Kolerarokote

Viimeksi päivitetty: Ti 10 Syyskuu, 2024

Kolera on Vibrio cholerae -bakteerin aiheuttama akuutti ripulitauti. Kolera leviää bakteerilla saastuneen veden ja ruoan välityksellä, joten hyvä käsi- ja elintarvikehygienia on tärkeätä tartunnan ehkäisyssä. Suun kautta otettava kolerarokote on saatavilla matkailijalle, joka liikkuu alkeellisissa oloissa riskialueilla.

Hinnasto  Rokoteklinikat  Rokotebussi

Kolerarokotteen aikataulu

Rokotepalvelun kaikilla Rokoteklinikoilla on saatavilla suun kautta annettava kolerarokote, joka ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia:

2–6 vuoden ikäiset lapset: perussarja on 3 annosta suun kautta vähintään 1 viikon (korkeintaan 6 viikon) välein. Sarja tulisi aloittaa viimeistään kolme viikkoa ennen matkaa. Tehosteannos annetaan 6kk sisällä perussarjasta.

Aikuiset ja yli 6 vuoden ikäiset lapset: perussarja on 2 annosta. Annokset tulee ottaa vähintään 1 viikon (tai korkeintaan 6 viikon) välein. Toinen annos vähintään viikko ennen matkaa. Tehosteannos annetaan kahden vuoden sisällä perussarjasta. 

Ateneumin Rokoteklinikalla on lisäksi saatavilla toinen suun kautta annettava kolerarokotevalmiste, joka sisältää eläviä ja heikennettyjä taudinaiheuttajia. Aikuiset ja 2 vuoden ikäiset ja vanhemmat lapset: yksi annos, viimeistään 10vrk ennen matkaa.

Koleran esiintyvyys

Koleraa esiintyy erityisesti Afrikassa, Lähi-idässä, Aasiassa (erityisesti Intian niemimaalla) sekä Väli-Amerikassa. Puutteellinen hygienia ja vesihuolto ovat isoimmat riskit tartunnalle. Koleraepidemiat ovat lisääntyneet viime vuosina. Edellisen viiden vuoden aikana koleratapauksia raportoineita maita on ollut 20, mutta vuoden 2022 tammikuusta lähtien koleratapauksia on raportoinut 29 maata. Syyksi arvellaan tulvia, kuivuutta ja konflikteja, jotka kaikki aiheuttavat pulaa puhtaasta juomavedestä. 

Tavallinen turisti tarvitsee harvoin kolerarokotetta. Koleran pystyy yleensä välttämään hyvällä käsi- ja elintarvikehygienialla. Suosittelemme kolerarokotusta henkilöille, jotka oleskelevat taudin esiintymisalueella huonoissa hygieenisissä oloissa, esimerkiksi pakolaisleireillä tai slummeissa. Voit tarvita kolerarokotusta, jos olet matkustamassa katastrofialueelle vapaaehtoiseksi, avustustehtäviin tai työskentelet terveydenhuollossa kolera-alueella.

Kolerarokotteen voimassaolo

Rokote, joka ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia: Aikuisilla rokotussuoja on voimassa kaksi vuotta perussarjan jälkeen. Pysyvämpää suojaa varten tarvitsee tehosteannoksen, jos perussarjasta tai edellisestä tehosteesta on vähemmän kuin 2 vuotta aikaa. Jos on kulunut yli 2 vuotta, tulee perussarja (2 annosta) toistaa.

Uudempi rokote, joka sisältää eläviä taudinaiheuttajia (saatavilla vain Ateneuminkujan Rokoteklinikalla): Tästä rokotteesta ei ole vielä tietoa suojan kestosta ja tehosterokotuksen tarpeesta. Ajan myötä suojan kestosta saadaan lisää tietoa.

Kolerarokotteen sivuvaikutukset

Rokote on ollut hyvin siedetty. Pienelle osalle rokotetuista on tullut yleisoireita, kuten päänsärkyä tai vatsakipua.

Koleran oireet ja hoito

Kolera aiheuttaa pahan ripulin ja oksentelua. Osalla tartunnan saaneista tauti voi johtaa nopeasti vakavaan kuivumiseen ja henkeä uhkaavaan tilaan. Nopea hoitoon pääsy on koleran hoidossa tärkeätä. Ensisijainen hoito on suun kautta otettava ORS-liuos (Oral rehydration solution). Pahasti kuivuneet potilaat tarvitsevat suonensisäistä nesteytystä ja antibioottilääkityksen. 

Kolerarokotteen hinta 

Kolerarokotteen hinta on 130 €. Hinta sisältää aikuisen perussarjan eli kaksi annosta. Ensimmäinen annos otetaan vastaanotolla Rokoteklinikalla ja toinen annos otetaan kotona noin viikon kuluttua. Käyntiin lisätään kantamaksu 3,00 €.

Matkailuneuvonta Rokotepalvelussa

Rokotepalvelun asiantuntijat auttavat matkailijaa rokotussuojan suunnittelussa. Voit varata ajan matkailuneuvontaan, jolloin suunnittelemme yksilöllisesti sinulle tai perheellesi tarvittavan rokotussuojan matkaasi varten.  

Lue lisää:

Lähteet: asiantuntijamme sekä WHO ja Duodecim terveyskirjasto

likainen vesi kolera