Punkkirokote eli TBE-rokote

Viimeksi päivitetty: Ma 1 Huhtikuu, 2024

Punkit eli puutiaiset kantavat kahta ihmiselle vaarallista tautia, joita ovat bakteerin aiheuttama borrelioosi ja viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus eli TBE (tick-borne encephalitis), joka tunnetaan myös nimellä puutiaisaivokuume. TBE-tapaukset ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana lisääntyneet. Vuonna 2023 THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 194 puutiaisaivotulehdustapausta.  Puutiaisaivokuumetta vastaan on saatavilla hyvin suojaa antava rokote ns. punkkirokote. Rokote sopii yli 1-vuotiaille lapsille ja aikuisille. Rokotukselle voi aina tulla ilman ajanvarausta!

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Punkkirokotteen aikataulu

  • Perusrokotussarjaan kuuluu kaikille kolme rokotusta. Toinen annos annetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen. Kolmas annos annetaan 5–12 kuukauden (tai toisella rokotevalmisteella 9–12 kuukauden) kuluttua toisesta annoksesta.
  • Ensimmäinen tehosteannos annetaan kaikille kolmen vuoden kuluttua perussarjan kolmannesta annoksesta riippumatta rokotettavan iästä.
  • Seuraavat tehosteannokset annetaan ikään perustuen seuraavasti:
    • Alle 50-vuotiaille tehoste 10 vuoden välein
    • 50–60-vuotiaille tehoste 5 vuoden välein
    • yli 60-vuotiaille tehoste 3 vuoden välein
    • henkilöille, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt hoidon tai sairauden vuoksi, annetaan tehoste 3 vuoden välein.

Rokotussarjan voi aloittaa mihin vuodenaikaan tahansa, mutta kaksi ensimmäistä rokotetta on hyvä ottaa ennen punkkikauden alkua. On tärkeää ottaa kaikki kolme rokotetta, sillä ensimmäinen punkkirokote ei vielä anna tarpeeksi hyvää suojaa puutiaisaivokuumetta vastaan. Perussarjan jälkeen rokotussuojaa ylläpidetään tehosteannoksilla. Puutiaisaivokuumerokotetta on saatavilla kahta eri valmistetta. Molemmat rokotteet ovat vaihtokelpoisia eli toisella rokotteella aloitettua sarjaa voi jatkaa toisella rokotteella.

Puutiaisaivokuumealueet Suomessa

Punkit viihtyvät luonnossa kaikkialla, missä on riittävän kosteaa ja rehevää kasvillisuutta. Myös puutarhat sekä golf- ja jalkapallokentät ovat punkeille mieluisia alueita. Punkki voi kulkeutua sisätiloihin myös lemmikin välityksellä. Osassa Suomea punkit kantavat TBE-virusta, joka voi pureman välityksellä siirtyä ihmiseen. Vuonna 2023 THL:n ylläpitämään tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin yhteensä 194 puutiaisaivokuumetapausta. Tapausmäärissä on ollut kasvua edellisen kymmenen vuoden aikana. Voit katsoa yksityiskohtaiset ja kuntakohtaiset rokotussuositukset THL:n karttaesityksestä

TBE-rokote kansallisessa rokotusohjelmassa

TBE-rokotteen perussarja on maksuton yli 3-vuotiaille osana kansallista rokotusohjelmaa seuraavilla paikkakunnilla vakituisille asukkaille ja pitkäaikaisesti loma-asunnossa aikaa viettäville. Matkailijoille perussarja on omakustanteinen. Tehosterokotteet ovat omakustanteiset sekä kuntalaisille että matkailijoille.

  • Ahvenanmaalla
  • Espoon Suvisaaristossa (02380)
  • Helsingin Karhusaaressa
  • Kemissä Takajärvi-Haukkarin (94700), Pikku-Berliini-Hepolan (94830), Veitsiluodon (94800), Ajoksen (94900) sekä Peurasaaren (94720) postinumeroalueilla
  • Kirkkonummella Luoman (02440) ja Masalan (02430) postinumeroalueilla
  • Kotkan saaristossa
  • Kustavissa
  • Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosassa sekä Kuusimäki-Lavolan (53810) postinumeroalueella
  • Lohjanjärven saaristoalueella ja Ojamon (08200), Kirkniemen (08800), Lylyisen/Hormajärven (08450) sekä Vohloisen/Virkkalan (08700) postinumeroalueilla
  • Paraisilla
  • Raahen edustalla Preiskarin saaressa
  • Raaseporissa Bromarvin (10570) postinumeroalueella
  • Simossa
  • Tohmajärvellä
  • Sipoon saaristossa (Västerskog (01120)

Muut TBE-riskialueet

THL antaa rokotussuosituksia myös kansallisen rokotusohjelman ulkopuolisille alueille. Rokotussuosituksia koskevilla riskialueilla rokotettava kustantaa rokotussarjan itse. Useat saaristo- ja rannikkoseudun kunnista kuuluvat puutiaisaivokuumeen riskialueeseen ja näillä alueilla luonnossa liikkuvan kannattaa harkita rokotteen ottamista.

Esimerkiksi Lohjalla, Kirkkonummella, Hangossa, Raaseporissa, Inkoossa, Siuntiossa, Sipoossa, Puumalassa, Taipalsaaressa, Rauman saaristossa ja Uudessakaupungissa rokotetta suositellaan kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille.

Espoossa rokotetta suositellaan luonnossa oleskeleville asukkaille ja mökkiläisille sekä alueella paljon ulkoileville henkilöille omakustanteisesti. Suvisaaristossa asukkaat saavat TBE-rokotteen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa suurentuneen TBE-riskin takia.

Helsingissä TBE-rokotetta suositellaan kaikille luonnossa liikkuville asukkaille ja mökkiläisille Etelä-Laajasalossa, Jollaksessa, Villingissä, Kivinokassa, Roihuvuoressa ja Länsi-Herttoniemessä.

Osassa paikkakuntia rokotetta suositellaan kaikille asukkaille ja osassa runsaasti (yli neljä viikkoa) luonnossa liikkuville. Suositukset vaihtelevat TBE:n yleisyyden mukaan ja suosituksia päivitetään vuosittain.

Punkkirokote ja matkailu

punkki ihollaPuutiaisaivokuumeelta kannattaa suojautua matkustaessa Baltian alueella ja monessa Keski- ja Itä-Euroopan maassa. Etelä-Ruotsissa ja Virossa matkaillessa TBE-rokotussuoja tulisi olla kunnossa. Euroopan ulkopuolella puutiaisaivokuumetta esiintyy mm. Venäjällä ja Kiinassa. Rokotussuojan tarvetta on hyvä arvioida, jos oleskelee pitkään tai on töissä taudin esiintymisalueilla. Ilmaston lämpenemisen oletetaan vauhdittavan taudin leviämistä. Esimerkiksi Liettuassa tautitapausten määrä on 15-kertaistunut viimeisten 30 vuoden aikana. Katso TBE-riskialueet Euroopassa (linkki sivulle rokotesuoja.fi).

TBE-rokotteen voimassaolo

TBE-rokotesuojaa tulee perussarjan jälkeen ylläpitää tehosteannoksin niin kauan kuin on tarve suojalle eli jos liikkuu luonnossa TBE-alueilla. Ensimmäinen tehosteannos tulee kaikille iästä riippumatta 3 vuoden kuluttua perussarjasta ja tämän jälkeen iästä riippuen 3-10 vuoden välein.

Punkkirokotteen sivuvaikutukset

Punkkirokote on yleensä hyvin siedetty. Tavallisimpia rokotusreaktioita ovat pistoskohdan paikallisoireet, kuten punoitus ja kipu. Yleisoireita, kuten päänsärkyä, väsymystä, huonovointisuutta, jäsenten särkyä tai imusolmukkeiden turvotusta rokotuksen jälkeen ilmaantuu noin viidellä prosentilla ihmisistä. Pienillä lapsilla myös kuume on tavallinen oire punkkirokotuksen jälkeen. Sivuvaikutukset ovat yleensä voimakkaimmat ensimmäisen rokotuskerran jälkeen ja häviävät parin päivän sisällä. 

Puutiaisaivokuumeen oireet

Puutiaisaivokuume on usein oireeton, vain 10–30 prosentille tartunnan saaneista ihmisistä kehittyy oireita punkin pureman jälkeen. Puutiaisaivokuumeen oireet etenevät kahdessa vaiheessa. Ensioireet kestävät noin viikon ja niihin kuuluu lievä kuume, päänsärky, pahoinvointi, yleinen sairaudentunne ja nivelkivut. Suurin osa sairastuneista toipuu ensivaiheen jälkeen täysin.

Puutiaisaivokuumeen toinen vaihe kehittyy noin viikon oireettoman vaiheen jälkeen kolmasosalle potilaista viruksen levitessä keskushermostoon ja aivokudokseen. Varsinaiseen aivotulehdukseen liittyy usein kuume, päänsärky, pahoinvointi, niskajäykkyys ja valonarkuus sekä neurologisia oireita, kuten kouristukset, tajunnanhäiriöt ja halvausoireet.

Mikä on TBE eli puutiaisaivokuume?

Puutiaisaivokuumetta kutsutaan myös puutiaisaivotulehdukseksi tai TBE-taudiksi. Videolla sairaanhoitaja Antti kertoo sinulle taudista ja sen ehkäisystä.

Punkkirokote lapsille

Punkkirokote voidaan antaa lapsen täytettyä 1 vuotta. Rokote annetaan isommilla lapsilla olkavarren lihakseen, mutta pienillä lapsilla (yleensä 1–2 v) voidaan käyttää myös reisilihasta. Lapsilla rokoteannos on puolet aikuisen annoksesta. Rokoteklinikoillemme ovat tervetulleita kaikenikäiset lapset.

Punkkirokote ja raskaus

Raskaana olevien rokottamisen hyödyt ja mahdolliset haitat punnitaan aina huolellisesti. Raskausaikana vältetään turhien rokotusten antamista. Raskaana olevalle voidaan lääkärin arvion perusteella harkita punkkirokotteen antamista erityistilanteissa. 

Puutiaisaivokuumeen diagnosointi ja hoito

Puutiaisaivokuumeen diagnoosi tehdään oireiden ja tutkittujen vasta-aineiden perusteella. TBE-vasta-aineita voidaan tutkia verikokeella tai selkäydinnäytteellä aikaisintaan 1–2 viikkoa tartunnan saamisen jälkeen. Puutiaisaivokuume on virustauti eikä siihen ole olemassa lääkehoitoa, mutta oireita voidaan lievittää. Aivotulehduksen saaneet potilaat vaativat yleensä sairaalahoitoa. Taudin voi sairastaa vain kerran, sillä sairastaneelle jää elinikäinen suoja puutiaisaivokuumetta vastaan.

Punkkitarkastus

Punkkitarkastus kannattaa tehdä rutiininomaisesti aina, kun on liikkunut alueella, jossa punkkeja esiintyy. Tutki huolellisesti koko vartalo, hiukset ja päänahka, polvitaipeet, kainalot, nivuset ja korvantaustat. Mikäli havaitset iholla punkin, poista se välittömästi. 

Mitä pidempään punkki on kiinnittyneenä iholla, sitä suurempi riski on borreliabakteerin tai TBE-viruksen leviämiseen ihmiseen. Puutiaisaivokuumetta aiheuttava virus tarttuu minuuttien sisällä punkin puremasta. Borrelioosia aiheuttava bakteeri tarttuu punkin ollessa kiinnittyneenä ihoon yli 24 tuntia. 

Punkin poistaminen ihosta

Punkin poistaminen ihosta punkkipihditPunkin poisto onnistuu parhaiten ohutkärkisillä pinseteillä tai punkkilastalla, joilla saadaan hyvä ote mahdollisimman läheltä ihoa. 

  • Jos käytät pinsettejä, tartu punkkia pinseteillä mahdollisimman läheltä ihoa. Vedä punkki irti hitaasti ja varovasti ylöspäin suuntautuvalla liikkeellä. Älä kierrä tai purista punkkia. 
  • Jos käytät punkkilastaa, aseta lasta ihon myötäisesti punkin eteen. Liu’uta punkkilastaa niin, että punkki asettuu lastan kapeaan osaan. Sen jälkeen liu’uta hitaasti punkkilastaa eteenpäin, kunnes tunnet, että punkki irrottaa otteensa.
  • Mikäli punkin jäänteitä jää ihoon, ne poistuvat yleensä ajan myötä itsestään. Voit myös poistaa jäänteet muutaman päivän kuluttua pinseteillä tai puhtaalla neulalla.
  • Puhdista puremiskohta desinfioivalla aineella vähentääksesi ihon tulehtumisen riskiä. Seuraa puremakohtaa muutaman viikon ajan.

Punkkirokotteen hinta

TBE-rokotteen hinta on aikuisille ja 16 vuotta täyttäneille 57 € ja lapsille (1–15 v.) 52 € /annos. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €. 

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, ECDC, Pfizer (rokotesuoja.fi)

 

 

FAQ

Kannattaako TBE-rokote ottaa?
Vastaus: Rokote estää noin yhdeksän TBE-tapausta kymmenestä. Jos liikut puutiaisaivokuumealueella, niin rokote on helppo tapa suojautua vakavalta taudilta.
Voinko mennä saunaan rokotuksen jälkeen?
Vastaus: Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen, jos vointi on normaali.
Imetän lastani, voinko silti saada rokotuksen?
Vastaus: Imetys ei ole este TBE-rokotuksen ottamiselle.
Pelkään piikkejä, mitä voin tehdä, jotta punkkirokotus tuntuisi helpommalta?
Vastaus: Tärkeintä on kertoa asiasta hoitajillemme. Näin voimme antaa sinulle ylimääräistä aikaa ja halutessasi voit saada rokotuksesi maaten. Huolehdi, että olet syönyt ja juonut hyvin, jos pyörryt helposti.
Minulla on flunssa ja yskää. Saanko silti tulla?
Vastaus: Rokotamme vain terveitä ihmisiä. Rokoteklinikkamme ovat auki ympäri vuoden. Tule ottamaan tarvittavat rokotukset, kun olet tervehtynyt.
Onko punkkirokote turvallinen ottaa?
Vastaus: Kyllä, TBE-rokotteet ovat olleet hyvin siedettyjä. Paikallisia reaktioita (punoitusta, kipua rokotuskohdassa) on esiintynyt yhtä paljon kuin muillakin lihakseen pistettävillä rokotteilla. Tavallisinta vaivaa eli lyhytkestoista päänsärkyä rokotuksen jälkeen on ollut 5–6 %:lla. Sivuvaikutusten esiintyvyys vähenee ensimmäisen rokotuskerran jälkeen. Rokote on ollut käytössä aikuisilla ja lapsilla jo yli 40 vuoden ajan, eikä sen käyttöön liity merkittäviä terveysriskejä.
Olen kuullut, että alle 7-vuotiaita lapsia ei tule rokottaa TBE-tautia vastaan. Onko se oikein?
Vastaus: Ei, se ei ole totta. Punkkirokotus voidaan hyvin antaa riskialueella liikkuvalle yli 1-vuotiaalle lapselle. Pienetkin lapset voivat sairastua vakavasti puutiaisaivokuumeeseen. Tutkimuksissa on myös käynyt ilmi, että lapsilla voi olla lievänkin tautimuodon jälkeen pitkäkestoisia oppimis- ja muistihäiriöitä sekä käytösongelmia.
Sain kaksi annosta TBE-rokotetta neljä vuotta sitten, mutta unohdin ottaa kolmannen rokotuksen. Pitääkö minun aloittaa rokotukset alusta?
Vastaus: Jos rokotusaikataulu keskeytyy ja rokotusväli pitenee, jatketaan yleensä siitä, mihin on edellisellä kerralla jääty. Elimistö ei unohda aiemmin saamiaan rokotuksia.
Lähden matkalle saaristoon kuukauden kuluttua, ehdinkö ottaa kaksi annosta ennen matkaa?
Vastaus: Kaksi ensimmäistä annosta voi ottaa 14 vrk välillä. Tällöin puhutaan tavanomaisesta nopeutetusta ohjelmasta. Kolmas annos otetaan normaalisti 5-12kk (tai toisella rokotevalmisteella 9-12kk) kuluttua toisesta. Jos tarvitaan välitöntä suojaa matkan vuoksi, niin kolme ensimmäistä annosta voi ottaa nopealla rokotusohjelmalla päivinä 0, 7 ja 21 vrk. Tällöin ensimmäinen tehoste tulee jo 12–18 kuukauden kuluttua kolmannesta annoksesta.
punkkirokote punkit