Pneumokokkirokote

Pneumokokkibakteeri eli Streptococcus pneumoniae aiheuttaa ylähengitystieinfektioita sekä hengenvaarallisia taudinkuvia, kuten keuhkokuumetta ja sepsistä. Antibiootit sekä pneumokokkirokotteet säästävät vuosittain valtavasti ihmishenkiä. Pneumokokkirokotteiden paras teho on todettu nimenomaan vakavissa pneumokokkitaudeissa, ei niinkään lievemmissä taudeissa kuten korvatulehduksissa. Isoimmat riskiryhmät vakaville pneumokokkitaudeille ovat pienet lapset sekä ikäihmiset. Suomessa pneumokokkirokote kuuluu lapsilla kansalliseen rokotusohjelmaan. Senioreille pneumokokkirokote on suositeltu mutta omakustanteinen.

Pneumokokkirokotteiden hyödyt on nähty jo ennen COVID-19-pandemiaa niin suuriksi, että valtaosassa kehittyneitä maita pneumokokkirokotteet on sisällytetty lasten rokotusohjelmaan ja myös maailman terveysjärjestö WHO suosittelee niitä vahvasti kaikille yli 65-vuotiaille. Virustautien jälkeisessä pneumokokki-infektiossa pneumokokkirokotteiden hyödyt on osoitettu ainakin influenssan, metapneumoviruksen ja RSV-taudin jälkeisten komplikaatioiden ehkäisyssä.

Tuleeko pneumokokilta suojautua pandemian aikaan?

Koronaviruksen aiheuttamat merkittävät komplikaatiot liittyvät erityisesti keuhkokuumeeseen ja sen seurauksena kehittyvään ARD-oireyhtymään. Varsinaista tutkimusnäyttöä esimerkiksi pneumokokin osallisuudesta kuolemantapauksissa ei ole ehtinyt muodostua. On kuitenkin tietoja siitä, että potilaat kehittävät taudin aikana bakteerikomplikaatioita ja sekundaariset bakteeri-infektiot voivat olla merkittävästi mukana lisäämässä tautikuolleisuutta.

Kiinnostava huomio on, että lapset ovat yleensä saaneet suojauksen pneumokokkirokotteella ja selviävät pääsääntöisesti taudista varsin helposti verrattuna muuhun väestöön.

Pneumokokkirokote hyödyllinen myös alle 65-vuotiaille

Konjugaattirokote (PVC13 ja PVC20) antaa nykytiedon mukaan yhdellä annoksella aikuiselle hyvän ja pitkäaikaisen suojan vakavia pneumokokkitauteja vastaan. Markkinoille on toukokuussa tullut uusi päivitetty pneumokokkirokote. Uusi rokote perustuu nykyiseen 13-valenttinen pneumokokkikonjugaattirokotteeseen (PCV13) ja siihen on lisätty seitsemän serotyyppiä (PCV20).

Ottaen huomioon koronavirukseen liittyvän keuhkokuumeriskin ja tiedon, mitä meillä on pneumokokkitautien yhteydestä muihin virustauteihin, on varsin perusteltua alentaa suositusikärajaa pandemian yhteydessä. 13-valenttisella rokotteella on jo virallisestikin käyttöaihe olemassa yli 50-vuotiaille. Tämäkään ei voi olla ehdoton alaikäraja rokotteen ottamiselle. Pandemian aikana on keuhkokuumeeseen menehtynyt myös monia alle 50-vuotiaita ihmisiä.

Lue lisää:

Seniorikansalaisten rokotukset

Pneumokokki (THL)

pneumokokkirokote