Malaria (estolääkitys)

Viimeksi päivitetty: Ke 24 Huhtikuu, 2024

Malaria on Plasmodium-suvun loisalkueläinten aiheuttama kuumeinen infektio, joka tarttuu hyttysten välityksellä. Malaria on maailmanlaajuisesti merkittävä infektio, WHO:n arvion mukaan siihen sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä ja kuolee noin 400 000. Malaria on ennaltaehkäistävissä ja hoidettavissa, mutta hoitamattomana se kehittyy helposti henkeä uhkaavaksi tilaksi. Erityisessä riskissä vaikealle tautimuodolle ovat mm. pienet lapset, raskaana olevat ja matkailijat. Matkailija voi suojautua malarialta estolääkityksellä, hyttyskarkotteilla ja -verkoilla sekä vaatetuksella. 

Hinnasto  Rokoteklinikat

Malarian estolääkitys matkalle

Suomessa myynnissä olevat malarian estolääkkeet ovat meflokiini, doksisykliini sekä atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä. Kaikki estolääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Lääkitys aloitetaan valmisteesta riippuen 1vrk tai muutama viikko ennen matkalle lähtöä. Matkan jälkeen lääkitystä täytyy jatkaa 1-4 vkoa riippuen valmisteesta. Rokotepalvelun lääkäri arvioi aina yksilöllisesti matkakohteeseen sopivan lääkityksen. Sopiva estolääkitys riippuu mm. mahdollisista perussairauksista, matkan kestosta sekä omista toiveista lääkityksen suhteen. Reseptiä varten tarvitset vastaanottoajan matkailuneuvontaa antavalle hoitajalle. Ole yhteydessä Rokoteklinikallemme hyvissä ajoin ennen matkaa. Vastaanottokäynnillä hoituu myös rokotussuunnitelma matkaa varten.

Malaria maailmalla

Euroopasta malaria on saatu hävitettyä. Tällä hetkellä malariaa esiintyy eri puolilla maapalloa tropiikissa ja subtropiikissa. Suurin osa tartunnoista ja kuolemista tapahtuu trooppisessa Afrikassa. Afrikassa kuolee vuosittain noin 500 000 lasta malariaan. Suomessa malariatapauksia todetaan 30-50 henkilöllä vuodessa. Suurin riski tartunnalle on Saharan eteläpuolisessa trooppisessa Afrikassa ja sinne matkustaessa pitäisi malarian estolääkitys olla aina käytössä. Malariatartunnan ennaltaehkäisyssä on tärkeätä suojautuminen hyttysten pistoilta. 

Malariarokote Afrikassa

Matkailijalle tarkoitettua rokotetta malarian ehkäisyyn ei ole toistaiseksi käytettävissä. WHO on suositellut lokakuusta 2021 lähtien uutta RTS,S -malariarokotetta Afrikassa lapsille, jotka asuvat kohtalaisen tai suuren malariaesiintyvyyden alueella. Malariarokotteen saaminen käyttöön on merkittävä saavutus, jonka toivotaan osaltaan vähentävän lapsikuolleisuutta Afrikassa. Lue lisää lapsille suunnatusta malariarokotteesta.

Malarian oireet

Tyypillisiä malarian ensioireita ovat kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Oireet alkavat tyypillisesti 10-15 päivää tartunnan saamisesta. Muita tyypillisiä oireita ovat jäsensäryt, vatsakipu, ripuli ja yskä. Kuume voi olla sahaavaa tai jatkuvaa. Hoitamattomana malaria voi johtaa monielinvaurioon, sekavuuteen ja tajunnan tason heikkenemiseen sekä kuolemaan.

Malaria-alueelta kotoisin olevilla voi olla aikaisempien malariainfektioiden aiheuttamaa osittaista immuniteettia. Alueelta pois muuttamisen jälkeen immuniteetti kuitenkin ajan kanssa häviää ja estolääkitys on aina tarpeen.

Lue lisää:

Lähteet: Asiantuntijamme, Duodecim Terveyskirjasto: Matkailijan terveysopas ja WHO.

hyttynen malaria