Denguerokote

Viimeksi päivitetty: Ke 20 Maaliskuu, 2024

Dengue on hyttysten levittämä viruksen aiheuttama kuumetauti. Tauti on yleinen trooppisessa ja subtrooppisessa Aasiassa, Etelä- ja Väli-Amerikassa ja Afrikassa. Taudin esiintymisalueella asuu lähes puolet maailman väestöstä. Tautia levittäviä hyttysiä esiintyy erityisesti kaupunkiympäristössä ja isompia epidemioita esiintyy kausittain. Denguevirusta on neljä eri alalajia. Taudin sairastaminen antaa suojan vain kyseiselle alalajille eli denguen voi sairastaa neljästi. Erityistä riskiryhmää vakavalle denguekuumeelle ovat denguen kertaalleen sairastaneet. Matkailija voi suojautua denguekuumeelta rokottautumalla.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Denguerokotteen aikataulu

Rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka otetaan 3kk välillä. Toinen rokoteannos olisi hyvä ottaa muutama viikko ennen denguealueelle matkustamista. Rokote koostuu elävistä ja heikennetyistä viruksista neljästä eri dengueviruksen alatyypistä. Tämänhetkisen tiedon perusteella rokotteen antaman suojan teho vaihtelee eri alatyyppejä vastaan. 

Rokote on hyväksytty käyttöön neljä vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille ja aikuisille. Arvioimme matkailijan rokotustarpeen aina yksilöllisesti. Rokotussuositukseen vaikuttavat rokotettavan ikä, matkakohde ja matkan kesto. Denguekuumeen kertaalleen sairastaneet ovat riskiryhmässä vakavalle tautimuodolle ja heille rokotetta suositellaan yleensä aina.

Denguerokotteen voimassaolo

Suomessa saatavilla oleva denguerokote on saanut myyntiluvan Euroopassa loppuvuodesta 2022. Kahden annoksen jälkeen rokotteen suojateho säilyi hyvänä oireista denguekuumetta ja sairaalahoitoa vastaan tutkimuksen ajan (4,5 vuotta). Ajan kanssa saamme lisää tietoa suojan kestosta.

Denguerokotteen sivuvaikutukset

Rokote on yleensä hyvin siedetty. Tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat pistokohdan kipu ja punoitus, päänsärky, lihaskipu ja kuume. Muita mahdollisia rokotusreaktioita ovat mm. flunssaoireet, heikotus ja nivelkipu. Oireet ilmaantuvat yleensä muutaman päivän sisällä rokottamisesta ja ovat tyypillisesti nopeasti ohimeneviä.

Denguen esiintyvyys

Thaimaa dengueDengue on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin kuumeisen infektion syy matkailijoilla. Matkailija voi saada tartunnan erityisesti Kaakkois-Aasiassa, Intian niemimaalla, Keski- ja Etelä-Amerikassa sekä Afrikassa. Suomessa todetaan vuosittain noin 25-100 varmennettua denguetartuntaa. Osa sairastaa taudin jo matkan aikana tai kotimaassa lievänä, eivätkä kaikki tartunnat näy tilastoissa todettuina tartuntoina. ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) ylläpitää tilastoa dengue-tartunnoista maailmanlaajuisesti.  Voit tarkastella maakohtaisia tartuntamääriä ECDC:n sivustolla.

Denguevirusta levittävät päiväaktiiviset Aedes-suvun hyttyset. Sama hyttysyksilö voi aterioida useammalla ihmisellä ja tämän vuoksi levittää tautia tehokkaasti. Pääasiallinen levittäjä Aedes aegypti on yleinen kaupunkioloissa ja se viihtyy myös sisätiloissa. Aedes albopictus -hyttysiä esiintyy myös Etelä-Euroopassa ja 2000-luvulla alueella on esiintynyt dengue-epidemioita. Ilmaston lämpeneminen on uhka niin denguen kuin monen muunkin taudin leviämiselle uusille alueille pohjoisemmaksi.

Denguen oireet

Dengue voi olla täysin oireeton, lievä- tai vaikeaoireinen. Oireisella on tyypillisesti äkillisesti alkava 5-7 vrk kestävä kuume, voimakkaita lihas- ja nivelkipuja, päänsärkyä ja silmien takaista särkyä. Kasvojen ja kaulan punoitus ovat myös tyypillisiä oireita. Vakavissa muodoissa tartunta voi edetä verenvuotokuumeeksi tai shokkioireyhtymäksi. Sairaalahoidossa kuolleisuus on vakavissakin tautimuodoissa onneksi pieni, noin 1%. Jos matkailija epäilee denguekuumetta, on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi. Riski sairastua vakavaan taudinkuvaan on korkeampi, jos on jo kertaalleen sairastanut denguekuumeen. 

Denguerokotteen hinta

Matkailijan denguerokotesarjassa on kaksi annosta 3kk välillä. Yhden rokoteannoksen hinta on 170 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. Rokotetta on saatavilla kaikilla Rokoteklinikoillamme.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lue lisää:

Lähteet: Asiantuntijamme sekä Takeda, ECDC ja Duodecim Terveyskirjasto

 

aedes aegypti dengue