Vyöruusurokote

VyöruusurakkulatVyöruusurokote on ainoa keino ennaltaehkäistä vyöruusua ja sen aiheuttamaa pitkittynyttä hermosärkyä. Vyöruusurokote on saatavilla kaikilla Rokotepalvelun rokoteklinikoilla ilman ajanvarausta. Noin joka kolmas suomalainen saa elämänsä aikana vyöruusun. Jos olet sairastanut vesirokon, voit saada myöhemmin elämässä vyöruusun. Myös lapsi tai nuori voi saada vyöruusun, mutta riski sairastumiseen kasvaa merkittävästi iän myötä. Vyöruusun tyyppilisin komplikaatio on pitkäaikainen hermosärky (PHN eli postherpeettinen neuralgia), joka vaivaa noin yhtä kymmenestä vyöruusun sairastaneesta. Hermosärky voi kestää kuukausia tai vuosia. Toinen merkittävä komplikaatio on silmän infektoituminen, joka voi johtaa jopa sokeutumiseen. Harvinaisempia komplikaatioita ovat keuhkokuume, kuulon heikkeneminen ja aivotulehdus. 

Vyöruusun oireet

Vyöruusu on kivulias rakkulainen ihottuma, joka kehittyy toiselle puolelle kehoa tai kasvoja. Rakkulat kestävät noin 7-10 vrk, jonka jälkeen rupeutuvat. Rakkulat paranevat yleensä täysin 2-4 viikossa. Ennen ihottuman ilmaantumista on tyypillisesti kipua, kihelmöintiä ja kutinaa alueella, johon ihottuma myöhemmin ilmaantuu. Kipu ja muut tuntemukset saatetaan helposti tulkita joksikin muuksi kuin vyöruusuksi. Esimerkiksi rintakehän alueella kipua saatetaan luulla alkuvaiheessa sydänperäiseksi, ennen kuin rakkulat ilmestyvät.

Tyypillisesti ihottuma tulee vyömäisenä toiselle puolelle kehoa. Vyöruusu voi tulla myös toiselle puolelle kasvoja. Kasvojen alueella vyöruusu voi infektoida silmän ja vaikuttaa näkökykyyn pysyvästi. Vyöruusu voi aiheuttaa myös kuumetta, vilunväreitä, päänsärkyä ja vatsaoireita.

Mistä vyöruusu johtuu?

Vyöruusu on Varicella zoster -viruksen aiheuttama rakkulainen ihottuma. Sama virus aiheuttaa myös vesirokon. Vesirokon sairastamisen jälkeen virus jää elimistöön lepotilassa selkäytimen hermosoluihin. Sieltä virus voi aktivoitua ja aiheuttaa vyöruusun. Vyöruusun voi saada kuka tahansa, joka on sairastanut vesirokon, mutta riski vyöruusulle kasvaa merkittävästi iän myötä. Tyypillisesti vyöruusu sairastetaan kertaalleen, mutta sen voi myös saada useita kertoja elämässään.

Henkilö, joka ei ole sairastanut vesirokkoa, voi saada tartunnan vyöruusua sairastavan rakkuloiden eritteestä ja sairastua vesirokkoon. Vyöruusuun ei voi sairastua toisen henkilön vyöruususta. Jos vyöruusuihottuman suojaa huolellisesti, on riski viruksen leviämiselle pieni. Kuitenkin henkilö, joka ei ole saanut vesirokkorokotetta tai sairastanut vesirokkoa, voi saada vyöruususta vesirokkotartunnan.

Vyöruusurokote

Suomessa on saatavilla kahta erilaista vyöruusurokotetta. Suosittelemme kaikille kaksiannoksista rekombinanttirokotetta, joka antaa hyvän suojan vyöruusulta ja pitkittyneeltä hermosäryltä. Rokotetta suositellaan kaikille yli 50-vuotiaille. Rokotetta suositellaan myös yli 18-vuotiaille, joilla on sairauden tai hoitojen vuoksi heikentynyt immuunipuolustus. Rekombinanttirokotetta on saatavilla kaikilla Rokotepalvelun rokoteklinikoilla. Rokotebussissa asioidessa kannattaa varmistaa rokotteen saatavuus etukäteen laittamalla viestiä sähköpostilla rokotebussi(@)rokotepalvelu.fi tai soittamalla klinikallemme.

Suomessa on saatavilla myös vanhempi, eläviä, heikennettyjä viruksia sisältävä rokote. Tämä rokote antaa heikomman suojan vyöruusua ja pitkittynyttä hermosärkyä vastaan. Rokotteen suojateho laskee neljässä vuodessa rokotuksen jälkeen. Emme Rokotepalvelussa suosittele elävän, heikennetyn virusrokotteen käyttöä vyöruusun ennaltaehkäisyssä, eikä rokotetta ole saatavilla klinikoillamme.

Kenen tulisi ottaa kaksiannoksinen rokote?

Shingrix rokote antaa suojan vyöruusua vastaan

Kaikkien yli 50-vuotiaiden tulisi ottaa kaksi annosta rekombinanttirokotetta antamaan suojaa vyöruusulta ja pitkittyneeltä hermosäryltä. Rokotteiden välissä tulisi olla 2-6 kuukautta. Myös 18 vuotta täyttäneiden aikuisten, joilla on tai tulee olemaan heikentynyt immuunipuolustus sairauden tai hoitojen vuoksi tulisi suojautua vyöruusulta rokottautumalla. Myös henkilöille, jotka ovat sairastaneet vyöruusun tai ovat saaneet vanhemman elävän, heikennetyn vyöruusurokotteen, suositellaan kaksiannoksista rekombinanttirokotetta. Vyöruusurokotteen ottamiselle ei ole olemassa yläikärajaa.

Jos olet aikaisemmin sairastanut vyöruusun, voit rokottautumalla estää taudin uusiutumista sekä postherpeettistä neuralgiaa. Sairastetun vyöruusun jälkeen on hyvä odottaa, että rakkulat ovat kuivuneet ja taudin akuutti vaihe mennyt ohi ennen rokotuksen ottamista. Yleensä rokotteen voi ottaa noin 2kk sairastetun vyöruusun jälkeen.

Rekombinanttirokote sopii useimmille aikuisille. Rokotetta ei suositella, jos sinulla on vakava allergia jotain rokotteen ainesosaa vastaan. Jos sinulla on kuumetta, rokotusta tulisi siirtää. Kuumeeton flunssa ei ole este rokottautumiselle. Rokotetta ei suositella raskauden aikana. Voit ottaa vyöruusurokotteen, vaikka et olisi varma oletko sairastanut vesirokkoa lapsena. Aikuisista jopa 99% on sairastanut vesirokon.

Ketkä ovat erityisessä riskissä vyöruusulle?

Iän myötä puolustuskyky heikkenee ja tämä lisää riskiä sairastua vyöruusuun. Tämän vuoksi vyöruusurokote on suositeltu kaikille yli 50-vuotiaille. Vyöruusu voi puhjeta missä iässä tahansa vakavan sairauden tai sen hoitojen takia. Myös stressi voi olla laukausevana tekijänä. Aina erityistä syytä vyöruusun puhkeamiselle ei pystytä osoittamaan.

Henkilöt, joiden immuunipuolustus ei toimi normaalisti ovat erityisessä riskissä sairastua vyöruusuun. Jotkut syövät ja syöpähoidot ovat riski vyöruusulle. Jotkut lääkkeet vaikuttavat myös immuunipuolustusta heikentävästi, kuten suuriannoksiset kortisonilääkkeet. Myös elinsiirtopotilaat kuuluvat vyöruusun riskiryhmään.

Kuinka hyvän suojan rokote antaa?

Kaksi annosta rekombinanttirokotetta antaa erinomaisen suojan vyöruusua ja pitkittynyttä hermosärkyä vastaan. Tutkimuksessa 50-69-vuotiailla aikuisilla, joilla on normaalisti toimiva immuunipuolustus, rekombinanttirokote antoi 97% suojan vyöruusulta. Yli 70-vuotiailla suojateho oli 91%. Suojatehon tiedetään säilyvän hyvänä vähintään 10 vuotta, luultavasti pidempäänkin. Ajan kanssa saamme lisää tietoa rokotteen tehosta.

Vyöruusun hermokipu PHN

Postherpeettinen neuralgia (PHN) eli pitkittynyt hermosärky on vyöruusun yleisin komplikaatio. PHN ilmenee alueella, jossa vyöruusuihottuma esiintyi ja voi jäädä kuukausiksi sen jälkeen kun rakkulat ovat jo parantuneet. Kipupotilaan hoito voi olla haastavaa, eikä kroonisen hermokivun hoitoon löydy aina toimivia lääkkeitä. PHN voi jatkua viikkoja, kuukausia tai joskus jopa yli vuoden vyöruusun sairastamisen jälkeen. Kipu vaikuttaa vyöruusupotilaan elämänlaatuun heikentävästi. Joskus hermokipu on niin voimakasta, että sen hoidossa käytetään jopa opioidilääkkeitä, hermojen puudutuspistoksia tai kirurgiaa.

Kasvojen ja silmän alueen vyöruusu

Vyöruusu kasvoissaNoin joka kymmenennellä ihottuma tulee kasvojen alueelle. Myös kasvoissa vyöruusu on toispuoleinen ja rakkuloita tulee tyypillisesti otsalle, nenän varteen ja yläluomeen. Kasvoilla vyöruusu alkaa tyypillisesti kipuna ja kihelmöintinä otsalla tai nenänvarressa. Silmässä vyöruusu voi aiheuttaa punoitusta, kipua, turvotusta, näön sumenemista ja valonarkuutta. Vyöruusu voi vahingoittaa myös silmän kovakalvoa tai syvempiä rakenteita aiheuttaen pysyviä vaurioita ja näön heikkenemisen tai menetyksen.

Vyöruusun hoito

Vyöruusua voidaan hoitaa viruslääkkeillä, mutta lääkitys tulisi aloittaa mahdollisimman pikaisesti vyöruusun puhjettua, jotta siitä saa apua. Lääkehoito voi vähentää iho- ja silmäoireita ja alkuvaiheen kipua. Pitkittyneeseen kipuun siitä ei luultavasti ole apua. Jos saat vyöruusun kasvojen alueelle, sinulla on kovaa särkyä tai laaja rakkulavyö hakeudu aina lääkärin arvioon. Myös yli 60-vuotiaiden ja immuunipuutoksesta kärsiville suositellaan lääkärin arviota ja mahdollista viruslääkitystä. Vyöruusun ennaltaehkäisy rokottautumalla on tärkeätä kaikille yli 50-vuotiaille. Kenelle tahansa vyöruusun saaneelle voi kehittyä komplikaatioita, kuten pitkittynyttä kipua tai kasvojen alueella silmäongelmia.

Mahdolliset rokotusreaktiot

Kaksiannoksinen vyöruusurokote tiedetään turvalliseksi. Rokote saa aikaan hyvän immuunivasteen ja voi myös aiheuttaa ohimeneviä rokotusreaktioita. Tyypillisesti rokotusreaktio tulee rokotuksesta seuraavana päivänä tai viimeistään 1-3 vrk rokottautumisesta. Rokotukselle kannattaa tulla niin, ettei seuraavana päivänä ole tärkeätä menoa, joka voisi rokotusreaktion vuoksi peruuntua. Pistopaikan kipu on tyypillisin rokotusreaktio. Joillekin tulee myös punoitusta ja turvotusta pistospaikalle. Rokotuksen jälkeen voi myös tulla väsymystä, pahoinvointia, lämpöä, vilunväreitä, vatsakipua tai lihaskipua. Joillakin voi vointi vaatia lepäämistä 1-3 päivänä rokottamisesta. Rokotusreaktiot ovat tavallisimpia nuoremmilla henkilöillä. Rokotusreaktio voi tulla ensimmäisestä, toisesta tai molemmista annoksista.

Paljonko vyöruusurokote maksaa?

Rokotepalvelun rokoteklinikalla tai -bussissa vyöruusurokote maksaa 255€. Rokotussarjassa on kaksi rokotetta ja yhteensä rokotussarjan hinta on 510 €. Hintaan lisätään kantamaksu 3 € /käynti. Vyöruusurokote ei kuulu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan vaan on omakustanteinen. Toinen annos tulisi ottaa 2-6kk sisällä ensimmäisestä rokotuksesta.

Voinko ottaa samaan aikaan muita rokotteita?

Rekombinanttirokotteen kanssa voi ottaa samalla käynnillä muitakin rokotteita. Tällöin toinen rokote laitetaan eri pistospaikkaan (toiseen olkavarteen). Voit ottaa esimerkiksi influenssa, pneumokokki tai TBE-rokotteen samalla käynnillä. Muita rokotteita voi ottaa millä aikavälillä tahansa rekombinanttirokotteen kanssa. Jos olet saanut esimerkiksi koronarokotteen, voit tulla koska vain ottamaan vyöruusurokotteen.

Mitä tarkoittaa rekombinanttirokote?

Rekombinanttirokotteissa käytetään bakteeri- tai hiivasoluja tarvittavan virusproteiinin valmistamiseen. Pätkä viruksen DNA:ta lisätään hiiva-/bakteerisoluun, joka alkaa tuottamaan tarvittavaa viruksen proteiinia. Tuotettu proteiini puhdistetaan ja käytetään rokotteessa immuunipuolustuksen herättävänä antigeenina. Näissä rokotteissa ei ole kokonaisia viruksia, joten rokote ei voi aiheuttaa tautia, jota rokotuksella ehkäistään. Rekombinanttivyöruusurokotteessa on virusproteiinin lisäksi tehosteaine, joka saa aikaan hyvän rokotevasteen eli tehokkaan suojan vyöruusua vastaan.  

Lähteinä käytetty

CDC: Shingles (Herpes zoster) https://www.cdc.gov/shingles/index.html

Pinkbook: Herpes zoster https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/herpes-zoster.html

Duodecim Terveyskirjasto: Vyöruusu https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00554