Japanin aivotulehdus -rokote

Viimeksi päivitetty: Ma 18 Maaliskuu, 2024

Japanin aivotulehdus on hyttysten levittämä virustauti, jota esiintyy Aasiassa ja Oseaniassa. Osalle infektion saaneista kehittyy vakava aivotulehdus. Riski tartunnasta riippuu matkakohteesta, matkan kestosta ja vuodenajasta. Riski on suurempi maaseudulla liikkuessa ja paljon aikaa luonnossa viettävillä. Japanin aivotulehdus -rokote on suositeltu pidemmillä (yleensä yli 4 viikkoa) matkoilla, mutta myös lyhyemmällä matkalla rokote voi olla paikallaan vuodenajasta ja matkan luonteesta riippuen. Esimerkiksi paljon ulkona liikkuvat, telttailevat ja retkeilevät altistuvat enemmän hyttysten pistoille. Rokotetta ei yleensä tarvitse lyhyillä kaupunkimatkoilla.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Japanin aivotulehdus -rokotteen aikataulu

Japanin aivotulehdus -rokote voidaan antaa 2 kk iästä alkaen lapsille ja aikuisille. Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi annosta aikataululla 0 ja 28 vrk. Aikuisilla aikataulua voi tarvittaessa nopeuttaa niin, että toinen annos annetaan jo 7 vrk päästä. Toinen annos tulisi antaa viimeistään viikko ennen matkalle lähtöä. Ensimmäinen tehoste annetaan 12-24 kk perussarjan jälkeen, jos rokotussuojalle on edelleen tarvetta. Tämän jälkeen suojaa tehostetaan 10 vuoden välein. 

Japanin aivotulehduksen esiintyvyys

Japanin aivotulehdusta esiintyy Aasiassa ja Oseaniassa 24:ssä eri maassa Japanista ja Australiasta aina Intiaan ja Pakistaniin. Trooppisilla alueilla esiintyminen voi olla ympärivuotista ja lauhkeilla vyöhykkeillä esiintyminen painottuu sadekausiin. Taudin esiintyminen vaihtelee suuresti alueittain ja vuosittain. 

Karttaesitys Japanin aivotulehduksen esiintymisalueista (CDC)

Japanin aivotulehdus -rokotteen sivuvaikutukset

Tyypillisiä rokotusreaktioita ovat ohimenevä päänsärky (n. 20 %:lla) ja lihaskipu (n. 13 %:lla) sekä pistoskohdan paikallisreaktiot. 

Japanin aivotulehduksen oireet

Suurin osa viruksen saaneista pysyy oireettomina tai sairastaa lievän infektion. Kuitenkin osalle kehittyy vakava aivotulehdus. Tyypillisiä Japanin aivotulehduksen oireita ovat äkillinen päänsärky, korkea kuume, sekavuus, kooma ja kouristukset. Vaikean tautimuodon saaneille jää usein pysyviä vammoja ja joka kolmas vakavasti sairastuneista menehtyy.

Japanin aivotulehdus on Kaakkois-Aasian tärkein ja erityisesti lasten aivotulehdusten aiheuttaja. Kliinisesti todettuja tartuntoja todetaan noin 68 000 vuosittain. Japanin aivotulehdus -rokote kuuluu kansallisiin rokotusohjelmiin monissa Aasian maissa.

Japanin aivotulehdus -rokotteen hinta

Japanin aivotulehdus -rokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 190 € /annos. Perussarjassa on yhteensä kaksi annosta. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.    

Lue lisää:

Hyttysiltä suojautuminen

Lähteet: asiantuntijamme sekä Duodecim Terveyskirjasto ja CDC

riisispelto japanin aivotulehdus