Rokotteiden turvallisuus

Rokotteen kehittäminen on pitkä prosessi, jonka tavoitteena on saada käyttäjälleen mahdollisimman tehokas ja turvallinen rokote. Kehittäminen vie tyypillisesti useita vuosia ja vain pieni osa kehitetyistä rokotteista päätyy lopulta käyttöön. 

Yleensä haittavaikutukset lieviä

Kaikissa rokotteissa on mahdollisia haittavaikutuksia, jotka yleensä ovat kuitenkin lieviä. Tavallisimmat rokotusreaktiot ovat pistopaikan kipu ja punoitus, päänsärky, kuume, väsymys ja pahoinvointi. Vakavan allergisen reaktion eli anafylaksian saa arvioiden mukaan vain noin yksi miljoonasta rokotettavasta. Vakavan allergisen reaktion mahdollisuuteen on rokotuspaikoilla aina varauduttu tarvittavilla lääkkeillä. 

Harvinaiset haittavaikutukset voivat tulla esiin vasta kun rokote on ollut laajemmin käytössä. Rokotteiden turvallisuuden arviota ja seurantaa tehdään tämän vuoksi jatkuvasti. Esimerkkinä tästä Covid-19 adenovirusvektorirokote, joka käyttöönoton jälkeen yhdistettiin harvinaisiin veritulppiin. Haittavaikutuksen ilmaantumisen jälkeen rokotteen käyttöä arvioitiin uudelleen.

Erilaisia rokotteita, eri haittavaikutuksia

Eri tyyppisillä rokotteilla voi olla erilaisia haittavaikutuksia. Esimerkiksi elävät heikennetyt rokotteet, kuten MPR (tuhkarokko, sikotauti, vihurirokko) aiheuttavat elimistössä lievän infektion, kun heikennetyt taudinaiheuttajat lisääntyvät. Tällöin mahdollinen lievä, joskus itse tautia muistuttava, rokotusreaktio voi tulla vasta 1-2 viikon päästä rokottamisesta. Sen sijaan rokotteet, jotka eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia, aiheuttavat tyypillisesti lieviä rokotusreaktiota 1-2 vrk rokottamisesta.

Rokotteiden merkitys elämässämme

Rokotteiden ansiosta monet tartuntataudit on saatu vähenemään tai kokonaan hävitettyä. Rokotetutkimusta tarvitaan edelleen, sillä on lukuisia vakavia tauteja, jotka tappavat ja vammauttavat lukuisia ihmisiä vuosittain. Moni tauti voisi olla tulevaisuudessa estettävissä rokotuksin.

Rokottaessa on aina punnittava mahdollisia haittoja ja hyötyjä. Siihen vaikuttavat mm. Rokotettavan ikä, terveydentila, mahdolliset ulkomaanmatkat ja elinolot. Usein riski mahdollisesta rokotushaitasta on pienempi kuin vakavan taudin riski.

Lue lisää: