Pneumokokkirokote

Viimeksi päivitetty: Ti 23 Huhtikuu, 2024

Pneumokokkibakteeri eli Streptococcus pneumoniae aiheuttaa ylähengitystieinfektioita, korva- ja poskiontelotulehduksia sekä vakavia tautimuotoja, kuten keuhkokuumetta, aivokalvontulehdusta ja vakavaa yleisinfektiota sepsistä. Iän suhteen merkittävimmässä riskissä pneumokokkitaudille ovat alle 5-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat, mutta taudit alkavat selvästi lisääntyä jo yli 35-vuotiaiden joukossa. Uudentyyppiset pneumokokkirokotteet ovat tehokkaita kaikenikäisillä. Rokote antaa suojaa eri pneumokokkitaudeille ja jopa limakalvokantajuudelle. 

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Erilaiset pneumokokkirokotteet

Suomessa on käytössä viittä eri pneumokokkirokotetta, joista neljä on konjugaattirokotteita (PCV10, PCV13, PCV15 ja PCV20) ja yksi polysakkaridirokote (PPV23). Rokotteet eroavat toisistaan suojaa-antavien alatyyppien määrän osalta ja lisäksi rokotteen antaman suojan kestossa on eroja. Numero rokotteen nimessä kertoo, kuinka monelle erilaiselle pneumokokkibakteerille rokote antaa suojaa.

Ensisijainen vaihtoehto kaikille yli 18-vuotiaille on PCV20-rokote, joka antaa laajimman suojan eri pneumokokkibakteereille. Yksi rokoteannos antaa pitkäaikaista suojaa. Tämä rokote on ollut Suomessa saatavilla keväästä 2022. 

Pneumokokkikonjugaattirokotteet (PCV10, PCV13, PCV15 ja PCV20) ovat uudemman tyyppisiä pneumokokkirokotteita. Ne suojaavat 10-20:ltä erilaiselta pneumokokkibakteerilta rokotteesta riippuen ja synnyttävät sen lisäksi pitkäaikaisen suojan näitä vastaan. Konjugaattirokotteet suojaavat myös limakalvoja ja nenänielua pneumokokkikantajuudelta. 

Pneumokokkipolysakkaridirokote (kauppanimi Pneumovax) on vanhin pneumokokkirokote. Se antaa suojaa kahtakymmentäkolmea yleisintä pneumokokkibakteeria vastaan, mutta suoja jää lyhytaikaiseksi. Rokotteen suojateho säilyy noin viisi vuotta. Polysakkaridirokote voidaan antaa harkinnan mukaan konjugaattirokotteen tehosteena, mikäli henkilöllä on erityisen suuri riski sairastua vakavaan pneumokokkitautiin.

Pneumokokkirokotteen aikataulu ja voimassaolo aikuisella

Pneumokokkirokotteen antaman suojan kesto vaihtelee sen mukaan, mikä rokote on kyseessä. Konjugaattirokote antaa pitkäaikaista suojaa ja se otetaan yleensä kertaalleen. Uusinta PCV20 pneumokokkirokotetta voidaan käyttää täydentämään aiemmin annettuja rokotteita. Esimerkiksi, jos on saanut vanhemman Prevenar 13 -pneumokokkirokotteen, voi ottaa laajemman PCV20-rokotteen aikaisintaan vuoden kuluttua. Ajan myötä saamme lisää tietoa suojan kestosta ja tehosterokotteiden tarpeesta.

Vanhemman tyyppisen pneumokokkirokotteen (Pneumovax) suojateho säilyy noin viisi vuotta. Suosittelemme tämän jälkeen ottamaan uuden PCV20-rokotteen. Ehdoton minimiväli rokotteiden välillä on 1 vuosi.

Pneumokokkitautien riskiryhmät

Kuka tahansa voi saada vakavan pneumokokkitaudin, mutta seuraavat ryhmät ovat kohonneessa riskissä vakavalle pneumokokkitaudille:

 • Alle 5-vuotiaat lapset
 • Yli 65-vuotiaat (riski pneumokokkitaudille kasvaa kuitenkin jo 35v ikävuoden jälkeen)

Iästä riippumatta tietyt perussairaudet ja vastustuskykyä alentavat tekijät altistavat myös pneumokokkibakteerin aiheuttamille vakaville infektioille, kuten:

 • krooninen keuhkosairaus
 • sydän- ja verisuonitaudit
 • diabetes
 • maksan tai munuaisen vajaatoiminta
 • immuniteettia alentavat sairaudet tai lääkitykset
 • sisäkorvaistute
 • aivo-selkäydinnestevuoto
 • alkoholismi ja tupakointi
 • luuydin- tai elinsiirtopotilaat
 • pernanpostopotilaat
 • laitoshoidossa olevat potilaat

Lasten pneumokokkirokotukset

Tällä hetkellä kattavin pneumokokkikonjugaattirokote lapsille on PCV15. Rokote antaa pitkäaikaisen suojan viidelletoista eri pneumokokkibakteerille. Vaikeita tautimuotoja aiheuttavat alatyypit ovat muuttuneet viime vuosina ja PCV15-rokotteella voikin vähentää lapsen riskiä sairastua vakavaan pneumokokkitautiin. Rokote sopii 6vko:n iästä alkaen kolmen annoksen sarjana. Aiemmin rokottamattomille 12 kk — 23 kk ikäisille lapsille annetaan yhteensä kaksi pistosta 2 kk välillä. Aiemmin rokottamattomille tai puutteellisesti rokotetuille 2-18-vuotiaille riittää yksi annos PCV15-rokotetta. 

Kansallisessa rokotusohjelmassa pienet lapset saavat PCV10 -rokotteen neuvolassa kolmen annoksen sarjana.

Pneumokokkitautien esiintyvyys

Pneumokokki aiheuttaa maailmanlaajuisesti valtavan tautitaakan. Vuonna 2016 pneumokokki aiheutti enemmän kuolemia kuin mikään muu taudinaiheuttaja maailmassa. Antibiootit ja pneumokokkirokotteet säästävät vuosittain valtavasti ihmishenkiä. Pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta tavataan runsaasti etenkin infektiokausien aikana, sillä se kehittyy usein influenssan, RS-viruksen ja muiden yleisten taudinaiheuttajien jälkitautina.

Pneumokokkirokotteen sivuvaikutukset

Tyypillisiä pneumokokkirokotteen aiheuttamia rokotusreaktioita ovat pistokohdan paikallisoireet, kuten kipu, kuumotus, punoitus, ihottuma ja turvotus, joita esiintyy jopa neljänneksellä rokotteen ottaneista. Muita mahdollisia rokotusreaktioita ovat yleinen sairauden tunne, kuume ja ärtyneisyys. Oireet ilmaantuvat yleensä parin päivän sisällä rokottamisesta ja ovat nopeasti ohimeneviä. 

Pneumokokkitaudin oireet

Pneumokokit aiheuttavat välikorvatulehduksia, poskiontelotulehduksia, keuhkokuumeita, aivokalvontulehduksia ja verenmyrkytyksiä. Iäkkäillä ihmisillä keuhkokuumeeseen liittyy merkittävä pysyvän toimintakyvyn laskun ja kuoleman riski. Aivokalvontulehdus voi vaurioittaa aivoja ja aiheuttaa pysyviä hermostovaurioita, kuten kuulovammoja ja epileptisiä kohtauksia. Verenmyrkytykseen liittyy useita vakavia komplikaatioita, kuten septinen sokki ja monielinvaurio, joka voi johtaa kuolemaan. Pneumokokki leviää pisaratartuntana ihmisen aivastaessa tai yskiessä ja kosketuksen kautta. 

Pneumokokkibakteerin aiheuttamia infektioita hoidetaan antibiooteilla. Vakavaan tautimuotoon sairastuneet potilaat hoidetaan sairaalassa suonensisäisillä antibiooteilla. Pneumokokkitautien hoito on vaikeutunut, sillä pneumokokkibakteerien antibioottiresistenssi, eli vastustuskyky antibiootteja kohtaan on kasvanut. Rokotteen ottaminen pneumokokkibakteereja vastaan on tästäkin syystä erittäin perusteltua. 

Pneumokokkirokote vai keuhkokuumerokote?

Pneumokokkirokotteesta käytetään puhekielessä ajoittain nimeä keuhkokuumerokote. Rokote suojaa kuitenkin myös muilta pneumokokin aiheuttamilta taudeilta, kuten aivokalvontulehdukselta ja sepsikseltä.

Pneumokokkirokotteen hinta

Pneumokokkirokoteen (PCV20 konjugaattirokote) hinta 18-vuotta täyttäneille ja vanhemmille 135 €. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00€. Lapsille sopivaa pneumokokkirokotetta (PCV15) voimme pyynnöstä tilata klinikoillemme.

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä CDC, THL ja WHO