FAQ
Voiko saunaan mennä rokotuksen jälkeen?
Vastaus:
Saunaan voi mennä rokotuksen jälkeen voinnin mukaan. Jos tulee kuumetta tai sairauden tunnetta, kannattaa saunaan menoa välttää. Jos vointi on hyvä, voi saunaan mennä.
Voinko urheilla rokotuksen jälkeen?
Vastaus:
Liikuntaa voi harrastaa rokotuksen jälkeen oman voinnin mukaan. Jos rokotuksen jälkeen tulee kuumetta tai sairauden tunnetta, on suositeltavaa välttää liikuntaa oireiden ajan.
Pelkään piikkejä. Mikä voisi auttaa piikkikammoon?
Vastaus:
Piikkikammo on tavallista. Tärkeintä on kertoa asiasta hoitajalle, jotta hän pystyy paremmin auttamaan ja helpottamaan oloasi. Keskustelu voi auttaa pahimpaan jännitykseen, lisäksi voimme antaa rokotuksen makuuasennossa. Jännittäessa hengittäminen muuttuu usein pinnalliseksi ja onkin tärkeää tietoisesti keskittyä syvään hengittämiseen. Muista myös syödä ennen rokotukselle tulemista, ettei verensokeri laske liian alhaiseksi.
Voiko flunssaisena ottaa rokotuksen?
Vastaus:
Suosittelemme tulemaan rokotukselle terveenä. Kuumeeton flunssa ei ole kuitenkaan este rokotteen ottamiselle. Kuumeisena rokotusta ei pidä ottaa, sillä tällöin on vaikea erottaa mahdollisten rokotusreaktioiden ja taudin oireita toisistaan. Kuume voi myös heikentää elävien ja heikennettyjen rokotteiden tehoa.
Onko ylimääräisestä rokoteannoksesta vaaraa? Olen epävarma, olenko saanut rokotuksen jo joskus aiemmin.
Vastaus:
Rokotuksista ei voi tulla yliannostusta. Jos olet epävarma oletko saanut jonkin rokotteen vai et, suositellaan rokotteen ottamista, jotta saat suojan varmasti kuntoon.
Tarvitseeko kesken jäänyt rokotussarja aloittaa alusta?
Vastaus:
Yleensä rokotussarjaa (esim. TBE ja A+B-hepatiitti) voidaan jatkaa siitä, mihin on jääty. Elimistö muistaa saadut rokotusannokset, vaikka rokotusväli olisi hieman venähtänytkin. Jos sarja on jäänyt kesken yli 10 vuotta sitten, suosittelemme yleensä yhtä ylimääräistä annosta hyvän rokotussuojan varmistamiseksi.
Voiko samalla käynnillä ottaa useamman rokotteen?
Vastaus:
Rokotteita voi ottaa samalla käynnillä useampia. Varsinaista ylärajaa ei ole, elimistö kestää usemman rokotuksen samalla käynnillä. Aikuiselle rokotukset annetaan yleensä olkavarren hartialihakseen ja eri rokotukset pyritään antamaan eri raajoihin tai vähintään 2,5 cm päähän toisistaan.
Tarvitsenko ajanvarauksen rokotukselle?
Vastaus:
Et tarvitse. Meille Rokotepalveluun voi tulla ilman ajanvarausta rokotukselle koska vain aukioloaikojen puitteissa. Matkailuneuvontaan voi varata ajan soittamalla Rokoteklinikalle.
Siirtyvätkö rokotustiedot OmaKantaan?
Vastaus:
Rokotustiedot siirtyvät Rokotepalvelussa automaattisesti OmaKantaan.