RSV-rokote

RS-virus (RSV eli respiratory syncytial virus) on yleinen hengitystieinfektioiden aiheuttaja. RSV-kausi käynnistyy marras–joulukuussa ja tartuntoja on eniten vuoden vaihteen molemmin puolin. Virus aiheuttaa tyypillisesti lieviä, flunssankaltaisia oireita. Imeväisille ja senioreille tauti voi kuitenkin olla vakava ja vaatia sairaalahoitoa. Yli 60-vuotiaille on saatavilla RSV-rokote Rokoteklinikoilta. Myös raskaana oleville on nyt saatavilla RSV-rokote. Rokotteen voi ottaa raskausviikoilla 24-36. Raskauden aikana otettu rokote suojaa syntyvää vauvaa.

RSV tarttuu hyvin herkästi pisaratartuntana esimerkiksi aivastusten ja yskösten välityksellä. Sairastunut henkilö levittää virusta noin viikon ajan ja sairastuttaa keskimäärin noin kolme henkilöä. RSV tarttuu henkilöstä toiseen herkemmin kuin esimerkiksi influenssa- tai koronavirus. Tartunnan voi saada useita kertoja.

RSV-tartunnan oireet

RSV-infektiota ei voi oireiden perusteella erottaa muista hengitystieinfektioista kuten influenssasta.

RSV-infektion tyypillisiä oireita ovat:

 • nuha, kurkkukipu
 • yskä
 • kuume

Pienillä lapsilla ja senioreilla RSV voi aiheuttaa lisäksi:

 • vakavan alempien hengitysteiden tulehduksen
 • keuhkokuumeen
 • bronkioliitin eli ilmatiehyiden tulehduksen
 • hengityksen vinkumista ja hengitysvaikeutta

Uusi RSV-rokote yli 60-vuotiaille

RSV rokote, rs virusRS-virusta vastaan on saatavilla uusi rokote yli 60-vuotiaille. Tutkimuksen seurantavaihe on edelleen käynnissä ja sen perusteella tullaan arvioimaan, kuinka kauan yhden rokoteannoksen suojateho säilyy sekä mahdollisen tehosterokotteen tarvetta. Tämän hetken tutkimusten mukaan rokotteen teho säilyy vähintään kaksi RSV-epidemiakautta. Rokote voidaan antaa samaan aikaan influenssarokotteen kanssa.

Rokotteen tutkimustyö on ollut pitkäjänteistä ja vaikeaa. Ensimmäiset RSV-rokotteet kehitettiin jo 70-luvulla, mutta ne eivät olleet toimivia, mikä viivästytti uusien rokotteiden kehitystä.

Uusi RSV-rokote raskaana oleville

Raskaana oleville on nyt saatavilla RSV-rokote. Vauvoille ei ole toistaiseksi olemassa RSV-rokotetta, mutta odottavat äidit voivat suojata vauvaa ottamalla rokotteen raskauden aikana. Rokotteen voi ottaa raskausviikoilla 24-36.

RS-virus aikuisilla

Aikuiset sairastavat RSV-infektion tyypillisesti lievänä flunssana. Osalle aikuisista RSV-infektio voi kuitenkin olla vaikea ja toimintakykyä sekä henkeä uhkaava. Erityisessä riskissä vakavalle RSV-infektiolle ovat:

 • Yli 65-vuotiaat
 • Aikuiset, joilla on krooninen keuhko- tai sydänsairaus
 • Aikuiset, joilla on immuunipuutos sairauden tai hoitojen vuoksi

Lue seniorikansalaisten rokotuksista.

Vakava RSV-infektio aikuisilla ja senioreilla

Osalle RSV-infektioon sairastuneista voi kehittyä keuhkoputkentulehdus tai keuhkokuume. Kroonista keuhkosairautta (astma, keuhkoahtauma) tai sydämen vajaatoimintaa sairastavan perussairaus voi vaikeutua RS-virusinfektiosta. Seniori voi joutua sairaalahoitoon RS-virusinfektion vuoksi ja tauti voi olla myös henkeä uhkaava. Vuosittain RSV-infektion vuoksi tarvitsee sairaalahoitoa Euroopassa noin 250 000 yli 65-vuotiasta, ja heistä 17 000 menehtyy tautiin (EMA).

RS-virus vauvoilla

RS virus voi olla henkeä uhkaava ja sairaalahoitoa vaativa infektio vauvoille ja pienille lapsille. Erityisessä riskissä vakavaoireiselle RSV-infektiolle ovat:

 • Alle 12 vko:n ikäiset vauvat
 • Keskosena syntyneet vauvat
 • Alle 2-vuotiaat, joilla on keuhko- tai sydänsairaus, myös jotkut neurologiset sairaudet
 • Lapset, joilla on immuunipuute

Alle 1-vuotiailla RSV-infektio on yleisin bronkioliitin (keuhkojen ilmatiehyiden tulehdustila) ja keuhkokuumeen aiheuttaja. Vauvoille ei ole toistaiseksi olemassa RSV-rokotetta. Odottavat äidit voivat suojata syntyvää vauvaa ottamalla rokotteen raskauden aikana. Raskaana olevien rokote on saatavilla Rokotepalvelun Rokoteklinikoilla.

Vakava RSV-infektio vauvalla

RSV vauvallaLähes kaikki lapset sairastavat RSV-infektion toiseen ikävuoteen mennessä. Suurin osa lapsista sairastaa sen lievänä, mutta RSV voi aiheuttaa myös bronkioliitin (keuhkojen pienten ilmatiehyiden tulehdustila) tai keuhkokuumeen. Suomessa RS-viruksen aiheuttamat hengitysvaikeudet ovat merkittävin sairaalahoidon syy lapsilla erityisesti talvikuukausien ajan. Vaikeisiin rsv-oireisiin kuuluu hengityksen vaikeutuminen, joka voi esiintyä selkeänä vinkunana tai rohinana ja kohonneena hengitystaajuutena. Lapsella voi olla limaisuutta ja kuumetta, pienillä imeväisillä ainoana oireena voi olla hengityskatkot. Suurimmalle osalle riittää hoitona lisähappi, iv-nesteytys ja/tai mekaaninen ventilaatio hengityksen tukemiseksi.  

RSV-vasta-ainevalmiste

Euroopan komissio on myöntänyt marraskuussa 2022 myyntiluvan monoklonaaliselle vasta-ainevalmisteelle (nirsevimabi) RSV-infektioiden ehkäisemiseksi lapsilla. Myyntiluvan saanut vasta-aine on kertaalleen annettava, ennaltaehkäisevä valmiste, joka on suunnattu kaikille pikkuvauvoille, myös perusterveille. Pitkävaikutteinen vasta-aine annostellaan rokotteen tavoin lihakseen ennen vauvan ensimmäistä RSV-kautta. Yksi annos riittää antamaan passiivista suojaa tulevalle RSV-kaudelle.  

Myyntilupa myönnettiin kliinisten teho- ja turvallisuustutkimusten jälkeen. Tutkimuksessa vasta-aine vähensi hoitoa vaativia RSV:n aiheuttamia brokioliitteja ja keuhkokuumeita 74.5% verrattuna lumelääkkeeseen 150 vrk sisällä vasta-ainepistoksen jälkeen. Turvallisuuteen liittyviä huolia ei tullut tutkimuksessa esiin ja siedettävyys vastasi lumelääkkettä.

RSV-kausi Suomessa

Tavanomaisesti RSV-epidemiat ajoittuvat vuoden vaihteen molemmin puolin. Pitkäaikaisseurannassa on Suomessa havaittu joka toisena talvena esiintyvä iso RSV-epidemia, joka usein käynnistyy marras–joulukuussa ja suurten epidemioiden väliin sijoittuva pienempi epidemia. (THL 16.6.2022) 

RSV-kauden aikana on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa, välttämällä flunssaisia ihmisiä ja isoja ihmisjoukkoja, sekä pintoja pyyhkimällä. Nuhaisena tai kurkkukipuisena ei tulisi vierailla perheessä, jossa on pieni vauva.

RSV-rokote hinta

Rokotepalvelun Rokoteklinikoilta on saatavilla kahta eri RSV-rokotetta, jotka molemmat sopivat yli 60-vuotiaille. Toinen valmiste sopii myös raskaana oleville raskausviikoilla 24-36. RSV-rokotteen hinta on 265 € + kantamaksu 3 €.

RSV rokote, rs virus