Borrelioosi

Punkit levittävät kahta vaarallista tautia: borrelioosia eli Lymen tautia ja TBE:tä eli puutiaisaivokuumetta. Borrelioosin aiheuttaa Borrelia burgdorferi -bakteeri, joka voi siirtyä ihmiseen punkin pureman välityksellä. 

Puutiaisaivokuumetta vastaan on ollut tehokas rokote käytössä jo useita vuosikymmeniä, mutta borrelioosirokotteen kehittäminen on osoittautunut vaikeammaksi tehtäväksi. Rokotetta tälle yleiselle ja pelätylle taudille on toivottu pitkään. Nyt näyttää siltä, että borrelioosirokote olisi muutaman vuoden sisällä tulossa vihdoin saataville!

Borrelioosin oireet

punkin aiheuttama ihottuma rinkula
Borrelioosi aiheuttaa tyypillisesti punoittavan ihottumarenkaan punkin kiinnittymiskohtaan.

Varhaisvaiheen borrelioosin oireet ilmenevät yleensä 3-30 päivää punkin pureman jälkeen. Tyypillisiä oireita ovat:

 • Kuume, päänsärky, väsymys, lihas- ja nivelkipu, turvonneet imusolmukkeet
 • Rengasmainen punoittava ihottuma puremakohdassa (erythema migrans) esiintyy noin 50-80%:lla tartunnan saaneista.
  • tulee keskimäärin 7 päivää pureman jälkeen, voi tulla myös myöhemmin
  • laajenee pikkuhiljaa 
  • ulkonäkö voi vaihdella
 • Harvinaisempi oire on sinertävä kyhmy (borrelia-lymfosytooma) iholla, kuten korvalehdessä
 • Varhaisvaihe voi olla myös oireeton tai flunssan kaltainen

Borrelioosin myöhäisvaiheen oireet

Hoitamattomana infektio voi levitä niveliin, sydämeen ja hermostoon. Myöhäisoireita voi tulla vielä kuukausia tartunnan saamisesta. Myöhäisborrelioosin oireet voivat olla moninaiset, tässä muutamia esimerkkejä:

 • Kova päänsärky ja niskajäykkyys
 • Ihottumalaikkuja (erythema migrans) eri puolille kehoa
 • Niveltulehdus, kipua jänteissä, lihaksissa, nivelissä ja luissa
 • Rytmihäiriöt
 • Käsien ja jalkojen puutuminen ja pistely, kasvohermohalvaus, muut neurologiset oireet

Borrelioosin yleisyys Suomessa

Punkkien levittämistä taudeista borrelioosi on yleisempi kuin puutiaisaivokuume. Tautimääriä voidaan seurata laboratoriovarmennetuista löydöksistä (myöhäisvaiheen borrelioosit) sekä avosairaanhoidon rekisteristä (alkuvaiheen borrelioosit). Vuosittain yli 6000 suomalaista sairastuu borrelioosiin.

Vuonna 2022 Suomessa todettiin 2079 laboratoriovarmennettua borrelialöydöstä. Edellisen viiden vuoden ajan laboratoriovarmennettuja tautitapauksia on ollut vuosittain yli 2000. Borrelioosia esiintyy koko maassa, mutta taudin yleisyydessä on suurta maantieteellistä vaihtelua. Korkein ilmaantuvuus on Ahvenanmaalla, jossa todettiin vuonna 2022 noin viidesosa (n=404) kaikista tartuntatautirekisteriin raportoiduista borreliatapauksista.

Borrelioosin alkuvaiheessa diagnoosi tehdään usein kliinisten oireiden perusteella (esim. Punainen rengas puremakohdassa), eivätkä nämä varhaisvaiheen diagnoosit näy laboratoriotilastoissa. Tällaiset alkuvaiheen borrelioosit näkyvät avosairaanhoidon lääkärikäyntien avohilmomerkinnöissä. Edellisen viiden vuoden ajan borrelioosi on merkitty vuosittain Suomessa noin 3700-6500 lääkärikäynnin syyksi. Vuonna 2022 rekisteristä löytyy 5284 lääkärikäyntia borrelioosin vuoksi.

Borrelioosin ennaltaehkäisy

punkin poistaminen iholta
Borrelia-bakteeri siirtyy punkista ihmiseen vasta vuorokauden kuluttua kiinnittymisestä, joten punkkitarkastus on tärkeä keino borrelioosin ennaltaehkäisyssä.

Borrelioosia voi ennaltaehkäistä suojautumalla hyvin punkeilta. Punkkeja voi torjua tehokkaalla hyönteiskarkotteella sekä peittävällä vaatetuksella. Erityisesti heinikko ja rehevä lehtimetsä ovat punkkien suosimaa maastoa. Punkkien pelossa ei kannata jättää luonnossa liikkumista tekemättä, mutta punkkien olemassaolo on syytä pitää mielessä ja ottaa huomioon. Punkkitarkastus olisi hyvä tehdä aina kun on liikkunut alueella, jossa tartunta on mahdollinen. Borrelioosia vastaan ei toistaiseksi ole olemassa ennaltaehkäisevää rokotetta, mutta puutiaisaivokuumetta (TBE) vastaan voi rokottautua.

Borrelioosin hoito

Onnistuneen hoidon kannalta on oleellista taudin varhainen diagnosointi ja antibioottihoidon aloitus. Pelkkä oireeton punkin purema ei ole syy antibioottikuurin aloitukselle. Antibioottihoito on hyvä aloittaa, kun puremakohtaan ilmestyy tyypillinen rengasmainen punoitus. Yli 5cm läpimittainen laajentuva ihottuma on varma merkki varhaisesta borrelioosista.  Jos epäilet borrelioositartuntaa, hakeudu aina lääkärin arvioon. Yleensä alkuvaiheessa todetusta ja asianmukaisesti hoidetusta borrelioosista paranee nopeasti ja kokonaan. Antibioottihoidon kesto on yleensä 2-4 viikkoa.

Borrelioosirokote

Lääkeyhtiöt Valneva ja Pfizer ovat kehittäneet uuden VLA15 -nimisen borrelioosirokotteen, joka on tällä hetkellä rokotetutkimuksen viimeisessä kliniisessä vaiheessa (vaihe III). Rokote on monivalenttinen ja antaa suojan Euroopassa ja Yhdysvalloissa esiintyville borreliakannoille. Rokotteen antigeenina toimii Borrelia burgdorferi -bakteerin ulkopinnan proteiini A (OspA). Rokote estää borreliabakteerin kykyä siirtyä punkista ihmiseen.

Suomessa tutkimusta tehdään FVR – Suomen rokotetutkimuksen rokotetutkimusklinikoilla.
Rokotetta tutkitaan aikuisilla sekä lapsilla 5-vuotiaasta eteenpäin. Tutkimukseen osallistuvat vapaaehtoiset saavat kolmen annoksen perussarjan tutkimus- tai lumerokotetta (keittosuola) sekä tehosteannoksen noin vuoden kuluttua. Jos tutkimuksessa ei tule esiin merkittäviä haittavaikutuksia tai muita ongelmia, voisi rokote saada myyntiluvan vuonna 2025.

Borrelioosi ja matkailu

Borrelioosi eli Lymen tauti on yleinen Euroopassa ja Yhdysvalloissa (karttaesitys borrelioosin esiintymisestä Yhdysvalloissa). Tapausmäärät ovat olleet viimeisinä vuosikymmeninä kasvussa. Euroopassa taudin suurin esiintyvyys on ollut Tsekeissä, Virossa, Liettuassa ja Sloveniassa. Yleisenä tautia on Suomen lisäksi myös mm. Bulgariassa, Unkarissa ja Puolassa. Esiintyvyydessä voi olla suurta vaihtelua myös maan sisällä alueellisesti. Aasiassa borrelia-bakteeria esiintyy punkeissa läntiseltä Venäjältä Kiinaan ja Japaniin asti. Kuitenkin tartunnat ihmisellä ovat siellä harvinaisempia.

Lue lisää:

Lähteet

THL: Borrelioosiseuranta rekistereistä https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/infestat/borre/fact_infestat_borre?column=weeks-546468&row=hcdmunicipality2020-572572&filter=measure-546834

THL: Tartuntatautirekisterin tilastotietokanta https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/ttr/shp/fact_shp?row=area-12260&column=time-12059&filter=reportgroup-12465

THL: Borrelioosin seuranta ja esiintyvyys Suomessa https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/borrelia/borrelioosin-seuranta-ja-esiintyvyys-suomessa

THL: Borrelia https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/borrelia

CDC: Lyme Disease https://www.cdc.gov/lyme/index.html

CDC: Lyme disease vaccine https://www.cdc.gov/lyme/prev/vaccine.html

FVR: Borrelioosi (Lymen tauti) https://fvr.fi/osallistu-tutkimukseen/infektiotaudeista/borrelioosi-lymen-tauti/

CDC: Tickborne Diseases Abroad https://www.cdc.gov/ticks/tickbornediseases/abroad.html