Denguetartunnat moninkertaistuneet – Uusi denguerokote tullut markkinoille
Denguetartuntojen levinneisyys on moninkertaistunut viimeisten vuosikymmenien aikana ilmastonmuutoksen ja kaupungistumisen vuoksi. Vuonna 2022 Euroopassa todettiin historiallinen määrä kotoperäisiä tartuntoja. Taudin pelätään yleistyvän pian maailmanlaajuiseksi. Rokottautuminen on paras tapa ennaltaehkäistä denguekuumetta.
Denguekuume on trooppisista maista palaavien matkailijoiden yleisin kuumetaudin aiheuttaja heti malarian jälkeen. Suomessa todetaan vuosittain 35-100 denguekuumetapausta, mutta suurin osa tartunnoista jää kokonaan diagnosoimatta.
Maailman terveysjärjestö (WHO) arvioi 100-400 miljoonan ihmisen sairastuvan vuosittain denguekuumeeseen. Denguetartojen määrä on kasvanut viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana huimasti – vuoden 2000 505 430 tartunnasta vuoden 2022 yli 2,8 miljoonaan tartuntaan. Myös kuolemantapaukset ovat kolminkertaistuneet vuoteen 2021 verrattuna.
Sairastuneella riski vakavan verenvuotokuume-sokkioireyhtymän kehittymiseen
Dengue on kuumetauti, jonka aiheuttajana on flavivirusten sukuun kuuluva denguevirus. Denguevirusta on neljää alalajia ja taudin sairastaminen antaa immuniteetin vain kyseiselle taudin aiheuttaneelle alalajille. Taudin kuva vaihtelee, mutta riski sairastua vakavaan dengue-verenvuotokuume-sokkioireyhtymään, on merkittävä kun tautiin sairastutaan toista kertaa. Oireyhtymälle on tyypillistä verisuonten läpäisevyyden lisääntyminen ja vakavat verenvuodot ympäri kehoa.
Denguekuumeen hoitoon ei ole lääkitystä, vaan hoidolla pyritään lievittämään oireita ja tukemaan peruselintoimintoja. Dengueta epäiltäessä on välittömästi hakeuduttava hoitoon. Sairaalahoito ehkäisee kuolemantapauksia merkittävästi.
Euroopassa historiallinen määrä kotoperäisiä denguetartuntoja
Dengue leviää trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Aedes aegypti – ja Aedes albopictus -hyttysten välityksellä. Hyttyset ovat elävät erityisesti kaupunkialueilla ja ovat aktiivisia päivisin. Merkittävä riski sairastua denguekuumeeseen on matkailijoilla, jotka suuntaavat Kaakkois-Aasiaan, Intian niemimaalle, Afrikkaan sekä Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Finavian mukaan Suomesta lennetään paljon kyseisille alueille.
Aedes albopictus -hyttysiä esiintyy myös Etelä-Euroopassa. Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskuksen (ECDC) mukaan Espanjassa raportoitiin kuusi ja Ranskassa historialliset 65 kotoperäistä denguetartuntaa vuoden 2022 aikana. Muina huippuvuosina kotoperäisiä tartuntoja on Euroopan maissa ollut yhteensä korkeimmillaan 23. Ilmaston lämpeneminen on uhka niin denguen kuin monen muunkin trooppisen taudin leviämiselle myös pohjoisella pallonpuoliskolla.
Denguerokote suojaa kaikilta dengueviruskannoilta
Uusi denguerokote on saanut myyntiluvan Euroopassa loppuvuodesta 2022. Aiemmin denguerokotetta on ollut saatavilla vain taudin korkean esiintyvyyden alueilla jo viruksen kertaalleen sairastaneille.
Denguerokote on eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia sisältävä ihon alle pistettävä rokote, joka antaa suojan kaikkia neljää denguekuumetta aiheuttavaa virustyyppiä vastaan. Rokote voidaan antaa aikuisille ja yli 4-vuotiaille lapsille denguetartunnan ehkäisemiseksi. Rokotussarja koostuu kahdesta annoksesta, jotka otetaan kolmen kuukauden välillä.
Suomen Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila kommentoi denguen leviämistä ja markkinoille tullutta uutta rokotetta seuraavasti: “Ilmastonmuutoksen myötä denguevirusta levittävät hyttyskannat leviävät aiempaa laajemmalle alueelle, joten tehokas denguerokote tulee suureen tarpeeseen. Maapallon väestöstä jo 50 % on jatkuvasti alttiina viruksen aiheuttamalle taudille ja sen komplikaatioille. Denguerokotteen kehittäminen on ollut tavallista hankalampaa, koska immuunivasteen ja denguetartunnan vuorovaikutus on monimutkainen. Markkinoille tullut rokote on tehokas suojaamaan tartuntoja ja erityisesti vaikeaa hengenvaarallista tautimuotoa vastaan ja sen sivuvaikutukset ovat vähäiset. Denguekuumeen ja immuunivasteen monimutkaisen vuorovaikutuksen takia on kuitenkin erityisen tärkeää, että kahden rokotteen rokotesarjaa ei jätetä kesken. Pääsääntö on, että molemmat rokotteet tulee ottaa ennen matkaa. Tästä vaatimuksesta voidaan poiketa vain painavasta syystä.”
Lue lisää denguesta sivuiltamme!
