Malaria

Malaria on Plasmodium-suvun loisalkueläinten aiheuttama kuumeinen infektio, joka tarttuu hyttysten välityksellä. Oireet alkavat tyypillisesti 10-15 päivää tartunnan saamisesta. Tyypillisiä ensioireita ovat kuume, vilunväristykset ja päänsärky. Malaria on maailmanlaajuisesti merkittävä infektio, WHO:n arvion mukaan siihen sairastuu vuosittain yli 200 miljoonaa ihmistä ja kuolee noin 400 000. Malaria on ennaltaehkäistävissä ja hoidettavissa, mutta hoitamattomana se kehittyy helposti henkeä uhkaavaksi tilaksi. Erityisessä riskissä vaikealle tautimuodolle ovat mm. pienet lapset, raskaana olevat ja matkailijat, joilta puuttuu immuniteettia malarialle. Malaria-alueelta kotoisin olevilla voi olla aikaisempien malariainfektioiden aiheuttamaa osittaista immuniteettia. Alueelta pois muuttamisen jälkeen immuniteetti kuitenkin ajan kanssa häviää.

Malaria maailmalla

Euroopasta malaria on saatu hävitettyä. Kesäkuussa 2021 WHO tiedotti Kiinan päässeen eroon malariasta. Tällä hetkellä malariaa esiintyy eri puolilla maapalloa tropiikissa ja subtropiikissa. Suurin osa tartunnoista ja kuolemista tapahtuu trooppisessa Afrikassa. Afrikassa kuolee vuosittain noin 500 000 lasta malariaan. Suomessa malariatapauksia todetaan 30-50 henkilöllä vuodessa. Suurin riski tartunnalle on Saharan eteläpuolisessa trooppisessa Afrikassa ja sinne matkustaessa pitäisi malarian estolääkitys olla aina käytössä. Malariatartunnan ennaltaehkäisyssä on tärkeätä suojautuminen hyttysten pistoilta. 

Malariarokote

Matkailijalle tarkoitettua rokotetta malarian ehkäisyyn ei ole toistaiseksi käytettävissä. WHO on suositellut lokakuusta 2021 lähtien uutta RTS,S-malariarokotetta Afrikassa lapsille, jotka asuvat kohtalaisen tai suuren malariaesiintyvyyden alueella. Malariarokotteen saaminen käyttöön on merkittävä saavutus, jonka toivotaan osaltaan vähentävän lapsikuolleisuutta Afrikassa. Lue lisää lapsille suunnatusta malariarokotteesta.

Estolääkitys

Suomessa myynnissä olevat malarian estolääkkeet ovat meflokiini, atovakonin ja proguaniilin yhdistelmä sekä doksisykliini. Kaikki estolääkkeet ovat reseptilääkkeitä. Lääkitys aloitetaan valmisteesta riippuen 1vrk tai muutama viikko ennen matkalle lähtöä. Matkan jälkeen lääkitystä täytyy jatkaa 1-4 vkoa riippuen valmisteesta. Rokotepalvelun lääkärimme arvioi aina yksilöllisesti matkakohteeseen sopivan lääkityksen. Sopiva estolääkitys riippuu matkakohteesta, matkan kestosta, mahdollisista perussairauksista sekä omista toiveista lääkityksen suhteen. Reseptiä varten tarvitset puhelin- tai vastaanottoajan matkailuneuvontaa antavalle hoitajalle. Ole yhteydessä klinikallemme hyvissä ajoin ennen matkaa. Vastaanottokäynnillä hoituu myös tarvittavien matkailurokotteiden ottaminen. 

Lue lisää:

Hyttysiltä suojautuminen

Afrikassa käytössä malariarokote lapsille

Malaria Information and Prophylaxis, by Country (CDC)

malariarokote