Vyöruusurokote

Viimeksi päivitetty: Pe 14 Kesäkuu, 2024

Vyöruusurokote on ainoa keino ennaltaehkäistä vyöruusua ja sen aiheuttamaa pitkittynyttä hermosärkyä. Noin joka kolmas suomalainen saa elämänsä aikana vyöruusun. Jos olet sairastanut vesirokon, voit saada myöhemmin elämässä vyöruusun. Riski sairastumiselle kasvaa merkittävästi 50 ikävuoden jälkeen. Sairastuneista yli puolet kärsii kovasta hermokivusta, joka voi pitkittyä ja kestää kuukausia tai jopa vuosia. Toinen merkittävä komplikaatio on silmän infektoituminen, joka voi aiheuttaa pysyviä vaurioita ja vaikuttaa näkökykyyn. Kaikille yli 50-vuotiaille suositellaan vyöruusurokotetta estämään vyöruusun puhkeamista. Rokote sopii myös niille 18-49-vuotiaille, joilla on kohonnut riski vyöruusulle perussairauden tai lääkityksen vuoksi.  

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Vyöruusurokotteen aikataulu

Suomessa on saatavilla kahta erilaista vyöruusurokotetta. Suosittelemme kaikille uudempaa kaksiannoksista rokotetta, joka antaa hyvän suojan vyöruusulta ja pitkittyneeltä hermosäryltä. Rokotussarjassa on kaksi annosta ja toinen annos otetaan 2–6 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Tietoa tehosterokotuksen tarpeesta ei ole.

Rokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille sekä 18–49-vuotiaille, joilla on sairauden tai lääkityksen vuoksi heikentynyt immuunipuolustus ja sen myötä kohonnut riski saada vyöruusu. 

Suomessa on saatavilla myös vanhempi, eläviä, heikennettyjä viruksia sisältävä rokote. Tämä rokote antaa selvästi heikomman ja lyhyemmän suojan vyöruusua vastaan, joten suosittelemme kaikille uudemman vyöruusurokotteen ottamista. Myös, jos olet saanut aikaisemmin vanhemman vyöruusurokotteen, suosittelemme ottamaan uuden vyöruusurokotteen saadaksesi hyvän suojan vyöruusua vastaan.

Vyöruusurokotteen voimassaolo

Kaksi annosta uudempaa vyöruusurokotetta antaa erinomaisen suojan vyöruusua ja pitkittynyttä hermosärkyä vastaan. Tutkimuksessa 50-69-vuotiailla aikuisilla, joilla on normaalisti toimiva immuunipuolustus, rokote antoi 97% suojan vyöruusulta. Yli 70-vuotiailla suojateho oli 91%. Suojatehon tiedetään säilyvän hyvänä vähintään 11 vuotta. Ajan kanssa saamme lisää tietoa suojan kestosta.

Vyöruusurokotteen sivuvaikutukset

Osalle rokotetuista voi tulla rokotusreaktioita. Yleisimpiä rokotusreaktioita ovat pistopaikan paikallisoireet kuten kipu ja punoitus. Myös yleisoireet, kuten väsymys, sairauden tunne, pahoinvointi, kuume tai lihaskipu, ovat mahdollisia. Usein rokotusreaktio tulee vuorokauden sisällä rokottamisesta ja kestää 1–3 vrk.

Vyöruusun riskiryhmät

  • Iän myötä puolustuskyky heikkenee ja tämä lisää merkittävästi riskiä sairastua vyöruusuun. Tämän vuoksi vyöruusurokote on suositeltu kaikille yli 50-vuotiaille. 
  • Immuunipuolustusta heikentävät sairaudet ja lääkitykset lisäävät riskiä saada vyöruusu jo nuoremmalla iällä.  
  • Myös muilla tekijöillä, kuten stressillä voi olla myös osuutta vyöruusun puhkeamiselle.
  • Aina erityistä syytä vyöruusun puhkeamiselle ei pystytä osoittamaan.

Vyöruusun oireet

Vyöruusu on kivulias rakkulainen ihottuma, joka kehittyy tyypillisesti toiselle puolelle keskivartaloa tai kasvoja. Rakkulat kestävät noin 7–10 vrk, jonka jälkeen ne rupeutuvat. Rakkulat paranevat yleensä täysin 2–4 viikossa. Ennen ihottuman ilmaantumista on tyypillisesti kipua, kihelmöintiä ja kutinaa alueella, johon ihottuma myöhemmin ilmaantuu. Kipu ja muut tuntemukset saatetaan helposti tulkita joksikin muuksi kuin vyöruusuksi. Esimerkiksi rintakehän alueella kipua saatetaan luulla alkuvaiheessa sydänperäiseksi, ennen kuin rakkulat ilmestyvät.

Vyöruusu voi aiheuttaa myös kuumetta, vilunväreitä, päänsärkyä ja vatsaoireita. Vyöruusun harvinaisempia komplikaatioita ovat aivokalvontulehdus, aivokuume ja aivohalvaus. Vyöruusun voi sairastaa useita kertoja elämässään. Koska tauti voi uusia, vyöruusurokotetta suositellaan myös vyöruusun sairastaneille.

Kasvojen ja silmän alueen vyöruusu

vyöruusu kasvoissaNoin joka kymmenennellä ihottuma tulee kasvojen alueelle. Myös kasvoissa vyöruusu on toispuoleinen ja rakkuloita tulee tyypillisesti otsalle, nenän varteen ja yläluomeen. Kasvoilla vyöruusu alkaa tyypillisesti kipuna ja kihelmöintinä otsalla tai nenänvarressa. Silmässä vyöruusu voi aiheuttaa punoitusta, kipua, turvotusta, näön sumenemista ja valonarkuutta. Vyöruusu voi vahingoittaa myös silmän kovakalvoa tai syvempiä rakenteita aiheuttaen pysyviä vaurioita ja näön heikkenemisen tai menetyksen.

Vyöruusun hermokipu PHN

Postherpeettinen neuralgia (PHN) eli pitkittynyt hermosärky on vyöruusun yleisin komplikaatio. PHN ilmenee alueella, jossa ihottuma esiintyi ja voi jäädä kuukausiksi tai jopa vuosiksi sen jälkeen, kun rakkulat ovat jo parantuneet. Kipupotilaan hoito voi olla haastavaa, eikä kroonisen hermokivun hoitoon löydy aina toimivia lääkkeitä. Kipu vaikuttaa vyöruusupotilaan elämänlaatuun heikentävästi. Joskus hermokipu on niin voimakasta, että sen hoidossa käytetään opioidilääkkeitä, hermojen puudutuspistoksia tai kirurgiaa.

Vyöruusun hoito

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä, mutta lääkitys tulisi aloittaa mahdollisimman pikaisesti vyöruusun puhjettua, jotta siitä saa apua. Heti ensioireista kannattaa siis hakeutua lääkärin arvioon. Lääkehoito voi vähentää iho- ja silmäoireita ja alkuvaiheen kipua. Pitkittyneeseen kipuun siitä ei luultavasti ole apua. Jos saat vyöruusun kasvojen alueelle, sinulla on kovaa särkyä tai laaja rakkulavyö hakeudu aina lääkärin arvioon. Myös yli 60-vuotiaiden ja immuunipuutoksesta kärsiville suositellaan lääkärin arviota ja mahdollista viruslääkitystä.

Mistä vyöruusu johtuu?

  • Vyöruusu on varicella zoster -viruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma. Sama virus aiheuttaa myös vesirokon. 
  • Vesirokon sairastamisen jälkeen virus jää elimistöön lepotilassa selkäytimen hermosoluihin. Sieltä virus voi aktivoitua ja aiheuttaa vyöruusun. 
  • Vyöruusun voi saada kuka tahansa, joka on sairastanut vesirokon, mutta riski vyöruusulle kasvaa merkittävästi iän myötä.

Vyöruusurokotteen hinta

Vyöruusurokotteen hinta on 255€ /annos. Rokotussarjassa on kaksi rokotetta ja yhteensä rokotussarjan hinta on 510€. Hintaan lisätään kantamaksu 3,00 €  /käynti. 

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä CDC, Duodecim Terveyskirjasto ja GSK