Viisi väittämää rokottamisesta – lääkäri vastaa

Viimeiset vuodet ovat olleet poikkeuksellisia siinä, miten paljon aikuiset ovat saaneet rokotuksia. Koronan myötä rokottautumisesta on tullut tuttua puuhaa kaikille ja moni rokotteisiin liittyvä asia saattaa pohdituttaa ja epäilyttää. Nyt onkin hyvä hetki muistuttaa mieliin muutamia perusasioita rokotteista ja rokottautumisesta.

Rokotepalvelun vastaava lääkäri Jukka Vakkila kommentoi yleisiä rokottamiseen liittyviä väittämiä.

Väite 1: Olen saanut viimeisen kahden vuoden aikana lukuisia rokotteita: neljä koronarokotetta, kolme TBE-rokotetta ja influenssarokotteen. Nyt ei varmaan uskalla enempää rokotteita ottaa, ettei elimistö mene aivan sekaisin. 

Lääkärin vastaus: Tämä ei ole totta. Elimistö törmää päivittäin uusiin mikrobeihin ja nämä kohtaamiset vastaavat rokotteiden antamista. Rokotteiden aiheuttamat reaktiot kehossa ovat vain murto-osa kaikista niistä “rokotevasteista”, joita kehossa muodostuu jokapäiväisessä vuorovaikutuksessa ympäristön mikrobien kanssa. 

Väite 2: Otin viime vuonna influenssarokotteen ja olin koko talven kipeänä, useampi flunssa tuli käytyä läpi. En viitsi tämän vuoksi rokotetta enää ottaa.

Lääkärin vastaus: Varmaankin näin, mutta saadulla influenssarokotteella ja sairastetuilla flunssilla ei ole mitään yhteyttä keskenään. Influenssarokote ei suojaa tavallisia nuhakuumeita vastaan ja toisaalta ei myöskään altista flunssatartunnoille. 

Väite 3: Olen saanut kaikki rokotteet lapsena neuvolassa ja koulussa, joten rokotukseni ovat kunnossa.

Lääkärin vastaus: Perussuoja on kunnossa vain 5 – 15 vuoden ajan riippuen rokotteista. Suojan ylläpitäminen vaatii päivitystä ja lisäksi on mahdollista, että koulun ja neuvolan rokotteet eivät kata niitä tarpeita joita aikuisiällä on syntynyt. 

Väite 4: Matkustan ainoastaan lähialueilla, kuten Virossa ja Ruotsissa, joten en tarvitse mitään matkailurokotteita.

Lääkärin vastaus: Virossa ja Ruotsin rannikolla esiintyy runsaasti puutiaisten levittämää aivokuumetta ja TBE- eli punkkirokotteen ottaminen voi olla hyvinkin suositeltavaa näillä alueilla matkustettaessa.

Väite 5: On parempi sairastaa infektiotaudit kuin ottaa rokote. Sairastaminen on luonnollisempaa ja sen myötä saatu immuniteetti on kestävämpi.

Lääkärin vastaus: Sairastaminen on varmuudella tuskaisempaa ja usein vaarallistakin, joten sitä ei voi mitenkään suositella paremmaksi vaihtoehdoksi kuin rokottamista. Lisäksi sairastamisen kautta syntyvä immuniteetti ei välttämättä ole parempi kuin rokotteen avulla herätetty vaan joissakin tapauksissa jopa heikompi. Hyviä esimerkkejä tästä ovat vyöruusu- ja papilloomavirus- eli HPV-infektiot.