Keltakuumerokote

Viimeksi päivitetty: Ma 17 Helmikuu, 2025

Keltakuume on hyttysen levittämä vakava ja akuutti virustauti. Oireet vaihtelevat lievistä hengenvaarallisiin. Keltakuumerokote tulisi ottaa matkustaessa taudin esiintymisalueille Afrikassa sekä Väli- ja Etelä-Amerikassa. Jotkut maat vaativat kansainvälisen rokotustodistuksen maahan saapuessa. Todistusta voidaan vaatia myös, jos sinulla on pidempi välilasku keltakuumealueella.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi  

Keltakuumerokotteen aikataulu

Keltakuumerokote on elävä, heikennetty rokote ja yksi annos antaa elinikäisen suojan. Rokote voidaan antaa yli 9 kuukauden ikäisille lapsille ja aikuisille. Yli 60 vuotiaiden rokottaminen tulee harkita huolellisesti lisääntyneen sivuvaikutusriskin takia. Alle 6 kk ikäisiä ei tule rokottaa ollenkaan. Erityisestä syystä, tartuntariskin ollessa suuri, voidaan 6-9kk ikäinen vauva rokottaa lääkärin arvion perusteella. Rokote ei sovi immuunipuutteisille, eikä sitä suositella raskaana oleville. 

Keltakuumeen esiintyvyys

Keltakuumetta esiintyy trooppisilla ja subtrooppisilla alueilla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa ja osassa Väli- ja Etelä-Amerikkaa. Tautia ei ole Aasiassa. Sairastumisriskiin vaikuttaa myös vuodenaika matkakohteessa. Etelä-Amerikassa riski on kymmenen kertaa pienempi kuin Afrikassa, mutta epidemiatilanteet vaihtelevat ja muuttuvat ajan kanssa. CDC:n sivuilta löytyy kartat ja maakohtaiset listat keltakuumeen esiintymisestä ja rokotussuosituksista. 

Keltakuumevirus leviää tartunnan saaneen hyttysen välityksellä pääasiassa päiväsaikaan. Tartunnan riskiä voi rokotuksen lisäksi vähentää suojautumalla hyttysiltä tartunta-alueella mm. hyttyskarkotteilla, peittävillä vaatteilla ja hyttysverkolla.

Keltakuumerokotustodistus

keltainen kansainvälinen rokotuskorttiWHO:n kansainvälinen rokotustodistus eli keltainen kortti toimii virallisena dokumenttina keltakuumerokotuksen saamisesta. Kortissa tulee olla rokotustietojen lisäksi virallinen Yellow fever vaccination centre -leima.

Keltakuumerokotustodistus on edellytys monessa maassa matkailijoilta, jotka saapuvat maasta tai maahan, jossa keltakuumetta esiintyy. Joihinkin maihin todistusta vaaditaan myös, jos maahantulija on tehnyt välilaskun maahan, jossa on keltakuumetta.

Jos matkailija ei voi terveydellisen syyn vuoksi ottaa keltekuumerokotusta, mutta kohdemaassa vaaditaan rokotustodistusta, tulee kansainväliseen rokotustodistukseen liittää lääkärin allekirjoittama selvitys asiasta. Ole yhteydessä Rokoteklinikoillemme, jos mietit voitko ottaa keltakuumerokotteen tai jos tarvitset lääkärintodistuksen esteestä rokotuksen ottamiselle kansainvälisen rokotuskortin liitteeksi.

Lue lisää kansainvälisestä rokotuskortista.

Keltakuumerokotteen voimassaolo

Rokotustodistus tulee voimaan kymmenen vuorokauden kuluttua rokottamisesta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan yksi keltakuumerokotus riittää koko eliniäksi, eikä tehosterokotetta tarvita. Voimassaolo kirjataan korttiin merkinnällä “Life of person vaccinated”. Vanhoissa korteissa voi olla merkintä tehosteen ottamisesta 10 vuoden kuluttua rokotuksesta, mutta muuttuneiden suositusten vuoksi yksi annos riittää, eikä tehostetta tarvitse ottaa.

Keltakuumerokotteen sivuvaikutukset

Keltakuumerokote on turvallinen ja hyvin siedetty rokote. Rokotusreaktiot ovat tyypillisesti lieviä. Yleisimpiä oireita ovat päänsärky, lihaskipu ja lämpöily. Joskus harvoin keltakuumerokotteesta voi tulla vakava, henkeä uhkaava reaktio, kuten sisäelinvaurio. Joillain henkilöillä voi olla kohonnut riski vakavaan rokotusreaktioon sairauden, sen hoidon tai iän vuoksi. Pienten vauvojen (6-8kk) ja yli 60-vuotiaiden kohdalla lääkäri arvioi aina rokotuksen tarpeen ja mahdollisten rokotushaittojen mahdollisuuden.

Keltakuumeen oireet

Keltakuumeen oireet vaihtelevat lievistä hengenvaarallisiin. Tavallisimmat ensioireet ovat flunssankaltaisia, kuten kuumetta, heikotusta, pahoinvointia, lihas- ja päänsärkyä. Suurin osa paranee täysin näiden lievien oireiden jälkeen. Tilapäisen paranemisen jälkeen noin yhdelle seitsemästä kehittyy toinen, vakavampi vaihe, johon kuuluu korkea kuume, ihon ja silmien keltaisuus, monielinvaurio, verenvuotoa ja shokki. Keltakuumeeseen ei ole parannuskeinoa ja hoito on oireenmukaista. Vakavan tautimuodon saaneista 30-60% kuolee. Aika tartunnasta ensioireisiin on noin 3-6 päivää.

Keltakuumerokotteen hinta

Keltakuumerokotteen hinta lapsille ja aikuisille on 104 €. Hinta sisältää kansainvälisen rokotuskortin eli ns. keltaisen kortin. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä CDC, WHO, FVR Suomen rokotetutkimus sekä Duodecim Terveyskirjasto

FAQ

Hukkasin keltaisen rokotuskorttini, jossa oli todistus keltakuumerokotteesta. Mitä teen?
Vastaus: Jos rokote on otettu muualla kuin Rokotepalvelussa, tulisi sinulla olla virallinen merkintä (esim. OmaKanta) saadusta keltakuumerokotuksesta. Tällöin voimme kirjoittaa sinulle uuden kansainvälisen rokotustodistuksen. Veloitamme maksun rokotustodistuksesta ja keltaisesta kortista. Jos sinulla ei ole näyttää dokumenttia saadusta rokotuksesta ja tarvitset kansainvälisen rokotuskortin matkallesi, joudut ottamaan rokotteen uudestaan.
Tarvitseeko keltakuumerokotukseen varata aika?
Vastaus: Keltakuumerokotukseen ei tarvitse varata aikaa. Mikäli tarvitset lisäksi neuvontaa matkaasi ja rokotuksiin liittyen, suosittelemme varaamaan ajan matkailuneuvontaan.
Mikä on keltakuume ja miten se tarttuu?
Vastaus: Keltakuume on hyttysen levittämä vakava ja akuutti virustauti. Keltakuumeen tavallisimmat oireet ovat kuume, heikotus, pahoinvointi, lihas- ja pääkipu. Osalle kehittyy näiden oireiden parannuttua vakavampi vaihe, johon kuuluu korkea kuume, ihon ja silmien keltaisuus, monielinvaurio, verenvuotoa ja shokki. Parannuskeinoa ei ole ja hoito on oireenmukaista. Keltakuumetta tartuttava hyttynen on useimmiten aktiivinen päiväsaikaan.
Onko keltakuumeeseen rokote?
Vastaus: Keltakuumeeseen on olemassa rokote. Rokote on elävä heikennetty rokote ja yksi annos antaa elinikäisen suojan. Rokote voidaan antaa yli 9kk ikäisille lapsille ja aikuisille. Pienet 6-9kk ikäiset vauvat ja yli 60-vuotiaat rokotetaan lääkärin tekemän yksilöllisen arvion mukaan. Rokote ei sovi alle 6kk ikäisille. Immuunipuutteisten kohdalla rokotteen antaminen arvioidaan yksilöllisesti. Jotkut perussairaudet tai lääkehoidot voivat olla este rokotteen antamiselle. Rokotteesta voidaan vaatia todistusta (kansainvälinen keltainen rokotuskortti) matkustettaessa keltakuumeen esiintymisalueelle. Rokotustodistus voidaan myös vaatia, jos saapuu maasta, jossa keltakuumetta esiintyy tai jos on tehty välilasku ko. maassa. Rokotustodistus tulee voimaan 10 vuorokauden kuluttua rokottamisesta.
Voiko raskaus- tai imetysaikana ottaa keltakuumerokotteen?
Vastaus: Keltakuumerokotusta ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Mikäli kuitenkin matkustaa suuren riskin alueelle, lääkäri voi harkita rokotuksen antamista riskiarvion mukaan. Jos imettävän äidin rokottaminen on tarpeen, suositellaan imetyksen keskeyttämistä vähintään 2 viikon ajaksi keltakuumerokotteen saamisen jälkeen. Raskaaksi tulemista suositellaan myös välttämään kuukauden ajan keltakuumerokotteen saamisen jälkeen.
Missä keltakuumetta esiintyy?
Vastaus: Keltakuumetta esiintyy Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Saatat tarvita keltakuumerokotustodistuksen myös matkustaessasi keltakuumeen riskialueelta sellaiseen maahan, jossa keltakuumetta ei kuitenkaan esiinny.
Voinko saunoa tai urheilla keltakuumerokotuksen jälkeen?
Vastaus: Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen voinnin mukaan. Jos tulee kuumetta tai sairauden tunnetta, kannattaa saunaan menoa välttää. Jos vointi on hyvä, voi saunaan mennä. Liikuntaa voi harrastaa rokotuksen jälkeen oman voinnin mukaan. Jos rokotuksen jälkeen tulee kuumetta tai sairauden tunnetta, on suositeltavaa välttää liikuntaa oireiden ajan.
hyttynen keltakuume