV disease in infants

https://www.sanofi.com/en/media-room/press-releases/2022/2022-11-04-07-00-00-2548492

FVR: Vauvojen RSV-vasta-ainevalmiste sai Euroopan lääkeviraston suosituksen

https://www.sttinfo.fi/tiedote/vauvojen-rsv-vasta-ainevalmiste-sai-euroopan-laakeviraston-suosituksen?publisherId=69819557&releaseId=69953175

FVR: RSV-rokotteista lupaavia tuloksia yli 60-vuotiailla; FVR – suomen rokotetutkimus keskeisesti mukana tutkimuksessa

https://www.sttinfo.fi/tiedote/rsv-rokotteista-lupaavia-tuloksia-yli-60-vuotiailla-fvr—suomen-rokotetutkimus-keskeisesti-mukana-tutkimuksessa?publisherId=69819557&releaseId=69949932

FVR: RS-viruksen aiheuttama infektio https://fvr.fi/osallistu-tutkimukseen/infektiotaudeista/rs-viruksen-aiheuttama-infektio/

CDC: Respiratory Syncytial Virus Infection (RSV) https://www.cdc.gov/rsv/index.html

THL: RSV https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/rsv