Pneumokokki

Pneumokokkien aiheuttamat taudit ovat lähtökohtaisesti hengenvaarallisia. Pneumokokkibakteereihin tehoavat antibiootit sekä pneumokokkirokotteet säästävät siten valtavasti ihmishenkiä vuosittain. Pneumokokkirokotteiden paras teho on todettu nimenomaan vakavissa pneumokokkitaudeissa, ei niinkään lievemmissä taudeissa kuten korvatulehduksissa.

Pneumokokkirokotteiden hyödyt on nähty jo ennen COVID-19-pandemiaa niin suuriksi, että valtaosassa kehittyneitä maita pneumokokkirokotteet on sisällytetty lasten rokotusohjelmaan ja myös maailman terveysjärjestö WHO suosittelee niitä vahvasti kaikille yli 65-vuotiaille. Virustautien jälkeisessä pneumokokki-infektiossa pneumokokkirokotteiden hyödyt on osoitettu ainakin influenssan, metapneumoviruksen ja RSV-taudin jälkeisten komplikaatioiden ehkäisyssä.

Auttaako pneumokokkirokote PCV-rokote COVID-19-pandemiassa?

SARS-CoV-2-viruksen aiheuttamat merkittävät komplikaatiot liittyvät erityisesti keuhkokuumeeseen ja sen seurauksena kehittyvään ARD-oireyhtymään. Varsinaista tutkimusnäyttöä esimerkiksi pneumokokin osallisuudesta kuolemantapauksissa ei ole ehtinyt muodostua. On kuitenkin tietoja siitä, että potilaat kehittävät taudin aikana bakteerikomplikaatioita ja sekundaariset bakteeri-infektiot voivat olla merkittävästi mukana lisäämässä tautikuolleisuutta.

Kiinnostava huomio on, että lapset ovat yleensä saaneet suojauksen pneumokokkirokotteella ja selviävät pääsääntöisesti COVID-19-taudista varsin helposti verrattuna muuhun väestöön.

Aikuisväestölle on saatavilla pneumokokkirokotteita, jotka iäkkäämmille yli 65-vuotiaille on jo ennen COVID-19-pandemiaakin todettu suositeltaviksi. Tämä pandemia ei varmasti niiden tärkeyttä vähennä.

Pneumokokkirokote hyödyllinen myös alle 65-vuotiaille

Ottaen huomioon SARS-CoV-2-virukseen liittyvän keuhkokuumeriskin ja tiedon, mitä meillä on pneumokokkitautien yhteydestä muihin virustauteihin, on varsin perusteltua alentaa suositusikärajaa pandemian yhteydessä. 13-valenttisella rokotteella on jo virallisestikin käyttöaihe olemassa yli 50-vuotiaille. Tämäkään ei voi olla ehdoton alaikäraja rokotteen ottamiselle. Pandemian aikana on keuhkokuumeeseen menehtynyt myös monia alle 50-vuotiaita ihmisiä.

Kaksi pneumokokkirokotetta kahden kuukauden väliajalla

Pneumokokkia vastaan rokottaminen ikäihmisillä ja muilla perussairailla on usein tehty kahdessa osassa. Ensimmäinen rokote on ollut 13-valenttinen konjugaattirokote (Pneumokokkikonjugaattirokote eli PCV) . Toinen rokote on 23-valenttinen polysakkaridirokote, joka on annettu muutamaa kuukautta myöhemmin.

Minimivälinä voisi pitää kahta kuukautta rokotteiden välissä. Pandemian aikana suojaus olisi syytä saada päälle mahdollisimman nopeasti ja siten kaksi eri rokotetta kahden kuukauden väliajalla olisi suositeltava ohjelma kaikenikäisille aikuisille. Rokotteet ovat turvallisia ja olleet pitkään jo käytössä. Mitä vanhemmasta ihmisestä on kysymys, sitä selkeämpi on niistä saatava hyöty – myös pandemiatilanteessa.