Rokotukset Eurooppa

Euroopassa matkailevalle pääsääntöisesti riittää, että yleisen rokotusohjelman rokotukset ovat voimassa, mutta osa matkailijoista tarvitsee lisäksi rokotesuojan A-hepatiittia vastaan. Matkan luonteesta ja kestosta riippuen voit tarvita myös muuta rokotussuojaa. Puutiaisaivotulehdukselta suojaavaa TBE-rokotetta suositellaan moneen Keski-Euroopan maahan. Epidemiatilanteet voivat nopeasti myös muuttua: esimerkiksi vuonna 2022 Lontoon jätevesistä on löytynyt poliovirusta ja tehosterokotusta suositellaan yli neljän viikon matkoille Lontooseen.

Kaikille suositeltava rokotesuoja

Kurkkumätä-jäykkäkouristusMPR (tuhkarokko-sikotauti-vihurirokko), influenssakorona

Poliotehostetta suositellaan kaikille Iso-Britanniaan matkustaville, jos matkan kesto on yli 4 viikkoa ja edellisestä tehosterokotuksesta on yli 12kk aikaa. (tieto päivitetty 11.6.2024). Polion suhteen suositukset voivat muuttua epidemiatilanteen mukaan.

Harkinnan mukaan tarvittava rokotussuoja

Näiden lisäksi yleisin matkailijan tarvitsema rokote on tarttuvaa maksatulehdusta vastaan annettava A-hepatiittirokote. Tätä tulee harkita jo matkustettaessa Välimeren itä- tai eteläpuolelle tai pidemmäksi aikaa Itä-Eurooppaan tai Baltian maihin. Riippuen matkan kestosta, kohteesta ja matkan luonteesta saatetaan tarvita myös rokote B-hepatiittia vastaan.

Kannattaa myös arvioida, tarvitaanko TBE- eli punkkirokote, joka suojaa puutiasaivokuumeelta. Jo niinkin läheisessä matkakohteessa kuin Virossa ja Ruotsissa TBE on huomattavasti yleisempi kuin meillä Suomessa. Myös muut Baltian maat sekä useat Keski-Euroopan alueet ovat kohonneen TBE-riskin aluetta. Merkittäviä tautimääriä on etenkin SaksassaItävallassaSloveniassaUnkarissaTsekissä ja Kroatiassa. Rokotussuojaa tarvitsevat pitkään riskialueella oleskelevat, etenkin luonnossa liikkuvat matkailijat.

Muuta huomioitavaa:

Vesirokkorokote on ollut Suomessa lasten rokotusohjelmassa vuodesta 2017. Useimmat aikuiset ja nuoret ovat sairastaneet vesirokon, mutta joiltakin sairastetun taudin tai rokotteen tuoma immuniteetti voi puuttua. THL arvioi, että yli 80 prosenttia 2017 syntyneistä lapsista on saanut vesirokkorokotteen. Ulkomaille matkustaessa on syytä huomioida rokotussuoja (tai sairastetun taudin tuoma suoja) vesirokkoa vastaan. Esimerkiksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa vesirokkorokote ei kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan. Vesirokkovirusta on siis naapurimaissamme runsaasti liikkeellä ja rokottamattomalla on riski sairastua vesirokkoon. Iän myötä riski rajuoireiselle taudille kasvaa.

Maakohtaiset rokotussuositukset:

Turkki

Venäjä