Hepatiittirokotteet

Hepatiitti on hepatiittiviruksen aiheuttama akuutti maksatulehdus. Ihmisillä esiintyvistä hepatiittiviruksista yleisimpiä ovat A-, B- ja C-virukset. Hepatiitti A:ta ja B:tä vastaan on olemassa tehokkaat rokotteet. Markkinoilla on saatavilla erikseen joko A- tai B-hepatiittirokote, mutta olemassa on myös yhdistelmärokote, joka antaa suojan molempia viruksia vastaan.

Hepatiitti A-rokote

Suomessa hepatiitti A on harvinainen ja tartunta on usein saatu matkalta. Hepatiitti A-rokote onkin yksi yleisimmistä matkailijoiden rokotteista. Tauti on yleinen maailmalla ja sitä esiintyy eniten Afrikassa, Aasiassa, Etelä- ja Keski-Amerikassa sekä Itä-Euroopassa. Tautia sairastava henkilö erittää virusta runsaasti ulosteeseen ja tartunnan voi saada esimerkiksi likaisista wc-tiloista tai likaantuneen ruoan ja juoman välityksellä. Virus voi myös päätyä jäteveden kautta veteen. Tartuntalähteitä voivat esimerkiksi olla huonosti kypsennetyt merenelävät, likaisella vedellä kastellut vihannekset, likainen juomavesi tai jääpalat.

Alle kouluikäisillä lapsilla tauti on usein lievä tai jopa oireeton, mutta myös lieväoireiset ja oireettomat tartuttavat tautia eteenpäin. Aikuisilla tauti on vaikeampi ja toipuminen voi kestää kuukausia. Maksan tuhoutumiseen johtava tautimuoto on harvinainen.

Hepatiitti A-rokote voidaan antaa 1-vuotiaasta alkaen ja se antaa vähintään 30 vuoden suojan tautia vastaan. Rokotesarjaan kuuluu 2 annosta, joista toinen annetaan 6–12 kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Rokotteen antama suoja alkaa noin 2 viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Rokote on kuitenkin tehokas, vaikka sen ottaisi juuri ennen matkaa: A-hepatiitin itämisaika on noin 3–6 viikkoa, jonka vuoksi rokotussuoja ehtii muodostua ennen sairastumista, vaikka saisikin tartunnan ensimmäisinä lomapäivinä.

Hepatiitti B-rokote

Hepatiitti B tarttuu veriteitse ja suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä. Veriteitse tauti voi tarttua esimerkiksi likaisista huume-, tatuointi-, lävistysneuloista, onnettomuuksissa tai likaisilla välineillä tehdyissä hoitotoimenpiteissä. Myös raskaus, synnytys ja imetys voivat aiheuttaa taudin tarttumisen äidistä lapseen. Hepatiitti B on Suomessa harvinainen, mutta ympäri maailmaa on noin 250 miljoonaa B-hepatiitin kantajaa. Eniten tautia esiintyy Afrikassa ja Kaakkois-Aasiassa. Kohtalainen esiintyvyys on esimerkiksi Venäjällä ja Välimeren itäisillä alueilla.

Pieni osa B-hepatiittiin sairastuneista saa vakavan infektion. Osalla tauti myös kroonistuu eli henkilö jää pysyvästi taudin kantajaksi. Tauti kroonistuu aikuisilla vain harvoin, mutta lapsilla hyvin usein. Krooninen hepatiitti B voi aiheuttaa maksan vajaatoimintaa, maksakirroosia ja maksasyöpää.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta, joista toinen annetaan 1 kk kuluttua ja kolmas 6–12 kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Rokote voidaan antaa jo vastasyntyneelle. Suojan aikaansaamiseksi tarvitaan 2 rokotuskertaa ja kolmen rokotteen sarja antaa elinikäisen suojan B-hepatiittia vastaan. Rokotussarja voidaan antaa myös nopeutetusti. Lisäksi rokote voidaan antaa tartunnalle altistumisen jälkeen.

Hepatiitti A+B yhdistelmärokote?

Jos mietit ottavasi molemmat rokotukset, on usein järkevin vaihtoehto on ottaa hepatiitti A+B-yhdistelmärokote. Yhdistelmärokote antaa elinikäisen suojan B-hepatiittia vastaan ja ainakin 30 vuoden suojan A-hepatiittia vastaan. Yhdistelmärokote on myös edullisempi vaihtoehto verrattuna siihen, jos ottaisi sekä hepatiitti A- ja B-rokotukset erikseen ja samalla myös rokotuskerrat vähenevät.

Rokotussarjaan kuuluu 3 annosta, joista toinen annetaan 1 kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta, ja kolmas 6 kk kuluttua ensimmäisestä annoksesta. Rokotteen voi antaa 1-vuotiaasta lähtien. 16-vuotialle ja sitä vanhemmille voidaan myös käyttää nopeutettua rokotussarjaa esimerkiksi ennen matkaa.

Yhdistelmärokotteen antaman suojan aikaansaamiseksi tarvitaan 2 annosta. Yksittäisiä hepatiitti A- tai B-rokotuksia voidaan myös jatkaa yhdistelmärokotteella. On tärkeää muistaa, että vain loppuun viety rokotussarja antaa pitkäkestoisen suojan.

 

Jos sinulla on kysymyksiä, voit olla yhteydessä Rokoteklinikkoihimme!

Rokoteklinikka Ateneum: Keskuskatu 7/Ateneuminkuja, 00100 Helsinki. Yhteystiedot: 050-5477 388 / ateneum(at)rokotepalvelu.fi

Rokoteklinikka Iso Omena: Kauppakeskus Iso Omena, 1 krs. Yhteystiedot: 050-301 3450 / omena(at)rokotepalvelu.fi

Rokoteklinikalla asiantuntijamme auttavat sinua jos et tiedä minkä hepatiittirokotuksen tarvitset matkallesi.

Lähteet: THL, WHO