Punkkirokote eli TBE-rokote

Puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan on saatavilla tehokas rokote ns. punkkirokote, joka annetaan kolmen rokotteen sarjana. TBE-rokotetta on saatavilla kaksi eri valmistetta, joista kummastakin on olemassa oma rokote lapsille ja aikuisille. TBE-rokote kuuluu osassa Suomea kansalliseen rokotusohjelmaan ja osalla alueista rokotetta suositellaan omakustanteisesti hankittavaksi.

Punkkikausi on paljon pidempi kuin “kesäkausi”. Punkin eli puutiaiset ovat aktiivisia ja hakevat sopivaa ravintolähdettä jo yli 5 asteen lämpötiloissa – aikaisesta keväästä pitkälle syksyyn asti. Puutiaiset levittävät kahta vaarallista taudinaiheuttajaa: borrelia-bakteereita ja puutiaisaivokuumevirusta (TBEV, tick-borne encephalitis virus). Vuonna 2021 on diagnosoitu ennätysmäärä TBE-tapauksia.

Borrelioosin aihettavaa borrelia-bakteeria varten ei ole toistaiseksi olemassa rokotetta. Tästä syystä punkkitarkastus tarpeen tehdä päivittäin myös TBE:tä vastaan rokotetuilla henkilöillä. Puutiaisten puremia voi yrittää välttää suojaavalla pukeutumisella ja välttämällä pitkässä heinikossa liikkumista. Puutiaisia vastaan on myös vaatteisiin suihkutettavia hyönteistorjunta-aineita.

TBE-virus yleistymässä

Suomessa on diagnostisoitu vuosittain n. 70–80 TBE-tapausta, mutta vuonna 2021 määrä kaksinkertaistui pääkaupunkiseudun ja Ahvenanmaan alueilla. TBE-virusta esiintyy pääasiassa Ahvenanmaalla ja Turunmaan saaristossa. Lisääntyvässä määrin havaintoja on kuitenkin olemassa muualtakin Suomesta. Täysin ’punkkiturvallista’ aluetta on tällä hetkellä varsin vaikea nimetä.

Virusta on runsaasti myös heti itärajan takana ja kaikissa Baltian maissa. Merkittäviä tautimääriä on myös Keski-Euroopassa etenkin Saksassa, Itävallassa, Sloveniassa, Unkarissa, Tsekissä ja Kroatiassa. Ilmaston lämpenemisen oletetaan muuttavan taudin leviämistä. Esimerkiksi Liettuassa tautitapausten määrä on 15-kertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana.

TBE on vaarallinen tauti – punkkirokote ennaltaehkäisyssä

Puutiaisaivokuume eli TBE on yleisesti ottaen vaarallisempi mitä vanhempana siihen sairastuu. Arviolta kolmasosa infektoituneista potilaista saa keskushermoston leviävän tautimuodon ja erityisesti aikuisilla tauti leviää itse aivokudokseen, jonka seurauksena kehittyy halvausoireistoa ja pysyviä vaurioita.

Aivokalvontulehdus on tautimuotona yleisempi pienillä lapsilla ja pysyvät keskushermostovauriot lapsilla TBE:n seurauksena ovat harvinaisempia lapsilla kuin aikuisilla. Pienetkin lapset voivat kuitenkin saada vaikean tautimuodon infektion seurauksena. Tutkimuksissa on myös käynyt ilmi, että lapsilla on lievänkin tautimuodon jälkeen pitkäkestoisia oppimis- ja muistihäiriöitä ja käytöshäiriöitä.

Suomessa on kahta eri TBE-rokotetta ns. punkkirokotetta aikuisille

Rokoteklinikoilta ja Rokotebusseilta löytyy pääsääntöisesti molempia Suomessa myytäviä punkkirokotteita. Rokotteen valinta tehdään asiakkaan kanssa edellisten rokotetietojen perusteella. Varmimmin molempia rokotteita löytyy aina Rokoteklinikoilta, joissa on isommat varastot.

TBE-rokotteen (punkkirokote) perussuoja saadaan kolmen pistoksen avulla

Perusrokotussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1-3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 9–12 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna hyvää suojaa, siksi on tärkeää viedä rokoteohjelma loppuun.

Ensimmäinen tehosteannos annetaan kolmen vuoden kuluttua kolmannesta annoksesta. Tämän jälkeen tehostetaan seuraavasti:

  • Alle 50-vuotiaana tehosteen saaneelle seuraava tehoste 10 vuoden kuluttua
  • 50-60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan tehosteet 5 vuoden välein
  • yli 60-vuotiaana tehosteen saaneelle annetaan seuraavat tehosteet 3 vuoden välein
  • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

(lähde: THL)

Rokotteet ovat olleet hyvin siedettyjä. Paikallisia reaktioita (punoitusta, kipua rokotuskohdassa) on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla ja tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5–6 prosentilla. Sivuvaikutusten esiintyvyys vähenee ensimmäisen rokotuskerran jälkeen.

Lue lisää:

TBE-rokote: usein kysyttyä

Punkkisyyni

Punkin poistaminen

punkkirokote