Rotavirusrokote

Viimeksi päivitetty: Ma 4 Marraskuu, 2024

Rotavirus on maailmanlaajuisesti yleisin vaikeata vesiripulia aiheuttava virustauti vauvoilla ja pienillä lapsilla. Vuodesta 2006 on ollut käytössä kaksi uudentyyppistä rokotevalmistetta rotavirustaudin ehkäisyyn. Molemmat valmisteet ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi ja turvallisiksi rotavirusripulin ehkäisyssä. Suomessa rotavirusrokote RotaTeq on ollut osana kansallista rokotusohjelmaa syksystä 2009. Rokotusten ansiosta alle viisivuotiaiden lasten sairaalahoitoa vaativat rotavirustapaukset ovat vähentyneet yli 93 prosenttia. 

Rotavirusrokotteen aikataulu

Vauvat saavat rotavirusrokotteen neuvolassa osana kansallista rokotusohjelmaa. Rokote annetaan kolmena annoksena tyypillisesti 2, 3 ja 5kk iässä. Rokote sisältää eläviä ja heikennettyjä rotaviruksia ja se annetaan suun kautta. Voit tutustua kansallisen rokotusohjelman rotavirusrokotuksiin THL:n sivuilla

Rotaviruksen esiintyvyys

Rotavirustautia esiintyy yleisenä maailmanlaajuisesti. Rotavirus leviää herkästi ulosteen mukana. Erityisesti pienet lapset levittävät tautia tehokkaasti ympäristöönsä ja perheenjäsenille. Hyvä käsihygienia ei yleensä riitä estämään viruksen leviämistä. On arvioitu, että ennen kuin rokote saatiin kansalliseen ohjelmaan, lähes kaikki lapset sairastivat rotavirusripulin ennen 5v ikää.

Rotavirusrokotteen voimassaolo

Rokote on suunniteltu suojaamaan vauvoja ensimmäisten elinvuosien vakavilta rotavirustaudeilta. Ensimmäinen rokoteannos voidaan antaa 6 viikon iästä alkaen, ja se tulee antaa ennen 12 viikon ikää. Kolmas annos tulee antaa ennen kuin lapsi on täyttänyt 32 viikkoa.Tutkimusten mukaan suoja on erinomainen vielä kolmen vuoden kuluttua viimeisestä annoksesta. 

Rotavirusrokotteen sivuvaikutukset

Rokote sisältää eläviä heikennettyjä taudinaiheuttajia ja voi tämän vuoksi aiheuttaa lieviä rotavirustaudin kaltaisia oireita. Lue lisää rotarokotteen mahdollisista sivuvaikutuksista THL:n sivuilta.

Rotavirustaudin oireet

Rotaviruksen aiheuttamia tyypillisiä oireita ovat vaikea vesiripuli, oksentelu, kuume ja vatsakipu. Ripuli ja oksentelu kestävät tyypillisesti 3-8 vuorokautta. Runsas ripulointi ja oksentaminen voivat erityisesti vauvoilla ja pikkulapsilla johtaa vaaralliseen nestehukkaan ja elimistön kuivumiseen. Vaarallisen kuivumisen merkkejä voivat olla mm. virtsan niukkuus, suun ja limakalvojen kuivuminen, uneliaisuus ja huimaus.

Rotavirustaudin riskiryhmät

Isoimmassa riskissä rotaviruksen aiheuttamalle vakavalle kuivumistilalle ovat pienet vauvat ja lapset, ikäihmiset sekä aikuiset, joilla on perussairauksia.

Rotavirustaudin hoito

Rotavirustaudille ei ole olemassa spesifistä hoitoa. Kuivumisen estossa tärkeätä on nesteiden riittävä saanti. Nestetasapainon ylläpitämiseen voi ostaa ORS-ripulijuomaa apteekista ilman reseptiä. Kuitenkin vakavassa kuivumistilassa rotavirustauti vaatii sairaalahoitoa ja suonensisäistä nesteytystä. Lääkärin arvioon tulisi hakeutua aina, kun epäilee elimistön kuivumistilaa. 

Rokotepalvelussa ei ole tällä hetkellä saatavilla rotavirusrokotetta.

Lue lisää

Lähteet: asiantuntijamme sekä THL, CDC ja WHO

rotavirusrokote