HPV-rokote
Viimeksi päivitetty: Ke 27 Marraskuu, 2024Ihmisen papilloomavirus (HPV) tarttuu seksuaalisessa kanssakäymisessä ja on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen infektion aiheuttaja. Erilaisia papilloomaviruksia tunnetaan yli 100 ja näistä ainakin neljäntoista tiedetään aiheuttavan syöpiä. HPV voi aiheuttaa kohdunkaulan, peniksen, peräaukon, emättimen, ulkosynnyttimien sekä pään ja kaulan alueen syöpiä. HPV:n aiheuttama kohdunkaulansyöpä on maailmanlaajuisesti yksi yleisimmistä syövistä naisilla. Paras keino suojautua vakavilta HPV-infektioilta on rokottautuminen.
Hinnasto Rokoteklinikat Rokotebussi
HPV-rokotteen aikataulu
Rokotepalvelun Rokoteklinikoilla on saatavilla HPV-rokote, joka antaa laajaa suojaa niin syöpää kuin kondyloomia ja papilloomia aiheuttaville papilloomaviruksille (9-valenttinen rokote: alatyypit 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 ja 58). Rokote on tarkoitettu 9 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Rokotesarjassa on 2-3 annosta riippuen iästä aloittaessa rokotussarjaa:
9-14-vuotiaat: 2 annosta aikataululla 0, 5–13 kk
15 vuotta täyttäneillä ja vanhemmilla: 3 annosta aikataululla 0, 2, 6 kk
Rokotevalmistajan ohjeesta poiketen WHO on suositellut siirtymistä iänmukaisesti yhden tai kahden annoksen sarjaan: 9–14-vuotiaat 1–2 annosta, 15–20-vuotiaat 1–2 annosta ja yli 21-vuotiaat 2 annosta 6kk välillä.
Kansallisessa rokotusohjelmassa on käytössä eri rokotevalmiste (2-valenttinen rokote: alatyypit 16, 18). Se annetaan nuorille kouluterveydenhuollossa 10-12v iässä.
HPV-rokote aikuisille
Suurimman hyödyn HPV-rokotteesta saa, kun sen ottaa ennen seksielämän alkamista. Yläikärajaa rokotteen ottamiselle ei kuitenkaan ole ja myös aikuiset voivat hyötyä HPV-rokotteesta. Oma elämänhistoria ja -tilanne vaikuttavat rokotteesta saatavaan hyötyyn. Vaikka henkilöllä olisi jo yhden tai useamman rokotteessa olevan HPV-tyypin aiheuttama infektio, voi rokote kuitenkin suojata muiden HPV-tyyppien aiheuttamilta sairauksilta. HPV-rokote näyttää myös estävän uuden infektion ja siten kohdunkaulansyövän esiasteen uusiutumisen esiasteen hoidon jälkeen.
HPV:n esiintyvyys
Ihmisen papilloomavirus on maailmanlaajuisesti hyvin yleinen ja lähes jokainen seksuaalisesti aktiivisista naisista ja miehistä saa HPV-tartunnan jossain kohtaa elämäänsä.
HPV-rokotteen voimassaolo
Perussarjan (2–3 annosta) jälkeen ei ole tiedossa tarvetta tehosteannoksille vaan suoja on pitkäaikainen.
HPV-rokotteen sivuvaikutukset
HPV-rokotteen antamisen jälkeen tavanomaisimpia haittavaikutuksia ovat pistoskohdan paikallisoireet, kuten kipu ja punoitus. Osalle rokotetuista tulee myös yleisoireita, kuten päänsärkyä, pahoinvointia, väsymystä ja kuumetta.
Kuinka HPV tarttuu?
Suurin osa HPV-tartunnoista tulee nuoruudessa ensimmäisissä seksisuhteissa. HPV tarttuu yhdynnän lisäksi myös limakalvokosketuksessa, suuseksissä ja käsien välityksellä, joten kondomi ei anna riittävää suojaa infektiolta. Kondomin käytön arvioidaan estävän noin 70 prosenttia tartunnoista.
HPV-infektion oireet
Suurin osa HPV-infektioista paranee itsestään tartunnan jälkeen, mutta osa kehittyy vuosien aikana syöväksi, syövän esiasteeksi, kurkunpään papillomatoosiksi tai sukuelinten kondyloomaksi. HPV:n ja kohdunkaulasyövän välinen yhteys on erittäin vahva, ja lähes kaikki kohdunkaulasyövät ovat HPV:n aiheuttamia. Kahden HPV-tyypin (16 ja 18) tiedetään aiheuttavan 70% kohdunkaulan syöpätapauksista ja syövän esiasteista.
Erityisesti HPV-alatyypit 6 ja 11 aiheuttavat visvasyyliä eli kondyloomia sekä papillomatoosia eli kurkunpään papilloomia. Kondyloomat tulevat naisilla ulkosynnyttimiin, emättimeen tai kohdunnapukkaan ja miehillä sukuelinten limakalvoille, peniksen iholle tai peräaukkoon. Papilloomat ovat tavallisimpia kurkunpään hyvänlaatuisia kasvaimia. Niitä hoidetaan kirurgisesti poistamalla ulkoinen kasvainmassa. Papillomatoosi on harvinainen mutta kerran tultuaan herkästi uusiutuva vaiva.
HPV-rokotteen hinta
HPV-rokotteen (9-valenttinen) hinta on 235 € /annos. Rokotussarjassa on 2-3 annosta. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.
Lue lisää:
- Papilloomavirukset limakalvoilla (Duodecim-lehden artikkeli)
- WHO: https://www.who.int/news/item/11-04-2022-one-dose-human-papillomavirus-(hpv)-vaccine-offers-solid-protection-against-cervical-cancer
Lähteet: asiantuntijamme sekä Duodecim Terveyskirjasto, WHO, MSD
FAQ