Meningokokkirokote

Viimeksi päivitetty: Ti 12 Maaliskuu, 2024

Meningokokkibakteeri eli Neisseria meningitidis aiheuttaa vakavia infektioita, kuten aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä. Hoitamattomana meningiitti johtaa jopa 50% tapauksissa kuolemaan. Noin 10-20 %:lle sairastuneista jää taudista pysyvä vamma. Kaikenikäiset voivat sairastua meningokokin aiheuttamiin tauteihin, mutta sairastuvuus on yleisintä pienillä lapsilla ja nuorilla. Matkailija voi tarvita meningokokkirokotetta matkustaessa pidemmäksi aikaa suuren ilmaantuvuuden alueelle sekä Afrikan meningiittivyöhykkeeseen kuuluviin maihin.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi 

Erilaiset meningokokkirokotteet

Meningokokit jaetaan bakteerin rakenteen perusteella 12 alaryhmään eli serotyyppiin. Kuuden eri meningokokki-ryhmän (A, B, C, W, X and Y) tiedetään aiheuttavan vakavia infektioita ja laajoja epidemioita. Meningokokkitauteja vastaan on saatavilla kahdenlaisia rokotteita. Ryhmiä A,C,W ja Y vastaan on saatavilla nelivalenttinen konjugaattirokote (Meningokokki ACWY -rokote) ja ryhmän B meningokokkia vastaan on saatavilla proteiinirokote.

Meningokokki ACWY -rokotteen aikataulu

Lapset 6vko-5kk: perussarja on kaksi annosta 2kk välillä ja tehosteannos vuoden iässä. Seuraava tehosteannos voi olla tarpeen, jos edellisestä on yli 5 vuotta ja matkustaa riskialueelle. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo kolmen vuoden kuluttua.

Lapset 6kk-12kk: perussarja on yksi annos ja tehosteannos 12kk iässä tai vähintään 2kk ensimmäisestä annoksesta. Seuraava tehosteannos voi olla tarpeen, jos edellisestä on yli 5 vuotta ja matkustaa riskialueelle. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo kolmen vuoden kuluttua.

Lapset yli 12kk, nuoret ja aikuiset: perussarja on yksi annos. Jos ensimmäinen rokote on annettu alle 7 v. iässä, on ensimmäinen tehosteannos tarvittaessa 3 vuoden kuluttua. Aikuisille tehosteannos on tarpeen, jos perusrokotuksesta on yli 5 vuotta ja matkustaa riskialueelle. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo kolmen vuoden kuluttua.

Meningokokki B -rokotteen aikataulu

Lapset 2–5 kk: perussarja on kaksi tai kolme annosta. Jos perussarjaan kuuluu kaksi annosta, antoväli on 2kk. Jos sarjaan kuuluu kolme annosta, antoväli on 1kk. Tehosterokote annetaan 12–15 kk iässä, kun perussarjan viimeisestä annoksesta on kulunut vähintään 6kk ja enintään 24 kk.

Lapset 6–11 kk: perussarja on kaksi annosta kahden kuukauden välillä. Tehosterokote annetaan toisena elinvuotena, kun toisesta rokotuskerrasta on kulunut vähintään 2 kk.

Lapset 12–23 kk: perussarja on kaksi annosta kahden kuukauden välillä. Tehosterokote annetaan, kun toisesta rokotuskerrasta on kulunut 12–23 kk.

Lapset 2–10 v: perussarja on kaksi annosta vähintään 1 kk välillä. Yksilöllisen harkinnan mukaan voidaan antaa tehosterokotus. 

Lapset vähintään 11v, nuoret ja aikuiset: perussarja on kaksi annosta vähintään 1 kk välillä. Yksilöllisen harkinnan mukaan voidaan antaa tehosterokotus.

Meningokokin esiintyvyys

Meningokokki tarttuu ihmisten välillä pisaratartuntana lähikontaktissa ja sen aiheuttamia aivokalvontulehduksia tavataan eri puolilla maapalloa. Suomessa ja EU-maissa yleisimpiä meningokokkiryhmiä ovat B, C ja Y. Erityisesti Benelux-maissa ja Englannissa tavataan C-ryhmän epidemioita aika ajoin. Euroopassa, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Etelä-Amerikassa meningiitin esiintyvyys on noin 0.10–2.4 tapausta 100,000 henkilöä kohti vuodessa. Osassa Euroopan maista lapset saavat meningokokkirokotteet osana kansallista rokotusohjelmaa. Joissain maissa rokotusta ja todistusta sen saamisesta edellytetään vaihto-oppilailta tai yliopisto-opiskelijoilta.  

Meningiittivyöhyke Afrikassa

Meningokokin esiintyvyys on runsainta niin sanotulla meningiittivyöhykkeellä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Siellä meningiitin esiintyvyys voi nousta jopa 1,000 tapaukseen 100,000 henkilöä kohti vuodessa. Aikaisemmin meningiittivyöhykkeellä esiintyi eniten A-ryhmän meningokokkkia, mutta rokotuksen ansiosta tämä on lähes hävinnyt ja ryhmät C, W ja X ovat tavallisimmat.

Afrikan meningiittivyöhykkeelle matkustettaessa Meningokokki ACWY -rokote on aina tarpeellinen. Vyöhyke sijaitsee Saharan eteläpuolella päiväntasaajan seudulla ja alueella tautitapauksia esiintyy jatkuvasti, mutta erityisesti kuivan kauden aikana joulukuusta kesäkuuhun. Katso meningiittivyöhykkeen maat Yhdysvaltojen tartuntatautiviraston CDC:n kartasta.

Meningokokkirokotteen voimassaolo

Meningokokki ACWY -rokotteen suoja aikuisilla on noin viisi vuotta. Tehosteannosta voi tarvita matkustettaessa riskialueelle. Jos suojaa tarvitsee erityisesti A-ryhmää vastaan, niin tehostetta voidaan suositella jo kolmen vuoden kuluttua. 

Meningokokkki B -rokotteen suojan kestosta aikuisilla ei ole vielä tarkkaa tietoa. Tehosteannos voidaan antaa yksilöllisen harkinnan perusteella.

Meningokokkirokotteen sivuvaikutukset

Meningokokki ACWY sekä Meningokokki B -rokotteiden tyypillisimpiä rokotusreaktioita ovat pistokohdan ohimenevät paikallisreaktiot. Joskus voi lisäksi ilmetä ohimeneviä yleisoireita, kuten päänsärkyä ja kuumetta.

Meningokokkitaudin oireet

Meningokokkibakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus eli meningiitti on vakava ja pelätty tauti. Taudin itämisaika on 2-10 vrk:tta ja vakavat oireet voivat kehittyä nopeasti. Tyypillisiä oireita ovat niskajäykkyys, korkea kuume, valonarkuus, pahoinvointi, sekavuus ja päänsärky. Aivokalvontulehduksen lisäksi meningokokki voi aiheuttaa myös muita infektioita, kuten sepsiksen eli verenmyrkytyksen tai keuhkokuumeen. Meningokokki tarttuu pisara- tai kosketusteitse, joko oireettomasta nielukantajasta (5–10 % väestöstä) tai oireilevasta potilaasta. Sairastumisen jälkeen nopea antibioottihoito on oleellista taudista selviytymisen ja pitkäaikaisten oireiden ehkäisyn kannalta.

Meningokokkirokotteen hinta 

Meningokokki ACWY -rokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 101 € /annos. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Meningokokki B -rokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 172 € /annos. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, CDC ja WHO