Mitä jos rokotus pelottaa?

Rokotus pelottaa, se on ymmärrettävää. Joka kymmenes suomalainen kärsii piikkikammosta, joka saa sydämen hakkaamaan rokottaessa ja kädet tärisemään. Osa saattaa pyörtyä rokotuksen jälkeen, kun jännitys laukeaa.  Piikkikammosta ei tarvitse kuitenkaan kärsiä koko loppuikää, siitä voi päästä eroon toistuvien onnistumisten avulla.

Jos rokotus pelottaa, kerro hoitajalle asiasta

On erittäin tärkeää kertoa huonoista kokemuksista hoitajalle, jotta hän pystyy paremmin auttamaan ja helpottamaan oloasi. Sairaanhoitaja voi esimerkiksi kertoa koko ajan mitä tekee tai kysellä sinulta kysymyksiä, jotta muistaisit hengittää. Osa haluaa että tilanne hoidetaan nopeasti, jotta se olisi ohi mahdollisimman nopeasti. Jos kerrot että et halua nähdä neulaa ollenkaan ja sairaanhoitaja voi ohjata katsettasi toiseen suuntaan. Tärkeintä on, että pystyisit rentoutumaan ja hengittämään normaalisti. Sinut voidaan myös rokottaa makuuasennossa, jos se rentouttaa sinua enemmän.

Piikkikammosta voi päästä eroon positiivisten kokemusten avulla.  Kerro siis reippaasti hoitajalle, jos sinua jännittää tai sinulla on aikaisempia huonoja kokemuksia rokotuksista. Voit myös tulla tutustumaan Rokoteklinikkaan etukäteen, usein tämä helpottaa tilannetta. Soita meille etukäteen, niin tiedämme tulostasi etukäteen!

Et ole yksin

Yllättävän monet pelkäävät ja jännittävät piikkejä, siinä ei ole mitään hävettävää vaan asia kannattaa sanoa ääneen hoitajalle. Kohtaamme Rokotepalvelussa päivittäin aikuisia, joita tilanne jännittää, joten et ole yksin. Yle teki asiasta juttua vuonna 2021.

Rokotepalvelun vinkit piikkikammoiselle

  • Tule tutustumaan etukäteen Rokoteklinikkaan
  • Kerro hoitajalle jännityksestä tai pelosta
  • Jos on tarvetta, mene rokottamisen ajaksi makuuasentoon
  • Muista syödä ennen rokotukselle tulemista. Alhainen verensokeri voi aiheuttaa huonovointisuutta.
  • Klinikoillamme on kokeneita hoitajia, jotka auttavat kaikissa tilanteissa!

Älä jätä pelkosi takia ottamatta rokotetta, sillä se voi aiheuttaa vakaviakin seurauksia. Voit varata Rokoteklinikalta ajan, jolloin voit rauhassa tulla tutustumaan paikkaan. Hoitajamme kohtaavat pelkopotilaita viikoittain ja osaavat auttaa sinua, kertoa rokotuksista ja toimenpiteestä.

Rokoteklinikat  Rokotebussi